Το ιατρικό απόρρητο σε κοινή θέα

Σε επιχείρηση... σκούπα έχει επιδοθεί το προσωπικό του νοσοκομείου Ευαγγελισμός (έπειτα από σχετική εντολή) σε μια προσπάθεια να κρύψει άρον άρον τις εικόνες ντροπής του αρχείου των ασθενών. Επί χρόνια οι φάκελοι με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που έχουν νοσηλευτεί στις κλινικές του στοιβάζονται στους διαδρόμους και στις σκάλες του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας, παρατημένα σε κοινή θέα.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν «ΤΑ ΝΕΑ» στα τέλη του περασμένου μήνα αποδεικνύουν ότι στην πράξη το πολύτιμο αρχείο των ασθενών, οι οποίοι σημειωτέον έχουν νοσηλευτεί ακόμη και πριν από

το 2010 στο νοσοκομείο, βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Κι όμως σε αυτό καταχωρίζονται όλα τα ευαίσθητα δεδομένα όπως η διάγνωση, οι εξετάσεις, η φαρμακευτική αγωγή, χειρουργικές λεπτομέρειες κ.ά. ανεξαρτήτως της έκβασης του περιστατικού. Οι φάκελοι, ο ένας πάνω στον άλλο, είναι στριμωγμένοι σε χάρτινες κούτες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι καν ειδικές για φύλαξη του σημαντικού αυτού υλικού από φθορές αλλά και φυσικές καταστροφές (π.χ. σε περίπτωση πλημμύρας).

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις ίδιες φωτογραφίες, σε αρκετές περιπτώσεις η αρχική τους χρήση ήταν η αποθήκευση και η μεταφορά ιατρικών υλικών (γάζες, οροί, φάρμακα κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα να είναι ήδη ταλαιπωρημένες.

-Γιατί καταστράφηκαν πριν δύο χρόνια 18.000 ιατρικοί φάκελοι σε κεντρικό νοσοκομείο της Αττικής;

-Γιατί αν και λειτουργεί ηλεκτρονικό αρχείο στον Ευαγγελισμό δεν επιτρέπεται η φύλαξη δεδομένων όπως μια αξονική τομογραφία;

-Γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί το κτίριο στην πλατεία Αμερικής που ανήκει στον Ευαγγελισμό;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τρίτης

Το ιατρικό απόρρητο σε κοινή θέα

Keywords
Τυχαία Θέματα