Του είπαν ότι θα πεθάνει – Τότε η τεχνητή νοημοσύνη του έσωσε τη ζωή
Πριν από ένα χρόνο, ο Joseph Coates ρωτήθηκε αν ήθελε να πεθάνει στο σπίτι ή στο νοσοκομείο;
Ο Coates, τότε 37 ετών και ζούσε στο Renton της Ουάσιγκτον, είχε μόλις και μετά βίας τις αισθήσεις του. Για μήνες, πάλευε με μια σπάνια διαταραχή του αίματος που ονομάζεται σύνδρομο POEMS, η οποία τον είχε αφήσει με μουδιασμένα χέρια και πόδια, διογκωμένη καρδιά και νεφρά σε ανεπάρκεια.
Κάθε λίγες μέρες, οι γιατροί έπρεπε να αποστραγγίζουν λίτρα υγρού από την κοιλιά του. Έγινε πολύ άρρωστος για να λάβει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων – μία από τις μοναδικές θεραπείες που θα μπορούσαν να τον
«Τα παράτησα», είπε. «Απλά πίστευα ότι το τέλος ήταν αναπόφευκτο».
Φαρμακευτική αγωγή από… τεχνητή νοημοσύνηΑλλά η φίλη του Coates, η Tara Theobald, δεν ήταν έτοιμη να τα παρατήσει. Έτσι, έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλιπαρώντας για βοήθεια σε έναν γιατρό στη Φιλαδέλφεια ονόματι David Fajgenbaum, τον οποίο το ζευγάρι είχε γνωρίσει ένα χρόνο νωρίτερα σε μια σύνοδο κορυφής για σπάνιες ασθένειες.
Μέχρι το επόμενο πρωί, ο δρ Fajgenbaum είχε απαντήσει, προτείνοντας έναν αντισυμβατικό συνδυασμό χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας και στεροειδών που δεν είχε δοκιμαστεί προηγουμένως ως θεραπεία για τη διαταραχή του Coates.
Μέσα σε μια εβδομάδα, ο Coates ανταποκρίθηκε στη θεραπεία. Σε τέσσερις μήνες, ήταν αρκετά υγιής για μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τους New York Times, βρίσκεται σε ύφεση.
Ο γιατρός (αριστερά) που με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έσωσε τον ασθενή (δεξιά). Πηγή φωτό: Hannah Yoon for The New York Times
Τον περασμένο μήνα, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη σύγκρουσή του με το θάνατο, ο Coates και η φίλη του επισκέφθηκαν τον Dr. Fajgenbaum στη Φιλαδέλφεια για να τον ευχαριστήσουν για τη βοήθειά του.
Ο χαμογελαστός Coates ήταν η εικόνα της υγείας- είχε πάρει μυϊκή μάζα από την τελευταία φορά που συνάντησε τον γιατρό.
Ο Coates είχε γυρίσει τον αστράγαλό του εκείνο το πρωί ενώ γυμναζόταν. Αλλά κατά τα άλλα, είπε, ένιωθε «μια χαρά».
Η σωτήρια φαρμακευτική αγωγή δεν επινοήθηκε από τον γιατρό ή από οποιοδήποτε άτομο. Είχε φτιαχτεί από ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.
Η αρχή για κάτι σπουδαίοΣε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναζητήσουν ανάμεσα στα υπάρχοντα φάρμακα θεραπείες που λειτουργούν για σπάνιες ασθένειες.
Η επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων, όπως ονομάζεται, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η χρήση της μηχανικής μάθησης επιταχύνει τη διαδικασία – και θα μπορούσε να διευρύνει τις δυνατότητες θεραπείας για άτομα με σπάνιες ασθένειες και λίγες επιλογές.
Χάρη στις εκδόσεις της τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν από την ομάδα του Δρ Fajgenbaum στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και αλλού, τα φάρμακα επαναπροσδιορίζονται γρήγορα για παθήσεις όπως σπάνιοι και επιθετικοί καρκίνοι, θανατηφόρες φλεγμονώδεις διαταραχές και πολύπλοκες νευρολογικές παθήσεις. Και συχνά, αποδίδουν.
Το ερώτημα που προκύπτειΟι λίγες ιστορίες επιτυχίας μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει τους ερευνητές να θέσουν το ερώτημα: Πόσες άλλες θεραπείες κρύβονται σε κοινή θέα;
Υπάρχει ένας «θησαυρός φαρμάκων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τόσες άλλες ασθένειες. Απλώς δεν είχαμε έναν συστηματικό τρόπο να το εξετάσουμε», δήλωσε ο Donald C. Lo, πρώην επικεφαλής της θεραπευτικής ανάπτυξης στο Εθνικό Κέντρο για την Προώθηση των Μεταφραστικών Επιστημών και επιστημονικός επικεφαλής της Remedi4All, μιας ομάδας που επικεντρώνεται στην επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων.
Τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για άλλες ασθένειες
«Είναι ουσιαστικά σχεδόν ανόητο να μην το δοκιμάσουμε, επειδή αυτά τα φάρμακα είναι ήδη εγκεκριμένα. Μπορείτε ήδη να τα αγοράσετε στο φαρμακείο», είπε μιλώντας στους NewYork Times.
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ορίζουν ως σπάνιες ασθένειες εκείνες που προσβάλλουν λιγότερους από 200.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν όμως χιλιάδες σπάνιες ασθένειες, οι οποίες συνολικά επηρεάζουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Και όμως, πάνω από το 90% των σπάνιων ασθενειών δεν έχουν εγκεκριμένες θεραπείες και οι φαρμακευτικοί κολοσσοί δεν δεσμεύουν πολλούς πόρους για να προσπαθήσουν να τις βρουν.
