Το κρυφό σχέδιο του Νετανιάχου αποκαλύφθηκε – Μήπως τελικά θέλει τη Χαμάς εξουσία στη Γάζα;
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος της κυβέρνησής του είναι εξάλειψη της Χαμάς, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με μία χερσαία εισβολή στη Ράφα, ωστόσο η πραγματικότητα μπορεί να διαφέρει λίγο.
Παρόλο που ο ίδιος προμηνύει τη χερσαία εισβολή στη Ράφα, το νοτιότερο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ο ίδιος φέρεται να έχει άλλους σκοπούς, όπως φανερώνουν οι κινήσεις του.
Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τη φράση «ελέφαντας
Για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η επόμενη ημέρα στη Γάζα και η συζήτηση για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, ένα ζήτημα στο οποίο φαίνεται να τον εξυπηρετεί η ύπαρξη μίας αποδυναμωμένης Χαμάς στη Ράφα.
Οι κινήσεις των IDFΗ Jerusalem Post σε ανάλυσή της εξηγεί τη στρατηγική των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), η οποία μαρτυρά και αποκαλύπτει ουσιαστικά τον πραγματικό σκοπό του Νετανιάχου.
Όπως αναφέρει «οι IDF τερμάτισαν τις έντονες μάχες στη Γάζα πριν από δύο μήνες. Στο αποκορύφωμα της χερσαίας εισβολής, περίπου 20 ταξιαρχίες βρίσκονταν στη Λωρίδα. Στις αρχές Απριλίου, η 98η Μεραρχία εγκατέλειψε τη Λωρίδα και έτσι το Ισραήλ ολοκλήρωσε την απομάκρυνση περίπου του 95% των στρατιωτών στη Γάζα. Οι όμηροι και η Ράφα έμειναν πίσω, αποτελώντας τις δύο βασικές ζωτικές γραμμές της Χαμάς».
«Είναι προφανές ότι η περικύκλωση του εχθρού και η αποκοπή του από τη βάση ανεφοδιασμού του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατιωτικής στρατηγικής», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως «αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ απολάμβανε την τεράστια και πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και των περισσότερων δυτικών κυβερνήσεων».
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Έτσι προκύπτει «το προφανές ερώτημα γιατί το Ισραήλ δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την υποστήριξη τους πρώτους μήνες της εκστρατείας για την κατάληψη της Ράφα και την πλήρη ήττα της Χαμάς στο νότο;».
Όπως υπογραμμίζει η Jerusalem Post, ο Νετανιάχου έχει μια σειρά από αρνητικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά του, ωστόσο δεν είναι ανόητος. Είναι επίσης πολύ έμπειρος στη διαχείριση των ανθρώπων.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας: «το Ισραήλ έριξε οικειοθελώς όλους τους μοχλούς πίεσης από τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2023, κάτι που είναι ανησυχητικό τη στιγμή που η Χαμάς απέχει πολύ από το να εξαλειφθεί και οι όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στις υπόγειες σήραγγες».
Οι πραγματικές προθέσεις και οι στόχοι του Νετανιάχου για τον πόλεμοΟ λόγος πίσω από αυτόν τον τρόπο απάντησης του Νετανιάχου, τον οποίο η Jerusalem Post χαρακτηρίζει ως «αδύναμο» είναι «απλά και μόνο επειδή ο Νετανιάχου προτιμά μια αποδυναμωμένη Χαμάς που εξακολουθεί να ελέγχει τη Γάζα, από οποιαδήποτε άλλη οντότητα που θα λάβει διεθνή αναγνώριση και συνεργασία. Αυτό γίνεται για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους που δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς».
Μάλιστα η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρεται σε ένα ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12, το οποίο αναφέρθηκε σε ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την επόμενη ημέρα στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εξετάζεται μια διεθνής λύση, κατά την οποία «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να διορίσει μια διεθνή μεταβατική αρχή, μια ομάδα εργασίας με βάση το ΝΑΤΟ, η οποία θα εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας για μια περιορισμένη περίοδο πέντε ετών. Κατά τη διάρκειά της θα χτιστούν τα πραγματικά θεμέλια για το παλαιστινιακό κράτος. Το σώμα θα είναι επίσης υπεύθυνο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, την οικοδόμηση των κρατικών θεσμών στη Λωρίδα της Γάζας – και την προετοιμασία για εκλογές μετά από πέντε χρόνια. Εάν αυτό το μοντέλο είναι επιτυχές, θα μεταφερθεί και στη Δυτική Όχθη».
Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» του ΝετανιάχουΣύμφωνα με τη Jerusalem Post, η τοποθέτηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Λωρίδα της Γάζας φέρνει στο προσκήνιο τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» για τον Νετανιάχου, αυτόν που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εργάστηκε τόσο σκληρά για να κρύψει όλα τα χρόνια της θητείας του.
«Σε οποιαδήποτε πορεία προς έναν κόσμο μετά τη Χαμάς, δεν θα είναι πλέον δυνατό να αποφεύγεται το παλαιστινιακό ζήτημα και οι απαιτήσεις των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου για το θέμα αυτό. Αυτό θα οδηγήσει επίσης άμεσα στη διάλυση της κυβέρνησης Μπεν Γκβιρ-Σμότριχ-Νετανιάχου. Αυτό το σκεπτικό φέρεται να οδήγησε τον Σμότριχ να δηλώσει το 2015 ότι ‘η Χαμάς είναι πλεονέκτημα’ και ότι ο Νετανιάχου είπε στη συνεδρίαση του κόμματος Λικούντ το 2019 ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την ενίσχυση της Χαμάς. Αυτές οι ιδεολογίες δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τον Οκτώβριο του 2023».
«Αντιθέτως, έχουν γίνει ακόμη πιο ισχυρές. Από το γεγονός ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στη Χαμάς σημαίνει μια πραγματική συζήτηση για το μέλλον των εδαφών, ο πραγματικός πολεμικός στόχος του Νετανιάχου προέκυψε από την αποδυνάμωση της Χαμάς, αλλά όχι από την πλήρη εξάλειψή της», προσθέτει.
Παλαιστίνιοι επιθεωρούν το σημείο ισραηλινής επίθεσης σε σπίτι στη Ράφα (Πηγή: REUTERS/Hatem Khaled)
Σύμφωνα με την ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας, «η Χαμάς, αποδυναμωμένη αλλά ζωντανή και με τον έλεγχο της Γάζας, είναι το κλειδί για τις πιθανότητες του Νετανιάχου να επιτρέψει τη διατήρηση του στάτους κβο, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής του στην εξουσία».
«Τα κοινά συμφέροντα μεταξύ του Σινουάρ και του Νετανιάχου είναι απλά πολύ μεγάλα»Πλέον ο Νετανιάχου καλείται να «βρει έναν τρόπο να κατηγορήσει τους άλλους, μέσω των αγγελιοφόρων του, για τη μη επίτευξη του δικού του στόχου».
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι τελευταίες αναρτήσεις στο Χ, της βουλευτού του κόμματος του Νετανιάχου του Λικούντ, της Τάλι Γκότλιβ, η οποία προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στις ΗΠΑ και στις πιέσεις της προς το Ισραήλ, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία εξάλειψης της Χαμάς.
«Οι ΗΠΑ έχουν ευνουχίσει τους μοχλούς πίεσης του Ισραήλ στη Χαμάς. Έχει αποτρέψει μια επίθεση στη Ράφα για τρεις μήνες!», ανέφερε η Γκότλιβ. «Πίεσαν για μια μαζική επέκταση της ποσότητας των φορτηγών με βοήθεια προς τη Γάζα. Στην πραγματικότητα, περίμενε ότι το Ισραήλ θα σταματούσε τις μάχες στη Γάζα», προσέθεσε.
«Εξηγήσεις αυτού του είδους είναι αναμενόμενες και θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Η δεύτερη πρόκληση θα είναι να δημιουργηθεί αρκετή προσοχή σε άλλους τομείς μέχρι το κοινό να καταλάβει γιατί η Χαμάς δεν έχει εξαλειφθεί», προσθέτει η Jerusalem Post.
«Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να αναμένεται, μεταξύ άλλων, η λεκτική και φυσική ανάπτυξη των μετώπων στο Βορρά και την Ανατολή. Η Χαμάς θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Γάζας. Τα κοινά συμφέροντα μεταξύ του Σινουάρ και του Νετανιάχου είναι απλά πολύ μεγάλα για να επιτρέψουν στις IDF να επιτύχουν. Ακούγεται απίστευτο; Ας αφήσουμε τα γεγονότα και όχι τους κυβερνητικούς εκπροσώπους να μιλήσουν», καταλήγει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έφυγε από τη ζωή ο Φοίβος Ιωαννίδης
- H φυσική και το σπάσιμο των αυγών
- Άγριο έγκλημα στη Βόρεια Ήπειρο: Συνελήφθη ο φονιάς των δύο ηλικιωμένων Ελλήνων
- Μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες στο νότιο τμήμα της χώρας που πλήττεται από πρωτοφανείς πλημμύρες
- Πρίγκιπας William – Meghan Markle: Οι ειδικοί ανησυχούν για τον πρίγκιπα Archie
- Στον Πόρο για την αναστάσιμη λειτουργία η τέως βασιλική οικογένεια - Δείτε φωτογραφίες
- Ακρωτηριάστηκε ο 14χρονος που τραυματίστηκε από κροτίδα στα Χανιά
- Το πασχαλινό post του Φώτη Ιωαννίδη με την Ελένη Βουλγαράκη
- Πρήξιμο στο στομάχι: Οι ήπιες και σοβαρές αιτίες, και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό
- Συνελήφθη 69χρονος που φέρεται να δολοφόνησε το ηλικιωμένο ζευγάρι στη Βόρεια ήπειρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Το κρυφό σχέδιο του Νετανιάχου αποκαλύφθηκε – Μήπως τελικά θέλει τη Χαμάς εξουσία στη Γάζα;
- Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης
- Ουκρανία: Υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 42 ρωσικά άρματα μάχης – Η «γραμμή της κόλασης» για τον Πούτιν
- Πάσχα: Ο χορός του θανάτου, το πέταγμα του χαρταετού και οι μάγισσες – Τα πιο περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο
- Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν την Κυριακή του Πάσχα
- Νίκος Ανδρουλάκης: Παρακολούθησε τη λειτουργία της Ανάστασης στη Μητρόπολη Αθηνών
- Ουκρανία: Το πασχαλινό μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
- Άνδρας στα Καλύβια υπέστη ακρωτηριασμό δαχτύλων από βεγγαλικά – Πέντε τραυματίες στην Αττική
- Σάμος: Στον Εισαγγελέα η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της
- Κρήτη: Στο νοσοκομείο 14χρονος που τραυματίστηκε από κροτίδα που έσκασε στο χέρι του
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Το κρυφό σχέδιο του Νετανιάχου αποκαλύφθηκε – Μήπως τελικά θέλει τη Χαμάς εξουσία στη Γάζα;
- Άνδρας στα Καλύβια υπέστη ακρωτηριασμό δαχτύλων από βεγγαλικά – Πέντε τραυματίες στην Αττική
- Ουκρανία: Το πασχαλινό μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
- Νίκος Ανδρουλάκης: Παρακολούθησε τη λειτουργία της Ανάστασης στη Μητρόπολη Αθηνών
- Πάσχα: Ο χορός του θανάτου, το πέταγμα του χαρταετού και οι μάγισσες – Τα πιο περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο
- Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης
- Πέθανε πρώην παίκτης του NBA σε ηλικία μόλις 33 ετών
- Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν την Κυριακή του Πάσχα
- Σάμος: Στον Εισαγγελέα η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της
- Ουκρανία: Υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 42 ρωσικά άρματα μάχης – Η «γραμμή της κόλασης» για τον Πούτιν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Survivor: Ο τραυματισμός της Αναστασίας «παγώνει» τους παίκτες
- Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης
- Επίδομα παιδιού: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
- Βεγγαλικά στην Ανάσταση: Άνδρας υπέστη ακρωτηριασμό – Πέντε τραυματίες στην Αττική
- Καρδιά: Τι παθαίνει αν εκνευρίζεστε συχνά
- Πέθανε πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
- Σάμος: Στον εισαγγελέα η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της
- Η απόκοσμη τρύπα σε λίμνη που «ρουφάει» το νερό (Φωτογραφίες)
- Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή: Αναζητούν τα αίτια της φωτιάς στο διαμέρισμα της ηλικιωμένης που έχασε τη ζωή της - Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Αττική: Πέντε τραυματισμοί από βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης - Ακρωτηριασμό υπέστη άνδρας στα Καλύβια