Το μέτρο της ανοχής
Το τελευταίο σκάνδαλο για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν αποτελεί μια μεμονωμένη εκτροπή. Οπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι υποκλοπές, τα Τέμπη που κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση, συνιστά εκδήλωση μιας βαθύτερης και χρονίζουσας θεσμικής κρίσης. Διαφορετικές υποθέσεις, κοινός παρονομαστής: η αδυναμία – ή η απροθυμία – του πολιτικού συστήματος να θωρακίσει ουσιαστικά τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Αντί για θεσμική αυτοκάθαρση, παρακολουθούμε έναν φαύλο κύκλο συμψηφισμών.
Η εκτεταμένη διαφθορά δεν είναι απλώς ηθικό ολίσθημα
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ρόλοι αντιστρέφονται με ευκολία. Οι κατήγοροι γίνονται κατηγορούμενοι και το αντίστροφο, ανάλογα με την κομματική αφετηρία. Το παρελθόν επιστρατεύεται για να νομιμοποιήσει το παρόν και να προετοιμάσει την επανάληψη παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον. Ολα σχετικοποιούνται «στο όνομα του κόμματος».
Η χώρα εγκλωβίζεται σε ένα σισύφειο σχήμα, όπου κάθε κρίση γεννά πρόσκαιρη αγανάκτηση, αλλά όχι θεσμική μεταρρύθμιση και λύτρωση.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαδικαστικό. Μια δημοκρατία που λειτουργεί δεν εξαντλείται στη νομιμότητα· θεμελιώνεται στην ηθική του δημόσιου βίου. Οι κανόνες δεν αρκούν αν δεν διαπερνώνται από αξίες: ακεραιότητα, αίσθημα καθήκοντος, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, συνείδηση ευθύνης απέναντι στον πολίτη. Αλλά και ως ευθύνη του πολίτη να συμμορφώνεται στον νόμο και όχι να αναζητά τη υπέρβασή του, όταν δεν τον εξυπηρετεί.
Η τυπική συμμόρφωση με τον νόμο, ακόμη κι όταν συμβαίνει, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ουσιαστική προσήλωση στο πνεύμα του. Χωρίς ηθικό υπόβαθρο, το κανονιστικό πλαίσιο μετατρέπεται σε εργαλείο διαχείρισης εντυπώσεων.
Η δημοκρατία προϋποθέτει εμπιστοσύνη, και η εμπιστοσύνη παράγεται από συνέπεια λόγων και έργων. Οταν αυτή η συνέπεια απουσιάζει, η οργή, η αμφισβήτηση και η αποστασιοποίηση ενισχύονται.
Τα συστημικά κόμματα, με τις πρακτικές τους, τροφοδοτούν άθελά τους – ή και από αλαζονεία – την αντισυστημική αντίδραση. Ο ανορθολογισμός δεν γεννιέται στο κενό· ανθεί εκεί όπου οι θεσμοί εμφανίζονται σε ανοσοκαταστολή. Χωρίς ισχυρά «αντισώματα» διαφάνειας και λογοδοσίας, το πολιτικό σύστημα που ασθενεί δεν πείθει ότι μπορεί να ιαθεί.
Κι όμως, η πλειονότητα της κοινωνίας δεν επιζητεί την αποδόμηση της δημοκρατικής τάξης. Επιθυμεί ένα καλύτερο σύστημα: λειτουργικό, δίκαιο, αξιοκρατικό. Στο υπόλοιπο ακροατήριο επενδύουν οι ακραίοι και οι λαϊκιστές, προσφέροντας εύκολες βεβαιότητες.
Ο δημόσιος λόγος πολώνεται, το άσπρο-μαύρο κυριαρχεί, η κοινή γνώμη διχοτομείται σε «followers» και «haters». Ολοι εμμένουν στις απόλυτες αλήθειές τους. Και, όπως υπενθυμίζει ο Τσέχοφ, η ψευδαίσθηση που μας συναρπάζει συχνά υπερισχύει της άβολης αλήθειας.
Ακόμη και η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία θεσμικής επανεκκίνησης, κινδυνεύει να υποταχθεί σε προκρούστεια κομματικά μέτρα. Χωρίς σύνεση, μετριοπάθεια, αυτοκριτική και ειλικρινή διάθεση συναίνεσης, θα απαξιωθεί.
Σε μια περίοδο έντονων οικονομικών, τεχνολογικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αμεριμνησίας. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας – ο μόνος ασφαλής δρόμος – δεν θα κριθεί μόνο από την αντοχή της στους κραδασμούς, αλλά από το μέτρο της ανοχής μας σε φαινόμενα που την υπονομεύουν. Αν η ηθική δεν επανενταχθεί ως πυρήνας του κανονιστικού μας πλαισίου και όχι ως αφελής ρομαντισμός, τότε η κρίση δεν θα είναι απλώς θεσμική· θα είναι υπαρξιακή.
