Στη Λευκωσία ο Δήμας για εθνικά και ενεργειακά θέματα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα και τη Λευκωσία, οι προσεχείς εβδομάδες στο Κυπριακό θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) όσο και τα Ηνωμένα Εθνη εμφανίζονται αποφασισμένοι να σπρώξουν προς την επίλυση του θέματος, έχοντας ουσιαστικά αποδεχθεί - ανεπισήμως - ότι ο Ιούνιος του 2012 είναι το χρονοδιάγραμμα της λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι Βρυξέλλες
δεν θέλουν την απομόνωση της Αγκυρας ενόψει και των Συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου για τη διεύρυνση.
Η ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012 χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό φαίνεται ότι είναι μία εξέλιξη που ελάχιστοι επιθυμούν.

Και στο θέμα αυτό, η στρατηγική της Αγκυρας μοιάζει να δικαιώνεται, έστω και αν, όπως παραδέχονται κοινοτικές πηγές, εκδηλώνεται με εκβιαστικό τρόπο.
Ηδη, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ξεκαθαρίσει, όπως έγραψε την Κυριακή και η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ότι η ομάδα Κυπριακού έχει διαμηνύσει ότι ο ρόλος του ΟΗΕ θα βαίνει ενεργότερος όσο πλησιάζουμε προς την επόμενη τριμερή του Ιανουαρίου.
Ο υπουργός των Εξωτερικών θα συζητήσει επίσης τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι οριστικές προβλέψεις της εταιρείας Noble Energy για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12».

Σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας επισκέφθηκε το γεωτρύπανο «Ομηρος» και αφού τόνισε ότι η προσπάθεια πηγαίνει καλά, ξεκαθάρισε ότι θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός πριν έρθει το επόμενο βήμα, δηλαδή το πως θα φθάσει το αέριο στην ξηρά και στη συνέχεια θα εξαχθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα