Σλοβακία: Στο χειρουργείο παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο – «Εξαιρετικά σοβαρή η κατάστασή του»

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο παραμένει στο χειρουργείο όπου υποβάλλεται σε επέμβαση και η κατάστασή του είναι «εξαιρετικά σοβαρή», είπε το βράδυ της Τετάρτης (15/5) σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Κάλινακ.

Οι Αρχές θεωρούν ότι ο ένοπλος που πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο είχε πολιτικά κίνητρα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, ο Ματούς Σουτάι Έστοκ.

Ο 71 ετών Σλοβάκος λογοτέχνης Juraj Cintula είναι ο δράσης της απόπειρας δολοφονίας. Δεν ξέρω γιατί το έκανε, δήλωσε ο γιος του.

Κατά την πρώτη ανάκριση στην οποία υποβλήθηκε,

ο Cintula είπε ότι πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο επειδή «διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησής του».

Video of the first interrogation of the man who shot Fico 5 times

The writer Juraj Cintula, who shot #Slovak Prime Minister #Fico, said he did it because he disagreed with the government’s policies. pic.twitter.com/DDPBLnyxFj

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Ο Cintula φέρεται να φώναξε προς το μέρος του Φίτσο τη στιγμή που ο τελευταίος συνομιλούσε με υποστηρικτές του. Όταν ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας πλησίασε τον λογοτέχνη για να του σφίξει το χέρι, τότε ο τελευταίος άνοιξε πυρ εναντίον του.

Η στιγμή της σύλληψης του Cintula:

Footage appears to shows the moment the attacker was detained.

Eyewitnesses reported hearing two gunshots following a meeting of the Slovak Cabinet of Ministers, as former Prime Minister #RobertFico emerged. pic.twitter.com/v41afLgfMz

— Geo View (@theGeoView) May 15, 2024

«Μεταξύ ζωής και θανάτου»

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» βρίσκεται ο Ρόμπερτ Φίτσο, ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη το πρωθυπουργικό γραφείο της Σλοβακίας, μετά από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πολιτικού το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Στην επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού της Σλοβακίας αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα, τη ενόσω έβγαινε από ένα κτήριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το πρωθυπουργικό γραφείο τόνιζε ότι ο Φίτσο διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η διακομιδή του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης δείχνει πόσο γρήγορα κι αιφνιδιαστικά συνέβησαν όλα. Στο οπτικοακουστικό υλικό ακούγονται πέντε πυροβολισμοί.

Η στιγμή της επίθεσης:

BREAKING: The moment Slovak PM Robert Fico was shot multiple times while meeting members of the public in the town of Handlová this afternoon.

Five gunshots can be heard. pic.twitter.com/1qk7qDbxxF

— Remix News & Views (@RMXnews) May 15, 2024

Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Η στιγμή που ο τραυματισμένος Φίτσο απομακρύνεται από το σημείο της επίθεσης:

Robert Fico getting shot.

Things are going badpic.twitter.com/h7vMKRucnB

— Herald Post Mail (@HeraldPostMail) May 15, 2024

Το πρόσωπο που πυροβόλησε πολλές φορές σήμερα τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο «συνελήφθη» από την αστυνομία, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας.

«Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη και θα δώσει περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν», τόνισε η Ζουζάνα Τσαπούτοβα χαρακτηρίζοντας «επίθεση κατά της δημοκρατίας» την επίθεση κατά του πολιτικού της αντιπάλου.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού. Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο» αναγφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, όπως δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X.

“Καταδικάζω έντονα την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πολυτιμότερο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του”, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σοκαρισμένοι» από την αποτρόπαια και βίαιη επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, δηλώνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, μετά από την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», έγραψε στο «Χ», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της, η Ρ. Μέτσολα δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο στην Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, υπογραμμίζει ότι «με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας».

«Επιθυμώ, και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης, να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε σήμερα ένα «ειδεχθές έγκλημα» μετά την επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες που δέχθηκε.

«Με αγανάκτηση έμαθα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο, του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Γνωρίζω τον Ρόμπερτ Φίτσο ως έναν γενναίο και αποφασιστικό άνδρα. Ελπίζω ότι τα χαρακτηριστικά του αυτά θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση», έγραψε ο Πούτιν σε τηλεγράφημα που έστειλε στην Σλοβάκα ομόλογό του Ζουζάνα Τσαπούτοβα και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Μπρατισλάβα καταδίκασε την επίθεση με πυροβολισμούς σήμερα κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πράξη βίας και εκφράζω την πεποίθησή μου για την ανάγκη να τιμωρηθούν οι δράστες», δήλωσε ο ‘Ιγκορ Μπράτσικοφ σε επιστολή προς τον Φίτσο, την οποία η ρωσική πρεσβεία ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Σλοβακία είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση στην Μπρατισλάβα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Θορυβήθηκα ακούγοντας αναφορές για μια επίθεση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο», είπε ο Μπάιντεν. «Καταδικάζουμε αυτή τη φρικιαστική πράξη βίας. Η πρεσβεία μας βρίσκεται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει με σθένος τη σοκαριστική επίθεση» σε βάρος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε σήμερα ένας εκ των εκπροσώπων του.

«Οι σκέψεις του γενικού γραμματέα είναι μαζί με τον πρωθυπουργό και τους οικείους του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», συμπλήρωσε ο Φαρχάν Χακ.

Keywords
Τυχαία Θέματα