Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης

Θορυβημένη η Ευρώπη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, όπου δύο Σουηδοί σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε, όταν λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας, ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Με τον δράστη να παραμένει ασύλληπτος και να δηλώσει μέλος του Ισλαμικού κράτους σημάνει  κόκκινος συναγερμός. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες

ανέβηκε στο 4 (ύψιστο επίπεδο),  κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία. Στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε στο «3».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.

Κόκκινος συναγερμός στις ΒρυξέλλεςΚυκλοφορεί ελεύθερος

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών.

Εξακολουθεί να διαφεύγει, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος είναι τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Belgien sänder sitt djupa deltagande till det svenska folket.

Terroristattentaten i Bryssel skakar om grunden för våra fredliga samhällen.

Vi står solidaritet inför detta blinda hat.

Tillsammans ska vi motarbeta terrorismen med ännu större kraft och beslutsamhet.

Alexander De Croo (@alexanderdecroo) October 17, 2023

Μέλος του Ισλαμικού Κράτους

Ο δράστης της επίθεσης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, σύμφωνα με το Reuters.

BREAKING: This suspect here is still at large.

Here is the man that went on a killing spree earlier and killed three people in Brussel Belgium. He posted this video saying,
“I am a fighter for Allah. We live for our religion, and we die for our religion. Your brother took… pic.twitter.com/e1mg4tAm2m

Keywords
Τυχαία Θέματα