Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Η Μέρκελ θέλει περιορισμένες αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες και την επιβολή του φόρου, ενώ ο Κάμερον ζητά πιο ριζική αλλαγή των συνθηκών – ρισκάροντας ακόμη και τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ενωσης δύο ταχυτήτων – και τη μη υιοθέτηση του φόρου. Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε χειροπιαστή συμφωνία για το θέμα της επιβολής φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη που θέλει το Βερολίνο αλλά όχι το Λονδίνο. Οι Βρετανοί αντιδρούν επειδή αν εφαρμοστεί ο φόρος μπορεί να εγκαταλείψουν ως έδρα τους το Λονδίνο τράπεζες
και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Επίσης οι Βρετανοί δεν θέλουν οι αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο από τις 17 χώρες της ευρωζώνης αλλά από ολόκληρη την ΕΕ των 27.

Οι δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους, υποσχέθηκε ο Κάμερον μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να ζητήσει για μια ακόμη φορά τη λήψη «αποφασιστικής δράσης» από την ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ευρώπη «δεν πρέπει να παριστάνει ότι έχει δυνάμεις που δεν έχει» για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανταπάντησε η Μέρκελ υποδεικνύοντας τις διαφωνίες που εξακολουθούν και υπάρχουν.

Οι παρεμβάσεις των Βρετανών έχουν εντείνει τις διαφωνίες. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ άσκησε κριτική στο Λονδίνο λέγοντας ότι χώρες με μεγάλα χρέη, μεγαλύτερα από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, όπως η Βρετανία, δεν θα έπρεπε να προσπαθούν να υπαγορεύσουν στην ευρωζώνη πώς να επιλύσει την κρίση.

Την ΕΕ όμως διχάζουν και οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αφού οι Γερμανοί και οι τραπεζίτες εναντιώνονται στις γαλλικές εκκλήσεις να τυπώσει η ΕΚΤ χρήμα. Η ΕΚΤ αγοράζει τις τελευταίες ημέρες κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας για να ρίξει το κόστος δανεισμού των χωρών αυτών αλλά οι αγορές είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες σε ποσότητα. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις για δανεισμό του ΔΝΤ μέσω της ΕΚΤ ως εναλλακτική λύση για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα