Σκρέκας: «Για το ρεύμα θα απορροφούμε το 85% της αύξησης οριζόντια σε όλους»
Ποσό ύψους 4,3 δις ευρώ σε επιδοτήσεις για την ενέργεια θα έχει δαπανήσει έως το τέλος Ιουλίου η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα Παρασκευή μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός μίλησε για το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου, το πρόγραμμα για την ανακύκλωση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και τι θα γίνει με τους
«Το κόστος του Δημοσίου το πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Ο δημόσιος τομέας καταναλώνει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα. Το κόστος έχει διπλασιαστεί από το 2020 μέχρι το 2022, φέτος θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ, οπότε θα πρέπει το Δημόσιο να δώσει το πρώτο παράδειγμα εξοικονόμησης. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας, είναι η εξοικονόμησή της, πέρα από τις δράσεις που έχουμε λάβει όπως επιδοτήσεις στους λογαριασμούς κλπ.», ανέφερε ο κ. Σκρέκας για το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου.
«Για το ρεύμα θα απορροφούμε το 85% της αύξησης οριζόντια σε όλους»«Για τους λογαριασμούς ρεύματος θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες επιδοτήσεις για όλη την κατανάλωση, θα απορροφούμε το 85% της αύξησης οριζόντια σε όλους», τόνισε ο κ. Σκρέκας σχετικά με τα νεύρα για την ακρίβεια στην ενέργεια.
«Στόχος μας η εξοικονόμηση 10% από την κατανάλωση ενέργειας με το σχέδιο “Θερμοστάτης”»Σε ό,τι αφορά στο όφελος που θα έχει το δημόσιο από το σχέδιο «Θερμοστάτης και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι «Το Δημόσιο θα έχει μπόνους αν κάνει εξοικονόμηση. Ο δήμος που θα καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, θα λάβει μπόνους από το υπουργείο Οικονομικών. Σε ένα περιφερειακό δήμο το μεγαλύτερο ποσό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας πηγαίνει για τον οδοφωτισμό. Αν καταφέρουν να εξοικονομήσουν ένα κομμάτι από τον οδοφωτισμό, θα μειώσουν το λογαριασμό στο δήμο, ο οποίος εισπράττει από τα δημοτικά τέλη. Στόχος της εξοικονόμησης είναι μόλις 10%, που σίγουρα μπορούμε να το πετύχουμε».
Επιδότηση για την ανακύκλωση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών: «Με τρία μόνο στοιχεία η αίτηση»Μιλώντας για την επιδότηση για την αλλαγή των παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι «Για το πρόγραμμα για την επιδότηση των συσκευών η πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή. Ακόμα, θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους. Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά».
Διαβάστε επίσης: Εξοικονόμηση ενέργειας: Το «πέναλτι» για όσους δεν βάζουν στους 27 βαθμούς το κλιματιστικό«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς, και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα. Στόχος μας να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά. 150 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό της επιδότησης. Εκτιμούμε ότι θα αγοραστούν περίπου 350 με 400 χιλιάδες συσκευές. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για 15 ημέρες περίπου», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα από την 1η Ιουλίου»Σχετικά, τέλος, με τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι «Τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα τη βλέπετε μέχρι να την καταργήσουμε την 1η Ιουλίου. Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε τον κώδικα εμπορίας, μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για να αλλάξουμε τον κώδικα προμήθειας, καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού από 1η Ιουλίου και μετά. Από τον Ιούλιο και μετά οι νέοι λογαριασμοί θα είναι ακόμη πιο μειωμένοι. Σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο, οι πολίτες θα έχουν λογαριασμούς χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, και πολύ πιο χαμηλούς λογαριασμούς».
«Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουμε δαπανήσει 4,3 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις»«Υπάρχει νομοθετική πρόνοια μέχρι τέλος Μαρτίου και από 1η Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου να μην κόβεται το ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Στο 15902 μπορεί να πάρει τηλέφωνο ένα ευάλωτο νοικοκυριό όταν του έχουν κόψει το ρεύμα, γίνεται έλεγχος αν ανήκει στις ευάλωτες κατηγορίες το νοικοκυριό, και αμέσως δίνεται εντολή στο ΔΕΔΔΗΕ για επανασύνδεση. Τα περισσότερα νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα τσίμα – τσίμα. Η λύση σε αυτό είναι να καταφέρουμε να είναι προσιτές οι τιμές ενέργειας μέσα από τις επιδοτήσεις. Εκεί έχουμε ρίξει όλο το βάρος. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουμε δαπανήσει 4,3 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας κλείνοντας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρευνα: Κάτι ήξεραν οι παλιοί που άφηναν τα παπούτσια έξω από το σπίτι
- Γιώργος Τράγκας: Ξεσπά πρώην συνεργάτης του - «Ήμουν ο πρόθυμος ηλίθιος»
- Ηράκλειο: Γάτα δάγκωσε 8χρονο στον λαιμό - Στο νοσοκομείο το παιδί
- Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέα ημερομηνία για αίτηση με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
- Πρόωρη σύνταξη από 56,9 ετών για μητέρες ανηλίκων σε ΙΚΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών [πίνακες με τα ποσά για πλήρη και μειωμένη]
- Σταμάτης Κραουνάκης: Είδε ξαφνικά την μητέρα του στον Χατζηνικολάου – «Δεν θα κλάψω σήμερα, είναι πολύ θεάρα η mammy μου»
- Μέλισσες Spoiler: Το σκληρό τέλος του Μελέτη
- Τούρκος διπλωμάτης: «Τα νησιά ανήκουν ξεκάθαρα στην Ελλάδα»
- Ποια εταιρία κάνει STOP στην Τουρκία;
- Μυστήριο με τον θάνατο της πρώην πριγκίπισσας του Κατάρ: «Δεν είχε αγγίξει ποτέ ναρκωτικά»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κοζάνη: Επίθεση αδέσποτου σκύλου σε 13χρονο κορίτσι
- Ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία - Οδεύει σε πόλεμο
- Κακοκαιρία Genesis: Βροχές, καταιγίδες και κίνδυνος πλημμυρών
- Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο
- Μωβ Μέδουσα: Τι σταματά την εξάπλωση της τοξίνης σε περίπτωση τσιμπήματος
- Ανακοίνωσε Κέβιν Ροσέρο ο ΠΑΣ Γιάννινα
- Αρκάς: Μας καλημερίζει με Καστράτο και Λουκρητία
- Τεχνολογία: Ζωντανό ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ δημιούργησαν Ιάπωνες ερευνητές
- Αίσιο τέλος για τη 16χρονη που είχε εξαφανιστεί από το Χαϊδάρι
- Κίεβο: 100 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται και άλλοι 500 τραυματίζονται καθημερινά στον πόλεμο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Σκρέκας: «Για το ρεύμα θα απορροφούμε το 85% της αύξησης οριζόντια σε όλους»
- Κοζάνη: Επίθεση αδέσποτου σκύλου σε 13χρονο κορίτσι
- Σαλάχ και Κερ πήραν τα βραβεία της PFA
- Αρκάς: Μας καλημερίζει με Καστράτο και Λουκρητία
- Τσιτσιπάς: «Σημαντική νίκη – Βλέπω τον εαυτό μου στον Στρίκερ»
- Αίσιο τέλος για τη 16χρονη που είχε εξαφανιστεί από το Χαϊδάρι
- Μωβ Μέδουσα: Τι σταματά την εξάπλωση της τοξίνης σε περίπτωση τσιμπήματος
- Τεχνολογία: Ζωντανό ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ δημιούργησαν Ιάπωνες ερευνητές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός – Κακοκαιρία Genesis: Η στιγμή που κόβεται η κυκλοφορία σε δρόμο από ορμητικό χείμαρρο στην Ξάνθη
- Τρόμος για 13χρονη στην Κοζάνη: Της επιτέθηκε σκύλος – Μήνυση υπέβαλαν οι γονείς
- Κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα: Θετικός και στον δεύτερο έλεγχο ο 59χρονος
- Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
- Δέσποινα Βανδή για το ντουέτο με τη Μελίνα: «Θα μου μείνει αξέχαστη αυτή η στιγμή μας»
- Τσαβούσογλου: Επισκέπτεται τα κατεχόμενα την Κυριακή
- Τούρκος διπλωμάτης: «Τα νησιά ανήκουν ξεκάθαρα στην Ελλάδα»
- Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά»