Σφάζονται στην ποδιά της Τέιλορ Σουίφτ ασιατικές κυβερνήσεις

Γνωστοί πονοκέφαλοι μέχρι σήμερα στην Άπω Ανατολή ήταν η διένεξη Κίνας-Ταιβάν ή το οπλοστάσιο της Β. Κορέας. Πλέον, στην Ασία κυκλοφορεί ένα «πυρηνικό» όπλο που πασχίζουν όλες οι πρωτεύουσες να αποκτήσουν: Η Τέιλορ Σουίφτ.

Ως γνωστόν, η διάσημη Αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια αναμένεται τον Μάιο και Ιούνιο να πραγματοποιήσει περιοδεία σε 10 χώρες της Ευρώπης, ταξιδεύοντας σε μεγάλες και μικρές πόλεις συμπεριλαμβανομένων μικρότερων πόλεων του Ην. Βασιλείου, όπως το Λίβερπουλ και το Κάρντιφ.

Ενώ όμως με

την Ευρώπη είναι τόσο απλόχερη, στη περιοδεία που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στην Ασία έχει άλλα σχέδια προκαλώντας έντονο ανταγωνισμό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της The Wall Street Journal η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, αντί να πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη την περιοχή, θα εμφανιστεί μόνο σε δύο χώρες, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη.

Οι δύο αυτές χώρες παίξανε πολύ επιθετικά: η Σιγκαπούρη κατάφερε να κλείσει συμφωνία με την Τέιλορ Σουίφτ, φροντίζοντας να τις επιδοτήσει τις συναυλίες στη χώρα, με αντάλλαγμα να μην τραγουδήσει σε γειτονικές χώρες! Η μικροσκοπική χώρα μόλις κήρυξε πόλεμο στους γείτονες.

Το αποτέλεσμα είναι μερικές φορές γνωστό ως Swift-onomics, αν και έχει επίσης αναφερθεί ως Taylor-nomics από ορισμένους ειδικούς

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι ισχυρότερες οικονομίες της Ασίας συναγωνίζονται για να αποκτήσουν ένα κομμάτι ενός από τους αποδεδειγμένους «κινητήρες» οικονομικής ανάπτυξης στον κόσμο: την Τέιλορ Σουίφτ. Η Σιγκαπούρη, περιμένει με ανυπομονησία την οικονομική άνοδο που έχει ονομαστεί «Swift-onomics».

Στην προσπάθειά τους πολλές ασιατικές πόλεις να συνεφέρουν τον τουριστικό κλάδο τους από την ύφεση της πανδημίας, παρακαλούσαν να φιλοξενήσουν την «Eras Tour» της Σουίφτ. Το αποτέλεσμα είναι μερικές φορές γνωστό ως Swift-onomics, αν και έχει επίσης αναφερθεί ως Taylor-nomics από ορισμένους ειδικούς.

Σύμφωνα με μελέτη το ΑΕΠ του Κολοράντο ενισχύθηκε κατά 140 εκ. δολ. από δύο συναυλίες της Σουίφτ πέρυσι. Το Σικάγο και η Μινεάπολη έσπασαν τα ρεκόρ πληρότητας ξενοδοχείων όταν εμφανίστηκε η Σουίφτ. Είναι γεγονός ότι είναι πολλοί οι οποίοι συρρέουν στα μέρη που τραγουδάει η Σουίφτ δίχως να έχουν εισιτήριο μόνο και μόνο να είναι κοντά στο είδωλό τους.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Hun Manet περπατά με τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin στο Κυβερνητικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Manet στην Ταϊλάνδη, στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 7 Φεβρουαρίου 2024 (REUTERS/Athit Perawongmetha).

Η οικονομική επίδραση τέτοιων συναυλιών είναι μεγάλη. Φερειπείν, σύμφωνα με οικονομολόγους της Danske η εμφάνιση της Μπιγιονσέ στη Στοκχόλμη πέρυσι, εκτόξευσε τον πληθωρισμό, καθώς οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων αυξήθηκαν λόγω της προσέλευσης πολλών θαυμαστών της στη πόλη.

