Στον αέρα τα σχέδια για το μεγαλύτερο μουσείο Πικάσο στον κόσμο

Ναυαγούν τα σχέδια για την ίδρυση του μεγαλύτερου μουσείου στον κόσμο αφιερωμένου στο έργο του Πάμπλο Πικάσο μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το ακίνητο που θα το στέγαζε, ένα πρώην μοναστήρι στη Νότια Γαλλία.

Η ιδέα για την ίδρυση του μουσείου ξεκίνησε το 2018 από την προγονή του ζωγράφου Κατρίν Ιτάν-Μπλάι, κόρη της δεύτερης συζύγου του ζωγράφου Ζακλίν Ροκ, η οποία και έχει στην κατοχή της 2.000 έργα του διασημότερου εικαστικού δημιουργού

του 20ού αι.

Η ενδιαφερόμενη είχε συνάψει συμφωνία για την αγορά τού εν λόγω ακινήτου στην Εξ εν Προβάνς προς 11,5 εκατ. ευρώ, τιμή χαμηλότερη από την εμπορική του αξία, η οποία εκτιμάται σε 12,2 εκατ. ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού δήμου και με τη δικαιολογία ότι θα μετέτρεπε την περιοχή σε πόλο έλξης τουριστών, καθώς αναμένονταν περίπου 500.000 επισκέπτες ετησίως.

Η συμφωνία χάλασε όταν οι Αρχές της πόλης επιχείρησαν να προσθέσουν μια ρήτρα στη σύμβαση, σύμφωνα με την οποία ο χώρος που μέχρι προσφάτως φιλοξενούσε μια σχολική μονάδα θα λειτουργήσει ως μουσείο για τουλάχιστον 15 χρόνια μετά την πενταετία κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες μετατροπής του σε μουσείο, ρήτρα την οποία η χορηγός είχε δεχτεί αλλά αργότερα έκανε πίσω.

Το ίδρυμα, με την επωνυμία Ζακλίν και Πάμπλο Πικάσο, θα εστίαζε στην επιρροή της Ροκ στο έργο του Πικάσο και στην κοινή ζωή του ζευγαριού, που γνωρίστηκε το 1953 και παντρεύτηκε το 1961, μένοντας μαζί μέχρι τον θάνατο του ζωγράφου, το 1973.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Πικάσο ζωγράφισε το πορτρέτο της συζύγου του περισσότερες από 400 φορές. To μουσείο θα διέθετε 1.480 τ.μ. εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρο 200 θέσεων, ερευνητικό κέντρο και χώρους εργαστηρίων κεραμικής.

Η συλλογή που περιλαμβάνει περί τους 1.000 πίνακες και ανάλογο αριθμό σχεδίων, γλυπτών, κεραμικών και φωτογραφιών κληροδοτήθηκε στην Κατρίν Ιτάν-Μπλάι μετά τον θάνατο της μητέρας της, το 1986. Οι Αρχές της γαλλικής πόλης διευκρινίζουν ότι αν η επίμαχη ρήτρα γίνει δεκτή θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα