Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης
Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όλοι μας πρέπει να ξεχάσουμε τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια και μια σειρά από άλλα είδη και να στραφούμε προς άλλες εναλλακτικές επιλογές που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Ηδη ο χρόνος για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης μετράει αντίστροφα, και
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, από το ΥΠΕΝ ολοκληρώθηκε ένας κύκλος διαβουλεύσεων με 44 παραγωγικούς φορείς και 10 κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την κατασκευή και την κατανάλωση πλαστικών εκπροσωπώντας πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Ο σχεδιασμόςΣύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, στόχος είναι να μην αιφνιδιαστούν η αγορά και οι πολίτες, αλλά να τεθεί σε εφαρμογή ένας ρεαλιστικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα επιφέρει απτά και θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα.
Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ θα πρέπει έως το 2029 να συλλέγουν το 90% των πλαστικών φιαλών έως τριών λίτρων. Ειδικότερα, τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από τουλάχιστον 25% ανακυκλώσιμο υλικό έως το 2025 και 30% έως το 2030.
Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2022 όλα τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που θα διατίθενται στην αγορά θα πρέπει να φέρουν μια ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση που θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τις κατάλληλες επιλογές διαχείρισης του προϊόντος ως αποβλήτου, την παρουσία πλαστικών υλών στο προϊόν και τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες από την απόρριψή του στο περιβάλλον.
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί θα υπόκεινται σε καθεστώς αυξημένης ευθύνης, στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός προβλέπει, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, να επωμίζονται το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης, της συλλογής για τα προϊόντα που απορρίπτονται στα δημόσια συστήματα συλλογής, της μεταφορά και της επεξεργασίας τους.
Επίσης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, όλα τα κράτη-μέλη που έχουν θαλάσσια ύδατα πρέπει να ορίζουν ένα ετήσιο ελάχιστο ποσοστό συλλογής αποβλήτων αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστική ύλη με στόχο την ανακύκλωση.
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύουν στην αύξηση της ανακύκλωσης και στην προώθηση της συλλογής βιοαποβλήτων αλλά και στην κατασκευή νέων υποδομών με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα (ΣΔΙΤ).
Στα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι προαναφερόμενοι στόχοι, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η τοποθέτηση καφέ κάδων σε όλη την Ελλάδα, με στόχο το 6% ανάκτησης των βιοαποβλήτων που καταγράφεται σήμερα να φτάσει το 2023 στο 12% και σε μία δεκαετία στο 20%-22%.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θετικά στοιχεία από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ – Συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τα «λάθη»
- Δολοφονία Τοπαλούδη: Οι σκοτεινές αλήθειες της δίκης
- Τραγικό: Χτύπησε πωλήτρια επειδή του ζήτησε να βάλει μάσκα!
- Δεν απειλεί μόνο ο κορονοϊός τις ΗΠΑ: Δέχονται επίθεση και από αυτά τα ερπετά (vid)
- Κόρινθος : Σπαρακτικό μήνυμα της καθηγήτριας του 15χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για συνωστισμένο κόσμο έξω από μπαρ (VIDEO)
- Τραγωδία στην Κύπρο: Είχε κόψει και τα φρένα του αυτοκινήτου της αδελφής του ο αδελφοκτόνος στη Λάρνακα
- Ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα
- CIA: Η Κίνα απειλούσε τον ΠΟΥ, όσο συσσώρευε ιατρικές προμήθειες
- Ελένη Τοπαλούδη: Ο πατέρας της έδωσε τριαντάφυλλο στην εισαγγελέα- Τι είπε για την συγκινητική ομιλία της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης
- Βρετανία: Νεκρός 14χρονος από το μυστηριώδες σύνδρομο
- Στα «Νέα» της Πέμπτης: Κούρεμα φόρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων
- Δεύτερη η Ελλάδα στη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά
- Βήμα - βήμα πώς θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες από το Σάββατο
- Προκαλεί ο διευθυντής της «Γενί Σαφάκ»: Είναι η σειρά μας – Μετά τη Μεσόγειο, το Αιγαίο
- Η Υβόννη Μπόσνιακ απέκτησε κανάλι στο YouTube
- CIA: Η Κίνα απειλούσε τον ΠΟΥ, όσο συσσώρευε ιατρικές προμήθειες
- Θεοχάρης: Πρώτο βήμα συντονισμού για τον Τουρισμό οι προτάσεις της Κομισιόν
- Στον «αέρα» οι διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό για το φετινό καλοκαίρι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Εκτός ελέγχου η κρίση του κορονοϊού - Πάνω από 1.800 οι νεκροί σε 24 ώρες
- Προσφεύγουν στη Χάγη 100 τουρκικές ΜΚΟ για την «επιστροφή» της Κρήτης κι άλλων 12 νησιών
- Το σχεδιάγραμμα της ανάκαμψης που θα ανακοινώσει περιέγραψε η Φον Ντερ Λάιεν
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου
- Παν. Βλάχος στο iEidiseis: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το «βλέποντας και κάνοντας»
- ΟΗΕ: Μάλλον απίθανο να γίνει τον Σεπτέμβριο η ετήσια Γενική Συνέλευση
- Ο Τραμπ τα έβαλε με τον Φάουτσι: Απαράδεκτη η προειδοποίηση» για την άρση των μέτρων
- Το «γενετικό αίνιγμα» του κορονοϊού–Επιστήμονες εξετάζουν γιατί κάποιοι πεθαίνουν και άλλοι ούτε καν νοσούν
- Η απίστευτη ιδέα βραβευμένου σεφ για να μην φαίνεται άδειο το εστιατόριο και να τηρούνται οι αποστάσεις



