Τα απαραίτητα Πιστοποιητικά που πρέπει να ξέρει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου!

Το να βρεθεί ο κατάλληλος επαγγελματίας για κάθε ένα από τα εν λόγω πιστοποιητικά που αφορούν τη ακίνητη περιουσία των πολιτών, μπορεί να είναι ένα αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχει το MyConstructor, μια πλατφόρμα στην οποία μπορείτε να βρείτε χιλιάδες επαγγελματίες σε Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα για πάνω από 50 τεχνικές και οικοδομικές εργασίες. Σε λίγα μόλις βήματα μπορείτε

να συγκρίνετε τιμές και αξιολογήσεις εξειδικευμένων επαγγελματιών με εμπειρία χρόνων στην αγορά, ώστε να βρείτε εκείνον που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Ενεργειακό Πιστοποιητικό - Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν εκμίσθωση ή μεταβίβαση του ακινήτου τους, είναι υποχρεωμένοι απέναντι στον ελληνικό νόμο (Άρθρο 58 παρ. 3 του Ν. 4342/2015), να εκδώσουν στην “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας” της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Ενεργειακό Πιστοποιητικό ή αλλιώς ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) για το ακίνητο.

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ή κτιριακών μονάδων να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοση της ακίνητης περιουσίας τους, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν συνετές βελτιώσεις και αλλαγές. Το ενεργειακό πιστοποιητικό εκδίδεται μια φορά κάθε δέκα χρόνια, εκτός αν υπάρχουν ακραίες αλλαγές στο κτίριο, όπως για παράδειγμα μια ολική ανακαίνιση όπου  πρέπει να αποτυπωθεί η νέα ενεργειακή κλάση του ακινήτου.

Σημείωση: Η διάρκεια του πιστοποιητικού έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Εάν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να εκδώσει ένα νέο μισθωτήριο συμβόλαιο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης - ΠΕΑ όσες φορές επιθυμεί, αν και εφόσον το πιστοποιητικό είναι ενεργό, δηλαδή εντός δέκα ετών από την έκδοσή του. Σε περίπτωση που για το ακίνητο υπάρχουν περισσότεροι από έναν ιδιοκτήτες, πραγματοποιείται ηλεκτρονική υποβολή που περιλαμβάνει τα στοιχεία όλων των ιδιοκτητών του ακινήτου. Ωστόσο, το ενεργειακό πιστοποιητικό σε έντυπη μορφή αναγράφει το όνομα ενός από τους ιδιοκτήτες.

Εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από τη στιγμή που πραγματοποιείται η αυτοψία στον χώρο, το ενεργειακό πιστοποιητικό εκδίδεται εντός μίας ή δύο εργάσιμων ημερών.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα εξής:

Το συμβόλαιο ιδιοκτησίας.Τον ΚΑΕΚ: Κωδικός Αριθμός Εθνικού ΚτηματολογίουΟικοδομική Άδεια: Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για ακίνητα που ανεγέρθηκαν πριν από 14/3/1983.Αντίγραφα των αρχιτεκτονικών σχεδίων.Φύλλο συντήρησης καυστήρα.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν εκδώσουν Ενεργειακό Πιστοποιητικό για το ακίνητό τους, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, πρέπει να προηγείται της υπογραφής του συμβολαίου μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή.Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να αναγράφεται στο μισθωτήριο προκειμένου να είναι νόμιμο.

Πιστοποιητικό ΔΕΗ - Αλλαγή Ονόματος ΔΕΗ

Το πιστοποιητικό ΔΕΗ σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο είναι ένα πιστοποιητικό υποχρεωτικό για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το 2011. Το έγγραφο αυτό, πιστοποιεί την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου, η οποία ελέγχεται με το αν τηρούνται  οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές. Για την έκδοση του πιστοποιητικού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κτίριο να διαθέτει ρελέ διαφυγής τάσης (το οποίο είναι υποχρεωτικό σε όλα τα κτίρια), ώστε να αποκλειστεί εντελώς η πιθανότητα ηλεκτροπληξίας.

Και σε αυτή την περίπτωση, η τιμή έκδοσης του πιστοποιητικού ΔΕΗ κυμαίνεται ανάλογα με τετραγωνικά και τον τύπο του ακινήτου. Τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση ενός πιστοποιητικού ΔΕΗ σε αυτή την περίπτωση είναι λιγότερα σε σχέση με το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται:

Λογαριασμός ΔΕΗ.Ηλεκτρολογικός πίνακας στο ακίνητο.

Το Πιστοποιητικό ΔΕΗ είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις όπως η αρχική ηλεκτροδότηση ή η επανασύνδεση ρεύματος του κτιρίου, η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ και όταν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να κάνει αίτηση για νυχτερινό ρεύμα ή κοινωνικό τιμολόγιο. Η διάρκεια του πιστοποιητικού κυμαίνεται με βάση τον τύπο του κτιρίου.

Ενδεικτικά:

14 χρόνια: Για κατοικίες, οικιακούς χώρους.7 χρόνια: Για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους.2 χρόνια: Για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους με εύφλεκτα υλικά.1 χρόνο: Για χώρους ψυχαγωγίας.

Όπως προαναφέρθηκε, μια περίπτωση που το πιστοποιητικό ΔΕΗ είναι απαραίτητο, είναι όταν επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε αλλαγή ονόματος ΔΕΗ. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αλλαγή ονόματος ΔΕΗ ηλεκτρονικά με το να προχωρήσετε σε αλλαγή παρόχου με το MyConstructor. Οι επαγγελματίες, μπορούν να αναλάβουν για εσάς όλες τις διαδικασίες χωρίς να χρειαστεί να κουραστείτε καθόλου και χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση.

Για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ ηλεκτρονικά θα χρειαστείτε:

Φωτοτυπία ταυτότητας.Τον τελευταίο λογαριασμό του προηγούμενου παρόχου.Μισθωτήριο από το ΤΑΧISnet (για ενοικιαστές).Φωτοτυπία του Ε9 (για ιδιοκτήτες).

Με τα παραπάνω δικαιολογητικά ο ενοικιαστής μπορεί να συνάψει το νέο Συμβόλαιο Προμήθειας Ρεύματος για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ και ο λογαριασμός θα εκδίδεται πλέον στο όνομα του. Σημαντικό είναι να έχετε ένα αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού της ΔΕΗ. εξοφλημένο.

Η τιμή του πιστοποιητικού για Αλλαγή Ονόματος ΔΕΗ εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, από τα τετραγωνικά, αλλά και από την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων, τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω. Με το MyConstructor, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να αναθέσετε σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία την Αλλαγή Ονόματος ΔΕΗ ηλεκτρονικά, χωρίς να ταλαιπωρηθείτε καθόλου! Εάν χρειάζεστε άμεση έκδοση του πιστοποιητικού (εντός μιας ημέρας), είναι απαραίτητο να έχετε έναν λογαριασμό ΔΕΗ και ο χώρος να διαθέτει πίνακα και ρελέ.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης “Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος” αφορά, την αλλαγή στις προϋποθέσεις και υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, σε ό,τι αφορά την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να θωρακιστούν οι ιδιοκτησίες των πολιτών της ελληνικής επικράτειας μέσω ενός συστήματος ασφαλείας, το οποίο θα δώσει οριστικό τέλος στις αυθαιρεσίες.

Ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου λοιπόν, είναι ένας ειδικός φάκελος σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, η οποία περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κτίριο και τις ιδιότητες του. Οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να διαφυλάξουν τον φάκελο αυτό, καθώς και να διαθέτουν ένα αντίγραφο αυτού. Η ηλεκτρονική μορφή του φακέλου, βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος.

Εάν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου λοιπόν, και δεν είστε εξοικειωμένος/η με τον όρο ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε. Αρχικά, πρέπει να ελέγξετε τους υπάρχοντες και νέους νόμους γύρω από το νομοσχέδιο που αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Έπειτα, πρέπει να προσλάβετε έναν ιδιώτη εξειδικευμένο μηχανικό, ο οποίος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη του ακινήτου σας, με δικά σας έξοδα. Λόγω του ότι ως ιδιοκτήτες έχετε την πλήρη ευθύνη για το περιεχόμενο του φακέλου της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, είναι σημαντικό να επιλέξετε πολύ συνετά τον μηχανικό που θα το αναλάβει. Στο MyConstructor, οι εξειδικευμένοι μηχανικοί, μπορούν να σας ενημερώσουν για όλη τη διαδικασία, αλλά και να αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου την περάτωση της.

Το κόστος για τη έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου, εξαρτάται από τους παρακάτω  παράγοντες:

Τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου.Τον τύπο του ακινήτου.Το μέγεθος του ακινήτου.

Υπάρχει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης; Αν όχι, το τελικό ποσό επιβαρύνεται και με αυτό το κόστος.

Για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου, οι ιδιοκτήτες που έχουν την υποχρέωση να εκδώσουν τον φάκελο είναι εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους παλαιότερα κτίρια, αυθαίρετα κτίρια κατά την περάτωση των δηλώσεων και προθεσμιών και κτίρια για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες. Σε περίπτωση που στον φάκελο βρεθούν ψευδής ή λάθος στοιχεία τα οποία αφορούν την κατάσταση του κτιρίου, υπάρχουν σοβαρές ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα για τον ιδιοκτήτη, αλλά και αφαίρεση επαγγελματικής άδειας για τον μηχανικό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επιπλέον για τις επιχειρήσεις - Υποχρέωση για Τεχνικό Ασφαλείας

Εκτός από τα πιστοποιητικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, στην περίπτωση των επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες έχουν μια ακόμα υποχρέωση. Σύμφωνα με το Ν. 3850/10 (ΦΕΚ 84 Α/2-6-2010), οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ενός Τεχνικού Ασφαλείας. Σε περίπτωση που εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 50, τότε εκτός από τον τεχνικό ασφαλείας, υποχρεωτική κρίνεται και η παρουσία ενός ιατρού εργασίας.

Ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι απαραίτητος για κάθε επιχείρηση καθώς είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων. Αναλαμβάνει την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει ότι ακολουθούνται όλοι οι κανόνες υγείας και ασφάλειας. Οφείλει να ενημερώνει τους εργαζομένους για όλους τους επαγγελματικούς κινδύνους, αλλά και να παρακολουθεί πως γίνεται σωστή εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας τεχνικός ασφαλείας μέσα στην επιχείρηση καθώς είναι υποχρεωμένος να λύσει οποιοδήποτε θέμα και διαφωνία υπάρχει εντός του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του έργου του, η ευθύνη αυτή μεταφράζεται ως ηθική ανεξαρτησία.

Σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας για τον Τεχνικό ασφαλείας, υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις. Κάθε εργοδότης που, με πρόθεση έχει παραβεί τη νομοθεσία για το τεχνικό ασφαλείας θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον εννιακοσίων ευρώ (900,00€) ή και με τις δύο αυτές ποινές!

Ο τεχνικός ασφαλείας έχει τις εξής υποχρεώσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας:

Να διασφαλίζει ότι ακολουθούνται οι κανόνες υγείας και ασφάλειας από τους εργαζομένους.Να ενημερώνει το προσωπικό για επαγγελματικούς κινδύνους που ίσως υπάρχουν.Να βοηθά και να διασφαλίζει τη σωστή εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι επαγγελματίες που θα επιλέξετε να αναλάβουν την έκδοση των παραπάνω πιστοποιητικών, είναι σημαντικό να έχουν πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση, ώστε να αποφευχθούν λάθη τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα, ή ακόμα και ποινικές κυρώσεις. Στο MyConstructor.gr μπορείτε να βρείτε επαγγελματίες για κάθε είδους πιστοποιητικό στην περιοχή σας, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!

Keywords
Τυχαία Θέματα