Το παιχνίδι των πρεσβειών γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών

Πέραν των δημόσιων δηλώσεων στήριξης, η σημασία που δίνουν στη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ γίνεται φανερή και από την υπερδραστηριοποίηση των πρεσβειών. Η παρουσία τους, που στη μεταπολιτευτική περίοδο περιοριζόταν στις τυπικές διπλωματικές εκδηλώσεις, φαίνεται πως πλέον έχει πολυεπίπεδη στόχευση.

Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για αλλαγή του στάτους της ίδιας της χώρας τα τελευταία χρόνια, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση και, κατά κάποιον τρόπο, ευνόησε

τις παρεμβατικές κινήσεις. Το τελευταίο διάστημα, με φόντο τη λύση του Μακεδονικού, οι πρεσβείες των μεγάλων δυτικών χωρών, και ειδικά των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έχουν σηκώσει το βάρος της προβολής των δυτικών θέσεων όσον αφορά τη συμφωνία. Αντανακλούν, υπό μια έννοια, την πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά για την κύρωση της συμφωνίας, που θα αναδιαμορφώσει το γεωστρατηγικό σκηνικό στα Δυτικά Βαλκάνια. Δημιουργούν, όμως, και αντιδράσεις για τη στάση τους τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, καθώς, όσον αφορά ειδικά το διακύβευμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την αντιπολίτευση μιλούν για οσμή παρέμβασης στα ελληνικά πράγματα.

Με πολιτικούς αρχηγούς

Οπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», η συνάντηση του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και του Σταύρου Θεοδωράκη, μεσούσης της κυβερνητικής κρίσης που κατέληξε στην αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, έγινε με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που προτίθεται να κρατήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Το ραντεβού στην πρεσβευτική κατοικία συνέπεσε με τη μεγαλύτερη ενδοκυβερνητική κρίση επί Αλέξη Τσίπρα, η οποία είχε ως αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Παρότι η δική τους συνάντηση ήταν η πιο πρόσφατη, ο Θεοδωράκης δεν ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός της αντιπολίτευσης που συναντήθηκε με τον αμερικανό πρεσβευτή. Από την υπογραφή της συμφωνίας και έπειτα, ο Πάιατ έχει κατά καιρούς συναντηθεί με τους περισσότερους, προσπαθώντας να κάνει σαφή την αμερικάνικη θέση για γρήγορη επίλυση. Ο Βασίλης Λεβέντης, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής μίλησε για φορτική πίεση που του ασκήθηκε για να ψηφίσει θετικά στις Πρέσπες τόσο από τον Πάιατ όσο και από τον πρεσβευτή της Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον γερμανό πρεσβευτή έγινε πριν από έναν μήνα.

Πέρα από τις Πρέσπες

Ακόμη κι αν οι «απειλές» που ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ισχυρίζεται ότι δέχθηκε φαντάζουν τραβηγμένες, ο ρόλος των πρεσβειών εμφανίζεται πλέον διαφορετικός. Πρέσβεις διαφόρων χωρών επιδιώκουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα συζητήσεις με διάφορα πολιτικά στελέχη, άλλες φορές με περισσότερη και άλλες με λιγότερη επιτυχία. Η αλλαγή δεν αφορά αποκλειστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν εκτείνεται μόνο στους αρχηγούς - καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται παρόμοια ραντεβού και με στελέχη των κομμάτων. Στο αμερικανικό παράδειγμα, ο Πάιατ φέρεται να είχε συναντήσεις τόσο με στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και με στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Οι συχνές του, μάλιστα, συναντήσεις με τον Πάνο Καμμένο όσο ήταν υπουργός Αμυνας έγιναν αντικείμενο συζήτησης, καθώς ο πρώην υπουργός έκανε τακτικές επισκέψεις στο «Πεντάγωνο» στο πλαίσιο συνεργασίας που είχαν αναπτύξει. Οι επισκέψεις του Πάιατ συνεχίστηκαν και μετά την αντικατάσταση του Πάνου Καμμένου από τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η πρώτη έγινε την περασμένη Τρίτη, όπου οι δύο άντρες συζήτησαν τα αποτελέσματα του τομέα Αμυνας και Ασφάλειας του πρόσφατου στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά και τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα