Το αργό ξύπνημα της Ευρώπης
Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 του προηγούμενου αιώνα άκουγα πολλούς Ελληνες να λένε: «Θα γίνουμε εμείς ποτέ Ευρώπη;». Οσοι άκουγαν την ερώτηση, αντιδρούσαν με ένα ειρωνικό χαμόγελο. Και όμως γίναμε Ευρώπη. Οχι επειδή εμείς ανεβήκαμε στο επίπεδο της Ευρώπης, αλλά επειδή η Ευρώπη κατέβηκε στο δικό μας.
Η Ευρώπη ξεκίνησε ως Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και εξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Ενωση το 1993 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Στην ουσία, ωστόσο, παρέμεινε μια οικονομική κοινότητα.
Η προτεραιότητά
Οταν οι Αμερικάνοι έπαιρναν πολιτικές αποφάσεις, με τις οποίες οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν, τις χειροκροτούσαν. Οταν διαφωνούσαν, προτιμούσαν τη σιωπή. Αρκούν δύο παραδείγματα για τη δεύτερη περίπτωση. Το πρώτο είναι η εισβολή του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ. Ποια χώρα της ΕΕ εξέφρασε κάποια γνώμη, ή άσκησε κριτική; Καμιά. Το επιχείρημα του Μπους ότι έπρεπε να φύγει ο Σαντάμ Χουσεΐν τούς ήταν αρκετό. Το δεύτερο παράδειγμα είναι το Αφγανιστάν. Ποια ευρωπαϊκή χώρα άσκησε κριτική, όταν οι Αμερικανοί παρέδωσαν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν;
Αυτή αντίληψη συνεχίστηκε με επιτυχία ως τη δεύτερη εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Οταν ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, πολλοί πίστεψαν ότι το έκανε για να δυσκολέψει τις συναλλαγές μιας αντίπαλης χώρας με τις ΗΠΑ. Δεν πέρασε, όμως, πάνω από μία εβδομάδα από την επιβολή των δασμών στην Κίνα και ο Τραμπ επέβαλε δασμούς και στην ΕΕ. Εκεί οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να είχαν ήδη καταλάβει ότι ο Τραμπ δεν κάνει καμιά διάκριση μεταξύ συμμάχων και αντιπάλων. Ο μόνος κανόνας που αποδέχεται είναι ο κανόνας του «απεφασίσαμεν και διατάσσομεν».
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο πόλεμος με το Ιράν. Οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν την ίδια γραμμή όπως με το Ιράκ, την αμέτοχη σιωπή. Ωστόσο, ο Τραμπ τους επιτέθηκε και τους επιτίθεται ακόμα, επειδή δεν έτρεξαν να τον συνδράμουν εναντίον του Ιράν.
Ο Τραμπ μισεί την Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Ευρωπαίος, πολιτικός ή απλός πολίτης που να μην το έχει καταλάβει.
Η αφετηρία της ανατροπής στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη ήταν η πρόθεση του Τραμπ να εντάξει τη Γροιλανδία στην Αμερική. Η σχεδόν ομόφωνη άρνηση των κρατών της ΕΕ να αποδεχτούν την πρότασή του, τον έκανε έξαλλο.
Ο Τραμπ ανήκει στους πολιτικούς που θέλουν ν’ ακούν χειροκροτήματα σε κάθε πρότασή τους. Οποιος φέρνει την παραμικρή αντίρρηση γίνεται αυτόματα εχθρός του.
Το ευάλωτο σημείο των Ευρωπαίων είναι το ΝΑΤΟ, στο οποίο η ΕΕ έχει εναποθέσει την άμυνα της Ευρώπης. Η στροφή του Τραμπ και η αποστασιοποίησή του από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ ξύπνησε τους Ευρωπαίους. Οποιος όμως ξυπνάει αργά, τρέχει και δεν φτάνει.
Αυτό συνέβη και με τους Ευρωπαίους. Αργησαν να καταλάβουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα αυτόνομο αμυντικό σύστημα. Τώρα που το κατάλαβαν, η Ευρώπη περνάει μια δύσκολη οικονομική περίοδο.
Εμείς πιστεύουμε ότι η κρίση αφορά μόνο την Ελλάδα, με το υψηλό κόστος της καθημερινότητας και των ενοικίων, αλλά κάνουμε λάθος. Τα ίδια προβλήματα μαστίζουν όλη την Ευρώπη. Ενας γερμανός φίλος μού είπε πρόσφατα ότι μια τέτοια κρίση η Γερμανία είχε να τη βιώσει από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Οι ίδιες φωνές απελπισίας ακούγονται και στην Ιταλία, αλλά και στην Ισπανία.
Η οικοδόμηση ενός αυτόνομου αμυντικού συστήματος είναι μια μακρόχρονη προσπάθεια και δεν είναι καθόλου εύκολη σε χώρες που οι πολίτες τους πέρασαν από την πανδημία του Covid, στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ως τον πρόσφατο πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράν και στις οικονομικές επιπτώσεις του.
Η μόνη ωφελημένη από την κρίση είναι η άκρα δεξιά της Ευρώπης, που ενισχύεται και αυξάνει τις ψήφους της κάθε μέρα. Το βλέπουμε στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, όπως και σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πρόσφατα το φαινόμενο εμφανίστηκε και στην Ισπανία, για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.