Ο Γρηγόρης Τσιμογιάννης είναι σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας στην Precise Strategy.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στη Λούτσα: "Δεν μπορεί να μιλάει, έχει φόβο, έχει τρόμο", λένε οι γονείς του 15χρονου που φέρεται να οδηγούσε το αυτοκίνητο (Βίντεο)
- Τροχαίο στη Λούτσα: «Το παιδί μου δεν έχει ιδέα από οδήγηση» λέει η μητέρα του οδηγού
- Βιολάντα: Προφυλακίστηκε ο ιδιοκτήτης
- «Βιολάντα»: Κρατούμενος στο Α.Τ. Τρικάλων ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης
- Χειρουργήθηκε με επιτυχία ο Γιώργος Μαζωνάκης – Η πρώτη επίσκεψη στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση
- Αλεξάνδρα Νίκα: Η πρώτη ολόσωμη φωτογραφία στη δεύτερη εγκυμοσύνη – Η τρυφερή αγκαλιά με τον γιο της
- Αττική Οδός: Κλείνει το ρεύμα προς αεροδρόμιο από την Ελευσίνα έως το Αιγάλεω
- Το χιουμοριστικό πανό των οπαδών του Ηρακλή στο ματς με τον Ολυμπιακό: «Ερχόμαστε σε λίγο»
- Πρόστιμο αν κοιτάς το κινητό στο φανάρι - Πως επιτρέπεται να το χρησιμοποιείτε
- Η φαντασμαγορική έναρξη του J2US με την τρομερή ερμηνεία του Νίκου Κοκλώνη!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Face2Face και την Κατερίνα Παναγοπούλου την Κυριακή 15/2
- Πάλι οι Αγγλοι και όλοι οι άλλοι
- Πώς η ενέργεια γίνεται τώρα δούρειος ίππος
- Live economy
- Grossraume και πλόκαμοι: ο νέος αντιδραστικός κόσμος
- Ανταρόλυκος: Επέστρεψε μετά από 10.000 χρόνια – Ποια ζώα θα ακολουθήσουν;
- «Κάποιοι θυσιάστηκαν για να μπορούν άλλοι να επιστρέψουν»
- Υπόθεση Παναγόπουλου: Επάγγελμα συνδικαλιστής
- Τη μέρα που «κράσαρε» το 100 – Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας στο σύστημα;
- Διά Πειραιώς και σιδήρου
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Το μέτρο της ανοχής
- Πάλι οι Αγγλοι και όλοι οι άλλοι
- Γυναίκα επιτέθηκε και τραυμάτισε με ψαλίδι τον σύντροφό της σε χωριό της Ηλείας
- Live economy
- Τη μέρα που «κράσαρε» το 100 – Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας στο σύστημα;
- FERTO
- Νίκη για την Λεβερκούζεν κόντρα στη Ζανκτ Πάουλι πριν το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό
- Ξεσήκωσαν το Παγκράτι οι γκάιντες και τα νταούλια από το πρωί του Σαββάτου (video)
- Ανταρόλυκος: Επέστρεψε μετά από 10.000 χρόνια – Ποια ζώα θα ακολουθήσουν;
- Γιατί η γενιά Ζ γυρίζει την πλάτη στα dating apps
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λακωνία: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στην Κοκκινιά του δήμου Ευρώτα
- Τραγωδία στην Ηλεία: Νεκρός 54χρονος που καταπλακώθηκε από τρακτέρ
- Φωτεινή Πετρογιάννη: Ετοίμασε λαχταριστά τρουφάκια τιραμισού για του Αγίου Βαλεντίνου-Έτοιμα σε 5 λεπτά
- «Βουργουνδία»: αυτό που θα δεις δεν το περιμένεις
- Ν.Δένδιας: Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι καταρτισμένα, φέρουν με υπερηφάνεια το εθνόσημο και αναγνωρίζεται η πολύτιμη προσφορά τους
- Formula E: Σπουδαία νίκη του da Costa με Jaguar στη Τζέντα και το πρωτάθλημα παίρνει φωτιά
- Προσοχή! Έχουν “φυτέψει” σιδερένιους πασσάλους στα πρανή του δρόμου προς το αεροδρόμιο Χανίων (φωτο)
- Δημήτρης Μακαλιάς για Αντιγόνη Ψυχράμη: Δεν ήθελε παιδιά και γάμο, ίσως εκεί να τσίτωσα λίγο παραπάνω
- Προσωρινά κρατούμενος παραμένει ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα»



