Συνταξιούχοι: Ζητούν εκκαθαριστικά και η κυβέρνηση τα κρύβει

Για επτά μήνες η κυβέρνηση κρύβει παρανόμως - προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και προσφυγές στη Δικαιοσύνη - σε περισσότερους από 1.500.000 παλιούς συνταξιούχους τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο ΕΦΚΑ αποκρύπτει σκοπίμως τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα για τα ποσά της σύνταξης. Με βάση τον νόμο, οι συνταξιούχοι έπρεπε από 1-1-2019 να λάβουν εκκαθαριστικό με την προσωπική διαφορά σε κουτάκι, εφόσον έχουν παγώσει οι μειώσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις γνωστοποίησης

των εκκαθαριστικών και ο ΕΦΚΑ αρνείται να τα αποστείλει, επικαλούμενος με εσωτερικό έγγραφο ότι «η εν λόγω αξίωση των συνταξιούχων δεν παράγει επιτακτική υποχρέωση των διοικητικών οργάνων να εκδώσουν διοικητική πράξη συγκεκριμένου περιεχομένου όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων». Στο θέμα παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη έπειτα από προσφυγές συνταξιούχων, ο οποίος εξετάζει μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016.

Υπενθυμίζεται ότι για περίπου 620.000 άτομα ο επανυπολογισμός έβγαλε ότι η σύνταξή τους από 1ης Ιανουαρίου 2019 πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή που εισέπρατταν μέχρι το τέλος του 2018. Αυτοί λαμβάνουν την αύξηση που δικαιούνται σε πέντε ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023. Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ενώ δικαιούνταν αύξηση δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα.

-Για ποιους λόγους υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι ότι το υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίζει τα μηνιαία σημειώματα σύνταξης;

-Γιατί παρενέβη στο θέμα ο Συνήγορος του Πολίτη;

-Τι υποστηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη για τη μη ενημέρωση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ εις βάρος των συνταξιούχων;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής

Ζητούν εκκαθαριστικά και η κυβέρνηση τα κρύβει

Keywords
Τυχαία Θέματα