Οσοι ψηφίζουν άκρα δεξιά στην Ευρώπη δεν είναι ακροδεξιοί. Είναι ψηφοφόροι που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα κυβερνώντα κόμματα και ψηφίζουν την άκρα δεξιά από απελπισία. Το πρώτο πράγμα που διώχνει η απελπισία είναι το καθαρό μυαλό και η καθαρή σκέψη. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε προς το παρόν σε αυτό το ακραίο σημείο.
Πώς, λοιπόν, η ΕΕ θα οικοδομήσει ένα αυτόνομο αμυντικό σύστημα με τεράστιο κόστος κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες; Αν το τολμήσει, θα επιβαρύνει τους πολίτες ακόμα περισσότερο και η άκρα δεξιά θα τρίβει τα χέρια της.
Εκτός και αν ακολουθήσει τη δική μας λύση και προσφέρει στους πολίτες ψίχουλα παρηγοριάς. Σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε περήφανοι που η Ευρώπη πλησίασε ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα και τη χρησιμοποιεί ως πρότυπο.
Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι συγγραφέας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο: «Έφυγε» πρόωρα από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Δενδρινός
- Σοκάρει η Μαρία Κίτσου: «Μεγάλωσα κακοποιητικά και από τους δύο γονείς» – Η μάχη με την κατάθλιψη
- Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Το ότι η πάλαι ποτέ διευθύντριά μου θα είναι του χρόνου κάπου απέναντί μας αποτελεί ένα ιντριγκαδόρικο σχέδιο»
- Εντοπίστηκε 50χρονη νεκρή σε σπίτι στην Κατερίνη – Είχε τραύματα στο μέτωπο
- Φωτιά τώρα έξω από Θεσσαλονίκη: Μεγάλη κινητοποίηση για κατάσβεση – Πού ξέσπασε
- Κατασβέστηκε η φωτιά που ξέσπασε ανάμεσα σε Παλλήνη και Σπάτα – Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους
- Η Ρωσία πληρώνει το βαρύτερο τίμημα στον πόλεμο
- Η φάρσα στον Θάνο Ντόκο και το πραγματικό δόγμα εθνικής κυριαρχίας των υποτελών ελληνικών κυβερνήσεων
- Ο Φαραντούρης υπερασπίζεται την απόσπαση της συζύγου του στις Βρυξέλλες
- Παρτίζαν: Έμεινε ελεύθερος ο Μπόνγκα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Το ελληνικό παράδοξο
- Το αργό ξύπνημα της Ευρώπης
- Γκάλοπ για εγκεφαλικά!
- Γιατί αποτυγχάνει η αντιμεταναστευτική πολιτική
- Περί υπερπλούτου και φορολόγησης
- Πολεμιικό Ναυτικό: Όλο το σχέδιο της μετάβασης – Drones αντί για πλοία
- Τουλάχιστον 2.645 νεκροί στη Βενεζουέλα – O διπλός σεισμός φέρνει βαθιά ανθρωπιστική και πολιτική κρίση
- Εξαπάτηση Θάνου Ντόκου από Ρώσους φαρσέρ – Πολιτικές αναταράξεις και ερωτήματα για την ασφάλεια των επικοινωνιών
- Στο στόχαστρο του Pegasus ο Στ. Κούλογλου
- Δίωξη για κακούργημα σε 54χρονη για θανάσιμη παράσυρση γάτας στη Θεσσαλονίκη
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Το αργό ξύπνημα της Ευρώπης
- Περί υπερπλούτου και φορολόγησης
- Formula1: Αύριο ο θίασος πάει Σίλβερστον
- Γκάλοπ για εγκεφαλικά!
- Σεμπαστιάν Οζιέ: Ο νικητής του Ράλι Ακρόπολις έχει είδωλο του τον Σένα
- Τραμπ: Δημιούργησε χρυσό ομοίωμα μέσω AI δίπλα στους «πατέρες του έθνους»
- Super League: Αποκάλυψε τη νέα της φανέλα η Καλαμάτα – Ο Σίγκουρντσον στο επίκεντρο της παρουσίασης (pics)
- Οι άλλοι δεν υπάρχουν
- Φωτιά στη Ρόδο στον Ατάβυρο: Aνάμεσα στα χωριά Έμπωνας και ‘Αγιος Ισίδωρος οι φλόγες – Σηκώθηκαν εναέρια μέσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιράν: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Χιλιάδες πολίτες για το τελευταίο αντίο
- Στην τελική ευθεία η έναρξη γεωτρήσεων για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο
- Έρευνες για τον εντοπισμό 74χρονης αγνοούμενης στο Ηράκλειο -Αστυνομία και κάτοικοι του χωριού ψάχνουν να τη βρουν
- Μ.Χαρακόπουλος: Έμπρακτη στήριξη υπερήλικων ομογενών ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων
- Η ψυχολογία του binge-watching – Τι συμβαίνει όταν παρακολουθούμε ασταμάτητα σειρές
- Ιωάννα Μαλέσκου: Το θέμα για το αν χώρισε κάποιος ή όχι έχει κουράσει, μας έχει πάρει και εμάς η μπάλα
- Ανοιχτό ενδεχόμενο για υποψηφιότητα Λαγκάρντ στις γαλλικές προεδρικές εκλογές
- Τα φυτά που αντέχουν στον καύσωνα και δίνουν χρώμα στο μπαλκόνι
- Τίνα Μεσσαροπούλου για Γιώργο Μυλωνάκη: Η πρώτη κουβέντα που μου είπε ήταν «σε αγαπώ πολύ παιδί μου»