Φέτος, η Nomura Bank εκτιμά ότι το συνδυασμένο αποτέλεσμα έξι συναυλιών Coldplay τον Ιανουάριο και έξι συναυλιών Τέιλορ Σουίφτ τον Μάρτιο, θα μπορούσε να συνεισφέρει 300 εκατ. δολ. στο τουρισμό της Σιγκαπούρης το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι κρατήσεις για εκδρομές και αξιοθέατα της Σιγκαπούρης έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Trip.com. «Με την ανάκαμψη του εμπορίου να μην έχει ακόμη απογειωθεί πλήρως, η Σιγκαπούρη επικεντρώνεται να κάνει τα «concert Economics» τον νέο μοχλό ανάπτυξης της», ανέφερε η HSBC.

Τα περισσότερα από τα 300.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν στη Σιγκαπούρη αγοράστηκαν από θαυμαστές της στο εξωτερικό. Το εμβληματικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων της πόλης, το Marina Bay Sands, προσφέρει ένα πακέτο τριών διανυκτερεύσεων, τεσσάρων εισιτηρίων VIP και μια διαδρομή μετ’ επιστροφής με λιμουζίνα από το αεροδρόμιο αξίας σχεδόν 40.000 δολ.!

Πάνω από το 90% των επισκεπτών που αγοράζουν τα αποκλειστικά πακέτα προέρχονται από το εξωτερικό, σύμφωνα με το ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Agoda οι αναζητήσεις για καταλύματα στη Σιγκαπούρη αυξήθηκαν 160 φορές πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα μετά την έναρξη των πωλήσεων εισιτηρίων το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν το περιμέναμε από μια φιλική χώρα

«Αυτό ήταν πολύ έξυπνο που έκανε η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης», δήλωσε η Monique Tendencia, υπεύθυνη μάρκετινγκ και ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς μέσω της Σουφίτ θα μάθει ο κόσμος και τοπικές μάρκες.

Έτσι μια τέτοια οιονομοική αναθέρμαση δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει έχθρα σε γειτονικά κράτη.

«Είναι λίγο ασυνήθιστο το γεγονός ότι πήγε σε μια τεράστια περιοχή όπως αυτή και μένει μόνο σε δύο μέρη», είπε η Linda Bloss-Baum, πρώην στέλεχος στη μουσική βιομηχανία κσι υποδιευθύντρια του Επιχειρηματικού και Ψυχαγωγικού Προγράμματος στο Kogod School of Business του Αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Σε ένα οικονομικό φόρουμ του Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin έδειξε τη δυσαρέσκειά του που η γειτονική Σιγκαπούρη είχε επιδοτήσει την περιοδεία της Σουίφτ με την προϋπόθεση ότι η ποπ σταρ θα παρακάμψει την υπόλοιπη περιοχή.

Μια νεαρή θαυμάστρια της Σουίφτ βγάζει ποζάρει μπροστά σε μια ταμπέλα της τραγουδίστριας, πριν από τη συναυλία της Eras Tour, στο The Shoppes στο Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη, 28 Φεβρουαρίου 2024. (REUTERS/Edgar Su).

Αν το γνώριζε αυτό, είπε ο Thavisin, θα είχε κάνει τη δική του προσφορά.

«Κάθε επιχείρηση από τα ξενοδοχεία, την τουριστική βιομηχανία, μέχρι τους πάγκους για μπάρμπεκιου χοιρινού κρέατος σίγουρα θα το ήθελε», είπε.

«Οι χώρες μας είναι καλοί φίλοι. Γι’ αυτό πονάνε τέτοιες ενέργειες», είπε ο Joey Salceda, βουλευτής στις Φιλιππίνες που ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του να ζητήσει εξηγήσεις από τη Σιγκαπούρη σχετικά με την υποτιθέμενη αποκλειστικότητα των όρων.

Στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο εδώ και πολύ καιρό ανταγωνίζεται τη Σιγκαπούρη, η βουλευτίνα Regina Ip επέπληξε τους αξιωματούχους της πόλης επειδή δεν έκαναν περισσότερα για να προσελκύσουν δύναμη σταρ όπως η Σουίφτ.

«Φέτος θα πάει στη Σιγκαπούρη. Χάσαμε αυτή την ευκαιρία», είπε η Ip, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να είναι προνοητική όσον αφορά τις κρατήσεις σούπερ σταρ.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης παραδέχτηκε ότι πρόσφερε επιχορήγηση για την υποστήριξη της απόδοσης της Τέιλορ Σουίφτ, αλλά αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος ή τους συνημμένους όρους. «Λόγω επιχειρηματικού απορρήτου, δεν είμαστε σε θέση να μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε η Calida Soh, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, Κοινότητας και Νεολαίας της Σιγκαπούρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα