Το ντοκιμαντέρ στο προσκήνιο

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις -masterclasses, workshops, συνέδριο, ομιλίες, έκθεση- το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Σήμερα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, από τον διευθυντή της διοργάνωσης Δημήτρη Εϊπίδη.

«Φέτος ήταν ίσως η πιο δύσκολη χρονιά. Νομίζω

ότι τα καταφέραμε. Εξασφαλίσαμε μια πολύ καλή επιλογή από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι είχαμε περίπου 1.700 καταθέσεις ταινιών από όλη την υφήλιο», τόνισε ο κ. Εϊπίδης.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε μια καινοτομία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: «Εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης παρουσιάζοντας την πρώτη εφαρμογή του Φεστιβάλ για κινητό τηλέφωνο, η οποία παρέχεται δωρεάν. Μέσα απ’ αυτήν ο χρήστης μπορεί να δει το σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ και να λάβει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο».

Παρουσιάζοντας το Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε ταυτόχρονη μετάδοση, ο κ. Εϊπίδης επισήμανε ότι «οι ταινίες της ζώνης των 8.30 στο Ολύμπιον θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του φεστιβάλ, ο κ. Ειπίδης εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 700.000 ευρώ, εκ των οποίων, 400.000 καλύπτονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, 100.000 από το πρόγραμμα MEDIA, 43.000 από την ΕΡΤ, 10.000 από τον ΕΟΤ και 15.000 από την Aegean σε εισιτήρια. Το υπόλοιπο ποσό, των 132.000 ευρώ, αναμένεται, όπως σημείωσε ο κ. Εϊπίδης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Προσπαθούμε να μην επιβαρύνουμε τον εθνικό προϋπολογισμό, να διατηρήσουμε την ποιότητα και το κύρος του Φεστιβάλ, να μην προδώσουμε τις προσδοκίες του κοινού και σε καμία περίπτωση να μην διακινδυνεύσουμε τη συνέχιση μιας ιστορίας 53 ετών», είπε ο διευθυντής του ΦΚΘ.

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου 2012, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Τα σημαντικότερα σημεία της φετινής διοργάνωσης:

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:

Το πολυσυζητημένο, πιο επίκαιρο από ποτέ, ντοκιμαντέρ Indignados του Τόνι Γκάτλιφ, με θέμα το κίνημα των αγανακτισμένων, ανοίγει την αυλαία του 14ου ΦΝΘ. Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ «Αγανακτήστε!» του Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Γκάτλιφ αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης. Οδηγός το

Keywords
Τυχαία Θέματα