Τουρκία: Οργή στην Άγκυρα στη σκιά της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από ΗΠΑ
Οργισμένη είναι η αντίδραση της Τουρκίας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.
Οι ΗΠΑ, προχώρησαν σε μία ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987 προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζητά από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.
«Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι «θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ«Καταδικάζουμε σθεναρά τη διεύρυνση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της »ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία).
Υποστηρίζουμε πλήρως την αντίδραση των αρχών της »Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)»σχετικά με την εν λόγω απόφαση.
Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί.
Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960, και να ενεργήσει ανάλογα.
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων».
Ικανοποίηση ΑναστασιάδηΜε αναρτήσεις στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών χαιρετίζουν την απόφαση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.
«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο, αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και επισημαίνει: «Πρόκειται για μια απόφαση – ορόσημο, η οποία αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Αναστασιάδης στον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο και ευχαριστεί δημόσια: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω δημόσια τον Γερουσιαστή Μενέντεζ για όλη την δουλειά που έκανε δυνατή την σημερινή αυτή απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη του 2019 για την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ενεργειακή Συνεργασία. Χτες συνομίλησα με τον Γερουσιαστή και για μια ακόμη φορά του εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για την φιλία του».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξιχνιάστηκε η εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου στη Χρυσούπολη Καβάλας: Ομολόγησε ο δράστης
- Δουλειά από οπουδήποτε: 10 ξένες εταιρείες που προσλαμβάνουν -και- στην Ελλάδα
- Ποιος τροφοδοτεί κρυφά την Τουρκία με δισεκατομμύρια δολάρια;
- Σπύρος Μαρτίκας: «Όταν κάνεις τη γυναίκα να ουρλιάζει, δεν γκρινιάζει»
- ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ: Ο Νικόλας καταρρέει από την οικογενειακή τραγωδία
- Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι και πώς μπορούν να απαλλαγούν οριστικά από την πληρωμή του
- «Τα βραχάκια του Μπιθικώτση»: Η άγνωστη γαλάζια φτωχογειτονιά του «Σερ» του ελληνικού πενταγράμμου στην Αττική
- Έκθετος ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί….κωλοτούμπα: 48 ώρες αφωνίας Τσίπρα για τα fake news του Έβρου
- Οι Γερμανοί ονειρεύονται ζεστό χειμώνα στην Ελλάδα – Ψάχνουν σπίτια στη Χαλκιδική
- Η απαγωγή του Σωτήρη Μουστάκα: Τον είχαν βάλει στο πορτ μπαγκάζ για τον τζόγο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς διατηρούν την σορό της για τόσο καιρό;
- Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση και πόσο
- Super League: Για το 5/5 ο Παναθηναϊκός, δύσκολη έξοδος για την ΑΕΚ
- Αθηνά Λινού: Πότε πρέπει να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο
- Επίτευγμα: Αυτό είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 1.600χλμ - Πόσο θα κοστίζει
- Ασπρόπυργος: Εξάχρονο παιδί ξεχάστηκε σε σχολικό
- Τουρκία: Παράπονα στις ΗΠΑ για τη στήριξη στην Ελλάδα
- Ενεργειακή κρίση: Έκτακτος φόρος 33% στα διυλιστήρια για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου
- ΔΕΘ: Ποιοι και πόσοι ωφελούνται από τα μέτρα στήριξης
- Γιάννης Οικονόμου: «Θα υλοποιήσουμε τα μέτρα – Θα συνεχίσουμε την στήριξη των πολιτών»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Γιάννης Οικονόμου: «Θα υλοποιήσουμε τα μέτρα – Θα συνεχίσουμε την στήριξη των πολιτών»
- Ασπρόπυργος: Εξάχρονο παιδί ξεχάστηκε σε σχολικό
- Επίτευγμα: Αυτό είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 1.600χλμ - Πόσο θα κοστίζει
- Super League: Για το 5/5 ο Παναθηναϊκός, δύσκολη έξοδος για την ΑΕΚ
- Ρεκόρ δημοπρασίας: Πάνω από 10 εκατ. δολάρια για μια φανέλα του Τζόρνταν
- Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση και πόσο
- Ενεργειακή κρίση: Έκτακτος φόρος 33% στα διυλιστήρια για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου
- Αθηνά Λινού: Πότε πρέπει να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση κοντά στη Δαμασκό
- Λήμνος: Πτώμα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε στην περιοχή «Καμάρι»
- Χανιά | Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο 52χρονος που φέρεται να ξυλοκόπησε την κόρη του
- Eurobasket: Τι έκανε η Ισπανία για να κερδίσει την Γερμανία και τι δεν κάναμε εμείς…
- Μαίρη Συνατσάκη: «Μέχρι να γεννηθεί αυτό το παιδάκι, δεν θέλω να διαβάζω τέτοια μηνύματα»
- Nεα υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο
- Οι 5 πρακτικές τάσεις στο μακιγιάζ που θα ακολουθήσουμε το φετινό φθινόπωρο