Τα drones, η Ακρόπολη και η μήνυση

Στο επίκεντρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η υπόθεση με το «ιπτάμενο» αθλητικό παπούτσι πάνω από την Ακρόπολη – αρχικά με αναρτήσεις άλλοτε καταγγελτικές και άλλοτε σατιρικές και στη συνέχεια ως ακόμη μία αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Οι πρώτες εικόνες, όπου φαινόταν ότι το ροζ υπόδημα «πατούσε» τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από το λογότυπο μεγάλης εταιρείας αθλητικών

ειδών, έκαναν την εμφάνισή τους αργά το βράδυ της Πέμπτης. Το μοναδικό βίντεο που κυκλοφορούσε στο TikTok, με λήψη από τη λεωφόρο Αμαλίας, καθιστούσε σαφές ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones) δεν πετούσαν πάνω από την Ακρόπολη αλλά στον χώρο του Ζαππείου. Ωστόσο, οι φωτογραφίες με τον Παρθενώνα και το παπούτσι πλήθαιναν, όπως και η απορία, σχετικά με το τι είχε συμβεί.

Διενέργεια έρευνας

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε τη διερεύνηση του θέματος, αναζητώντας την προέλευση των αδειών που είχε εξασφαλίσει η εταιρεία, ενώ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Ως συνέπεια αυτής της κίνησης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αριστείδης Κορέας έδωσε εντολή στο Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως για τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Μέχρι το απόγευμα, η διαδοχική έκδοση ανακοινώσεων από όλους τους εμπλεκομένους άρχισε να δίνει μια σαφέστερη εικόνα για όσα είχαν προηγηθεί πριν από την επίδειξη με drones το βράδυ της Πέμπτης. Ολοι, ωστόσο, υποστηρίζουν πως ενήργησαν εντός του πλαισίου του νόμου και πως ουδείς παραβίασε τις υποχρεώσεις του.

Εντός πλαισίου του νόμου

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι οι αδειοδοτήσεις εκδόθηκαν σύμφωνα με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, έπειτα από μελέτη αξιολόγησης κινδύνου, και ότι η εταιρεία συμμορφώθηκε πλήρως με τους όρους του εγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου. Επισημαίνει δε ότι «τυχόν πληροφορίες που αναφέρονται σε μη νόμιμες ή ακατάλληλες διαδικασίες αδειοδότησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η εταιρεία αθλητικών ειδών υποστήριξε με τη σειρά της ότι η επίδειξη «πραγματοποιήθηκε αφού ελήφθησαν και τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες, αυστηρά πάνω από τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, και καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς».

Οι διαχειριστές του Ζαππείου

Στη «σέντρα» βρέθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται τον χώρο του Ζαππείου, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο πρώτος ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις επειδή το συγκεκριμένο κληροδότημα εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας – μεταξύ άλλων – πολύ χαμηλό το τέλος παραχώρησης ύψους 380 ευρώ. Η δεύτερη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, δήλωσε πως «η διαδικασία δεν έγινε νόμιμα» και ότι η διοίκηση του Ζαππείου όφειλε, πριν παραχωρήσει την άδεια στην εταιρεία αθλητικών ειδών, να ζητήσει έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς το μέγαρο είναι κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο. «Εχουμε, δηλαδή, και εδώ παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου», ανέφερε η υπουργός.

Διαφορετική άποψη εκφράζει η  Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «το ΔΣ τήρησε την ισχύουσα νομοθεσία και την εγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική για τη συγκεκριμένη μίσθωση».

Στελέχη του ΔΣ του Ζαππείου  ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι το ποσό καθορίστηκε βάσει ΦΕΚ του 2009 και δεν υπήρχε δυνατότητα επιπλέον χρέωσης ούτε ενός ευρώ προς την εταιρεία. Προσέθεσαν, επίσης, ότι ούτε σε παλαιότερες ούτε στη σημερινή διοίκηση έχει ζητηθεί κατάθεση των υποψηφίων προς φιλοξενία εκδηλώσεων (εντός του μεγάρου ή στον περιβάλλοντα χώρο) προς γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Αντιθέτως, όλες οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μεγάρου έχουν ήδη εξεταστεί από το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα