Σεισμός στην Κρήτη: Τι είπε ο Λέκκας - Αυτοψία σε κρίσιμες δομές

Στην Κρήτη βρίσκεται, από νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, συνοδεία του γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Βασ. Μώκου, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, με επίκεντρο περιοχή της Μεσαράς.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν 12 σεισμικές δονήσεις από 3 έως και 4,5 ρίχτερ και πως αυτό βοηθά στην εκτόνωση του φαινομένου το οποίο παρακολουθείται, προτρέποντας να μην υπάρχει ούτε πανικός,

ούτε όμως και εφησυχασμός.

Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη

«Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα πάει η σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο είμαστε σε καλή φάση. Αλλά οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες» ενημέρωσε ο κ. Λέκκας. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός και πως το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύγκληση του επιστημονικού οργάνου εκτίμησης σεισμικότητας έπειτα από εντολή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Αυτό που κάνουμε είναι να δούμε το φαινόμενο, πώς δημιουργήθηκε και το πλαίσιο της περιοχής, και το κυριότερο είναι να συντονιστούμε ως φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο αυτό το γεγονός αλλά ενδεχομένως και στην ακραία περίπτωση λίγο μεγαλύτερα γεγονότα».

Διευκρίνισε πως οι βλάβες οι οποίες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στα κτίρια είναι πολύ περιορισμένες σε πολύ λίγα κτίρια, κυρίως παλιά, τα οποία είναι ακατοίκητα.

«Μας ενδιαφέρουν οι κρίσιμες δομές και κυρίως τα σχολεία όπου θα διεξαχθούν οι εκλογές και θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην συνέχεια. Στα κτίρια αυτά θα γίνει αυτοψία, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι τώρα… Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σύνδεση με τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι αλλά η Κεντρική Κρήτη βρίσκεται σε διέγερση τα τελευταία χρόνια. Το τεκτονικό βύθισμα του Ηρακλείου που οριοθετείται από μεγάλα ρήγματα βρίσκεται σε δραστηριότητα οπότε θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα νέα γεγονότα», είπε ο Ε. Λέκκας.

Αισθητή σε ολόκληρο το νησί η δόνηση

Η κύρια δόνηση σημειώθηκε σε χερσαίο χώρο κάτι που την έκανε αισθητή σε ολόκληρο το νησί. Περισσότερο αισθητή έγινε στην περιοχή της Μεσσαράς -όπου βρισκόταν και το επίκεντρο- στις Μοίρες και το Τυμπάκι. Οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους θορυβημένοι, καθώς ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα