Τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και η σύγκριση με το σήμερα
Επιχειρώντας έναν απολογισμό της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι αν η αντιστροφή όσων δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει φέρει την κοινωνία μας σε καλύτερη κατάσταση ή όχι.
Αν η εκλογική νίκη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς πριν από δέκα χρόνια έδινε μία νέα ελπίδα στη χώρα, η αποτίμηση των πεπραγμένων της, βρίσκει
Και παρούσες οι δύο μεγάλες ντροπές – που ένα σύστημα διαπλοκής επιδιώκει με κάθε μέσο να ξεχαστούν –, τα δύο γεγονότα που σιγά αλλά συστηματικά υπονομεύουν ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνική μας συνοχή: οι υποκλοπές και η τραγωδία των Τεμπών.
Επιπλέον τα τελευταία πέντε χρόνια καταφέραμε να έχουμε τις περισσότερες πρωτιές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Είμαστε τελευταίοι (κάποιες φορές μας συναγωνίζονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία) σε όλους τους σοβαρούς δείκτες. Ολους. Ναι τελευταίοι, όταν πριν από λίγα χρόνια στις θέσεις αυτές ήμασταν με την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες τώρα έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά τους αντίστοιχους δείκτες ύστερα από παρεμβάσεις αριστερών ή κεντροαριστερών κυβερνήσεων.
Δεν είναι, βέβαια, οι δείκτες το αποκλειστικό κριτήριο «προόδου» στις σχέσεις μας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι όμως μία σοβαρή ένδειξη ποσό πιο λίγο Ευρώπη γινόμαστε κάθε χρονιά που περνάει.
Μπορούν να αμφισβητηθούν τα παραπάνω;Ας θυμήσουμε και κάτι ακόμη, που σχεδόν έχει ξεχαστεί: το μαρτύριο με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι οποίες δεν είχαν σχέση μόνον με το χρέος. Υπήρξε μία πολιτική και ιδεολογική επιτήρηση, μία συνεχής πίεση ότι οι πρωτοβουλίες μας δεν ήταν επαρκώς «σύγχρονες» και «μεταρρυθμιστικές». Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο κατάφερε να αντιστρέψει όσα οι πειθήνιες κυβερνήσεις των «yes men», είχαν καθιερώσει στη συνείδηση των τροϊκανών. Η κυβέρνηση μέσα από τις σκληρές διαπραγματεύσεις έγινε ένας αξιόπιστος συνομιλητής, κατάφερε και απέκρουσε πολλά χειρότερα και προχώρησε σε δικές της προγραμματικές πρωτοβουλίες, που άφησαν μόνιμα ίχνη στην ελληνική κοινωνία, οδηγώντας τη χώρα στην έξοδο από την επιτήρηση. Τώρα με τη χρονική απόσταση των διαπραγματεύσεων, μπορούμε πια να πούμε ότι ουσιαστικά ήμασταν υπό την επιτήρηση της ΝΔ, με τη διαφορά ότι οι διαπραγματευτές μιλούσαν αγγλικά και πριν απ’ την κάθε συνεδρίαση ξεδίπλωναν την ατζέντα της ΝΔ!
Καταφέραμε να κάνουμε πολλά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα; Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις; Στις ερωτήσεις αυτές, οι απαντήσεις δεν μπορεί παρά να είναι πάντα καταφατικές. Ωστόσο οι απαντήσεις επηρεάζονται πάντα από την επιγενόμενη κατάσταση και την ωριμότητα που έχει αποκτηθεί λόγω της χρονικής απόστασης από όσα έγιναν.
Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, αν η χώρα κέρδισε ή έχασε μετά τον θρίαμβο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο Γιάννης Ζιάγκας
- Αδίστακτη η 37χρονη «αστυνομικός της χρονιάς» που «έλυνε και έδενε» στη νύχτα
- Ξυλοδαρμός Βασίλη Μάγγου: «Καταπέλτης» η εισαγγελέας για τους έξι αστυνομικούς – «Τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια»
- Θανατηφόρο τροχαίο με 2 μηχανές - Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας
- Φρίκη στο Ηράκλειο: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την κακοποίηση του 3χρονου αγοριού που χαροπαλεύει
- Καιρός: Με… άγριες διαθέσεις μπαίνει ο Φλεβάρης - Αντικυκλώνας εμποδιστής έρχεται και κατεβάζει ψυχρές αέριες μάζες
- Λουκασένκο: Γιατί οι Εβραίοι δεν καταδίκασαν τον Έλον Μασκ που έκανε χαιρετισμό του Χίτλερ;
- Έρχεται το τέλος των SMS μηνυμάτων - Τι εντόπισαν οι ειδικοί
- Τέμπη: Ξεσπά ο πατέρας της Αναστασίας - «Ποιος έδωσε την εντολή να διαλύσουν τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα;»
- Νιώθετε ότι το έχετε ξαναζήσει - Γιατί βιώνουμε déjà vu
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αυτές είναι οι εμμονές του Ντόναλντ Τραμπ
- Εργασία: Η Gen Z φαίνεται ότι δεν ξέρει… να ντύνεται για την δουλειά – Τι τους προκαλεί προβλήματα
- Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» – Το σταυρουδάκι του «Πινόκιο»
- Ο Φιλοποίμην Φίνος και το success story της Φίνος Φιλμ
- Τέμπη: Συγκλόνισε η Μάγδα Φύσσα στη συγκέντρωση
- Συνεχίζεται η κατρακύλα για την Τότεναμ του Ποστέκογλου
- Με συνταγή… ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Παναθηναϊκός
- Αποτροπιασμός από την κακοποίηση του 3χρονου στο Ηράκλειο
- Ολυμπιακός: Η 11άδα για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
- «Καθάρισε» ο Μορόν για τον Άρη
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και η σύγκριση με το σήμερα
- LIVE: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
- Με συνταγή… ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Παναθηναϊκός
- Αυτές είναι οι εμμονές του Ντόναλντ Τραμπ
- Εργασία: Η Gen Z φαίνεται ότι δεν ξέρει… να ντύνεται για την δουλειά – Τι τους προκαλεί προβλήματα
- Ολυμπιακός: Η 11άδα για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
- Ο Πίτερς ντύθηκε… Βεζένκοφ και… καθάρισε για τον Ολυμπιακό απέναντι στην ΑΕΚ
- «Καθάρισε» ο Μορόν για τον Άρη
- Αποτροπιασμός από την κακοποίηση του 3χρονου στο Ηράκλειο
- Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» – Το σταυρουδάκι του «Πινόκιο»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λευκορωσία: Επανεκλέγεται ο Λουκασένκο - Έλαβε ποσοστό 87,6%
- Αίγιο: Οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά τη γέφυρα Σελινούντα
- Αθήνα: Ηλικιωμένη κατέληξε μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής
- Λευκορωσία: Απειλεί με πυραύλους Oreshnik πανηγυρίζοντας για την 7η θητεία του
- Έως αύριο το πρωί το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στη Μητρόπολη Αθηνών – Την Τρίτη θα μεταφερθεί στην Αλβανία
- Ζευγάρι συνταξιούχων από τη Θεσσαλονίκη διασχίζει τον Ατλαντικό με ιστιοφόρο
- Τέμπη: Συγκλονίζει ο Νίκος Πλακιάς - Βίντεο κατέγραψε την στιγμή που σκύβει και φιλάει τα ονόματα των κοριτσιών του στο Σύνταγμα
- Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων: Η Χετάφε έδειξε τον τρόπο στον ΠΑΟΚ για το πως θα κερδίσει μέσα στην έδρα της Σοσιεδάδ!
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 23 που προσήχθησαν στην πορεία για τα Τέμπη