Τα ηλεκτρικά ΙΧ ίσως στο μέλλον να φορτίζουν με …wi-fi

Τα ηλεκτρικά μοντέλα ξεχωρίζουν για την αθόρυβη λειτουργία τους, τη δυνατότητα τους να κινούνται στην πόλη χωρίς περιορισμούς ενώ ο εφοδιασμός του δείχνει να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά τους. Σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιστεύουν ότι, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αυξηθεί σε περίπου 40% των συνολικών πωλήσεων μέχρι το 2030. Πέρυσι, οι προβλέψεις άγγιξαν το 70%.

Η διάδοση των ηλεκτρικών μοντέλων εξαρτάται από την βελτιστοποίηση της αυτονομίας τους, αλλά και το κόστος αγοράς τους που παραμένει ακόμη υψηλό. Οι μικρές ηλεκτρικές προτάσεις θα δώσουν

μερική λύση στο πρόβλημα των υψηλών τιμών στα ηλεκτρικά μοντέλα. Σήμερα, ένα μικρομεσαίο ηλεκτρικό μοντέλο κοστίζει από 30 – 35 χιλιάδες ευρώ, την στιγμή που ένα αντίστοιχο μοντέλο βενζίνης έχει χαμηλότερη τιμή. Οι εταιρείες ευελπιστούν ότι το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων θα εξισωθεί με αυτό των κινητήρων εσωτερικής καύσης χωρίς κρατική βοήθεια τα επόμενα χρόνια. Σε σχετική έρευνα το 82% θεωρούν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα υιοθετηθούν ευρέως τα επόμενα 10 χρόνια, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Επίσης πολλά στελέχη πιστεύουν ότι η Apple θα διεισδύσει στην αγορά αυτοκινήτων και θα βρεθεί στην κορυφή του τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030.

Μπες στην αντιπροσωπεία …ψηφιακά!

Το νέο ψηφιακό περιβάλλον θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι πρώτες ψηφιακές αντιπροσωπείες, και τα διαδραστικά καταστήματα εισέρχονται δειλά δειλά.

Η FIAT δημιούργησε το Metaverse Store που φέρνει την Ιταλική μάρκα σε πρωτοποριακό στάδιο με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, όπου ο ψηφιακός κόσμος συναντιέται με την πραγματικότητα για μια νέα, ακόμα πιο άνετη και πρακτική εμπειρία για τον αγοραστή. Σημείο κλειδί συνεχίζει να αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας,  μέσω του FIAT Product Genious που είναι εκπαιδευμένος ώστε να δίνει απάντηση στις ερωτήσεις των πελατών.   Φιλικό στη χρήση και κυρίως προσβάσιμο για όλους, το FIAT Metaverse Store κάνει πιο απλή και εξατομικευμένη την επαφή μας με τους πελάτες μας. Ουσιαστικά ο πελάτης μπορεί να ανακαλύψει το αυτοκίνητο που τον ενδιαφέρει μέσω ψηφιακών μοντέλων υψηλής ανάλυσης, να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και να δοκιμάσει τις λειτουργίες του προηγμένου συστήματος πολυμέσων που εφοδιάζει το αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 500.

Ερχεται η ασύρματη φόρτιση;

Η εξάρτηση των οδηγών από τους σταθμούς φόρτισης ίσως στο μέλλον να αποτελεί παρελθόν χάρη στην ύπαρξη των ασύρματων συστημάτων φόρτισης. Κοινώς, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μπορεί να φορτίζεται εν κινήσει και χωρίς να απαιτείται η ακινητοποίηση σε σταθμό φόρτισης για μία ώρα! Ήδη οι πρώτες δοκιμές της ασύρματης φόρτισης έχουν ξεκινήσει από την Γερμανία, όπου έγινε η χρήση  τεχνολογίας μέσω δύο νέων εταιρειών. Η ασύρματη φόρτιση αναμένεται τα επόμενα χρόνια να βρει πρόσφορο έδαφος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφού θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέψει στους οδηγούς να φορτίζουν εύκολα το αυτοκίνητό του όπου κι αν βρίσκονται – σε εμπορικό κέντρο, σταθμευμένοι σε έναν κεντρικό δρόμο κ.α.

Στον «κόσμο» της επαγωγικής φόρτισης εργάζονται δύο μεγάλοι κολοσσοί η Siemens και η Mahle, θεωρώντας ότι η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων επαγωγικά αποτελεί μια μεγάλη αγορά για επενδύσεις στο μέλλον. Ήδη η Siemens έχει επενδύσει το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην εξειδικευμένη εταιρεία ασύρματης φόρτισης WiTricity. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι startup εταιρείες με καινοτόμες ιδέες στον χώρο της ηλεκτροκίνησης.Εννια στους 10 στελέχη από τον χώρο του αυτοκινήτου αναφέρουν ότι οι startup εταιρείες θα έχουν σημαντική επίδραση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα