Τρεις (συν τρεις) πολιτικοί ηγέτες
Τρεις συν τρεις πολιτικοί ηγέτες αναφοράς κυριαρχούν στην παγκόσμια σκηνή την περίοδο αυτή και διαμορφώνουν την πολιτική πραγματικότητα με αρνητικό ή θετικό τρόπο. Οι πρώτοι τρεις συγκροτούν την «τριάδα του πολέμου» – πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμι Πούτιν, πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Και οι τρεις διαμοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά πέραν της διεξαγωγής ανελέητων, απάνθρωπων πολέμων.
Πρόκειται για αυταρχικούς ηγέτες σε
Και οι τρεις περιφρονούν/παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι ενδεικτικό ότι για δύο απ’ αυτούς (Πούτιν και Νετανιάχου) έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου αλλά και πράξεις γενοκτονίας που έχουν διαπράξει.
Αλλά οι αιματηροί πόλεμοι, η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και η γεωπολιτική αναταραχή με υπονόμευση του πολυμερούς συστήματος κανόνων και θεσμών «επέβαλαν» μια άλλη τριάδα επιδραστικών πολιτικών ηγετών στη διεθνή σκηνή ως ενσάρκωση του δικαίου, αξιών και ηθικής με στόχο μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη που δεν θα στηρίζεται στην ισχύ αλλά στους κανόνες. Πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.
1. Πέδρο Σάντσεθ:Ο σοσιαλιστής ηγέτης αγνόησε τις ιταμές απειλές του προέδρου Τραμπ και διακήρυξε ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράν είναι έξω από το διεθνές δίκαιο, παράνομος, καθώς μεταξύ άλλων παραβιάζει τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ο οποίος απαιτεί την προηγούμενη εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για συγκεκριμένους λόγους και προϋποθέσεις για την άσκηση βίας και παραβίαση κυριαρχίας κράτους.
Παράλληλα απαγόρευσε τη χρήση των αμερικανικών βάσεων στην Ισπανία για τις πολεμικές δραστηριότητες. Υπογράμμισε έτσι τον χαρακτήρα της Ευρώπης ως σχέδιο ειρήνης και δικαίου. (Αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι η γεωγραφική απόσταση της Ισπανίας από την εστία του πολέμου διευκολύνει τις τοποθετήσεις Σάντσεθ.)
2. Μαρκ Κάρνεϊ:Ο πρωθυπουργός του Καναδά (πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας) σε μια εντυπωσιακή ομιλία του στη συνάντηση του Νταβός αναφέρθηκε στο ρήγμα (rupture) που έχει προκληθεί στο διεθνές σύστημα με την κατάλυση των κανόνων και των θεσμών. Και κυρίως υποστήριξε ότι οι λεγόμενες «μεσαίες δυνάμεις» (middle powers) μπορούν να συνασπισθούν και να αποκαταστήσουν αφ’ ενός μια νέα παγκόσμια τάξη κανόνων αλλά και να αποφύγουν τους ηγεμονισμούς που επιδιώκονται από ορισμένες χώρες (ΗΠΑ).
3. Αλεξάντερ Στουμπ:Ο φινλανδός πρόεδρος, μολονότι «ψιθυριστής» του προέδρου Τραμπ, έχει ιδιαίτερα καθαρή και καινοτόμο σκέψη για την οργάνωση του κόσμου μετά τη γεωπολιτική κατάρρευση. Σε βιβλίο του με τίτλο «Το Τρίγωνο της Δύναμης» (The Triangle of Power), που έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προτείνει μεταξύ άλλων την αναδιάρθρωση του ΟΗΕ για την καλύτερη αντιπροσώπευση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του «Παγκόσμιου Νότου».
Οι τρεις ηγέτες προσφέρουν συνεπώς μια προοπτική υπέρβασης της δυστοπίας που μας έχει κατακλύσει. Μια κατηγορία από μόνη της είναι βέβαια ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος όμως ανήκει σε μια άλλη εκδοχή αυταρχισμού.
Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο «Πέρα από τα Στερεότυπα. Νέα Προοδευτική Εξωτερική και Ευρωπαϊκή Πολιτική».- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκάρουν διάλογοι μετά τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη - «Έσφαξαν Τούρκο, μακάρι να πεθάνει»
- Ο Τζέι Ντι Βανς στο επίκεντρο της ρήξης για τον πόλεμο με το Ιράν, μετά από μυστική συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας
- Έγγραφο-ντοκουμέντο καταρρίπτει το ψεύδος ότι το μπάζωμα έγινε με εισαγγελική γνώση και εντολή
- «Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο στη Μεσόγειο λέει η Μόσχα
- Αποκάλυψη Λασκαράκη για τα λεφτά που της πρότειναν μετά την Πολυκατοικία: «Ήταν εξευτελιστικά»
- Καθολική εφαρμογή απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ και καπνικών προϊόντων σε ανήλικους – Ψηφιακά η επαλήθευση ηλικίας
- Πέθανε η Λουκία, η 17χρονη διάσημα γάτα της Ακρόπολης - «Ήταν η ξεχωριστή φύλακας»
- Πτώση σε Γουόλ Στριτ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το πλήγμα στο South Pars
- Χαμός για το Κόπα Άφρικα: Η Σενεγάλη αρνείται να επιστρέψει το τρόπαιο
- «Οι κόκκινες γραμμές άλλαξαν»: Η απάντηση της Τεχεράνης μετά το χτύπημα στο γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ανδρέας Κιντλ στα «ΝΕΑ»: «Με ανησυχεί η ήττα του διεθνούς δικαίου»
- Επιχείρηση «Πάσχα» χωρίς νέες ανατιμήσεις
- Αμερικανικό βομβαρδιστικό “B-2 Spirit” αιφνινιδίασε τη Λάρισα – Τι συνέβη
- Νέος αντιπρόεδρος
- Σοκάρουν καταγγελίες εκπαιδευτικών για επιθέσεις από μαθητές τους: «Με έβριζαν, με έφτυναν»
- Τριάντα χρόνια μιας τόσο κοντινής απουσίας
- ΣΥΡΙΖΑ: «Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι γαλάζιο και με υπογραφή “Κυριάκος Μητσοτάκης”»
- Το μεγάλο ραντεβού του Παναθηναϊκού με την ευρωπαϊκή του Μοίρα
- Αποκάλυψη Κοβέσι από το Ευρωκοινοβούλιο: «Υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις ΟΠΕΚΕΠΕ»
- Ο Κάφκα στον υπόγειο κόσμο της μουσικής
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τρεις (συν τρεις) πολιτικοί ηγέτες
- Ανδρέας Κιντλ στα «ΝΕΑ»: «Με ανησυχεί η ήττα του διεθνούς δικαίου»
- Ο Κάφκα στον υπόγειο κόσμο της μουσικής
- Ελλάδα – Βέλγιο 29-26: Με προβάδισμα για την πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα η εθνική ανδρών
- Ιράν: Νέο κύμα καταστολής όσων διαφωνούν με τους μουλάδες
- Πιερρακάκης στο MEGA για καύσιμα: Μέτρα όπως το fuel pass αν δεν έχουμε ευρωπαϊκές ευελιξίες
- Καμπανάκι για το καλοκαίρι: Φωτιές ήδη από τον Μάρτιο
- Ταυτοποιήθηκε 23χρονος που αναρτούσε βίντεο στα οποία επιδείκνυε παραβατικές οδηγικές συμπεριφορές (video)
- Ο Χάμπερμας, η Γερμανία, η Ευρώπη και η αλογόμυγα
- Συνομιλία σοκ φίλων του 23χρονου που σκότωσε τον 20χρονο στην Καλαμαριά: «Μακάρι να πεθάνει»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα ρύθμιση για την πρώτη κατοικία: «Κούρεμα» οφειλών και χαμηλότερες δόσεις
- Η κρίση των κόκκινων και η αναδιάρθρωση της αγοράς κατοικίας
- Live η παρουσίαση της «Ιθάκης» στην Αλεξανδρούπολη
- Φάμελλος στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Καθοριστικός ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα
- Ταυτοποιήθηκε ο 23χρονος οδηγός μηχανής που τραβούσε βίντεο ενώ έκανε σούζες
- Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Οι δολοφόνοι του Αλί Λαριτζανί θα πληρώσουν πολύ σύντομα
- Κρήτη: Αρνούνται τις κατηγορίες οι 21 συλληφθέντες για εμπορία ανθρώπων - Την Παρασκευή οι απολογίες
- Σημανδράκος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Πιο πολλά τα αιγοπρόβατα στην Κρήτη, από τις μύγες»
- Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Οι δολοφόνοι του Αλί Λαριτζανί θα πληρώσουν πολύ σύντομα
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Αποκάλυψε την πρώτη φορά που μέθυσε μαζί με δύο θρύλους του τένις