Συνήθως δεν υπάρχουν πολλά χρήματα που μπορούν να κερδηθούν από την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου για έναν μικρό αριθμό ασθενών, δήλωσε η Christine Colvis, επικεφαλής των προγραμμάτων συνεργασίας για την ανάπτυξη φαρμάκων στο NCATS.
Σωτήρια η επαναχρησιμοποίηση φαρμάκωνΑυτό είναι που κάνει την επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων μια τόσο «δελεαστική εναλλακτική» οδό για την εξεύρεση θεραπειών για σπάνιες ασθένειες, δήλωσε η Δρ Marinka Zitnik, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που μελετά εφαρμογές της επιστήμης των υπολογιστών στην ιατρική έρευνα. Το εργαστήριο της Zitnik, στο Χάρβαρντ έχει κατασκευάσει ένα άλλο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων.
«Άλλες εργαστηριακές τεχνικές ανακάλυψης έχουν ήδη βάλει την επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων στο χάρτη», δήλωσε ο Δρ Lo. «Η τεχνητή νοημοσύνη απλά το ενισχύει».
Η επαναχρησιμοποίηση είναι αρκετά συνηθισμένη στη φαρμακευτική βιομηχανία: Η μινοξιδίλη, που αναπτύχθηκε ως φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, έχει επαναχρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.
Το Viagra, που αρχικά κυκλοφόρησε στην αγορά για τη θεραπεία μιας καρδιακής πάθησης, χρησιμοποιείται τώρα ως φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία.
Η σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο για τον διαβήτη, έχει γίνει περισσότερο γνωστή για την ικανότητά της να βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πρόστιμο 500 ευρώ σε Δροσάκη, Παπούλια και Δανδουλάκη – Απούσα για πρώτη φορά η Ελπίδα Νίνου από τη δίκη Φιλιππίδη
- Big Brother: Κλείδωσε ο παρουσιαστής του reality εγκλεισμού...
- Τούνη – Αλεξάνδρου: Πόσο νοικιάζεται το σπίτι τους στα Μελίσσια – Εδώ η αγγελία!
- Ο Χάρης Βαρθακούρης μετά τον σάλο: «Αδιαφορώ, σας το λέω πάρα πολύ τίμια – Δεν δίνω δεκάρα»
- Θεσσαλονίκη: Δωρεά οργάνων από την οικογένεια 46χρονου που έχασε τη ζωή του
- POPEYE: Η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα για τη δημογραφία στην Ελλάδα!
- Ρόδος: Βρήκαν σχεδόν €500.000 στο σπίτι της προϊσταμένης της Πολεοδομίας - Ο τιμοκατάλογος του κυκλώματος
- Εξασφαλίζει την τετράδα και οδηγεί στο… ταμείο ο Σλούκας!
- Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Ερνάντες στο τριπλούν
- Θεσσαλονίκη: Έπλυναν και απολύμαναν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Του είπαν ότι θα πεθάνει – Τότε η τεχνητή νοημοσύνη του έσωσε τη ζωή
- Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Ένοχοι ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος
- Αναβλήθηκε η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη
- Πέθανε ο ηθοποιός Γουίνγκς Χάουζερ
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένη οδηγός πέρασε με κόκκινο – Τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Αποθέωση για τον Καρέτσα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Του είπαν ότι θα πεθάνει – Τότε η τεχνητή νοημοσύνη του έσωσε τη ζωή
- Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Ένοχοι ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος
- Αναβλήθηκε η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη
- Αποθέωση για τον Καρέτσα
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένη οδηγός πέρασε με κόκκινο – Τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Πέθανε ο ηθοποιός Γουίνγκς Χάουζερ
- Ρόδος: Πώς δρούσε το κύκλωμα διαφθοράς στην Πολεοδομία
- Ανταρκτική: Έσπασε τεράστιο παγόβουνο – Τι είχε από κάτω
- «Ο Ερντογάν συνέλαβε αυτόν που θα μπορούσε να τον νικήσει»
- Κλειστό το αεροδρόμιο Χίθροου λόγω φωτιάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λάρισα: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον 9χρονο που πνίγηκε με το πορτοκάλι – 3 φορές του έκαναν ΚΑΡΠΑ γιατί είχε πάθει ανακοπή
- Μεξικό: Συγγενείς αγνοουμένων μπαίνουν στο «ράντσο της φρίκης» που βρέθηκαν απανθρακωμένα οστά
- Big Brother: Έρχεται στον ΣΚΑΪ με έπαθλο 100.000 ευρώ και 16 διεκδικητές
- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Στο Gov.gr Wallet η «Θυρίδα Πολίτη» – Σε νέα αναβαθμισμένη έκδοση και στο gov.gr
- Ηράκλειο: Σύλληψη 61χρονου για κατοχή όπλων
- Η Ζωή αποθεώνει Κωνσταντινόπουλο για το επεισόδιο με Κυριαζίδη
- Μεγάλες ανατροπές στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα -Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι Έλληνες
- Ηράκλειο: Ένοχοι ο πρώην δήμαρχος και αντιδήμαρχος Φαιστού για την τραγωδία στον Γεροπόταμο
- Αίγυπτος – Γάζα: Ο Φατάχ αλ Σίσι δέχθηκε να φιλοξενήσει μισό εκατομμύριο κατοίκους
- WORLD PASS powered by Telekom: Δύο ελληνικές startups βρέθηκαν στο Hubraum Tech Incubator Center