Σε πολλαπλά μέτωπα η φωτιά στην Εύβοια – Δεν κοπάζουν οι άνεμοι

Δεν έχει τέλος το θρίλερ με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια, οι οποίες μαίνονται πάνω από 24 ώρες σε πολλαπλά μέτωπα. Οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα προβλήματα, ενώ το μήκος ορισμένων από τα πύρινα μέτωπα φτάνει τα 5 με 7 χιλιόμετρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Παρασκευής ένα νέο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Τραχήλι του δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια.

Όπως ενημέρωσε η πυροσβεστική, για την κατάσβεσή της επιχειρούν επίγειες κι εναέριες δυνάμεις που βρίσκονται στα υπόλοιπα εν εξελίξει πύρινα μέτωπα

στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες δόθηκε εντολή προληπτικά να εκκενωθεί ο οικισμός στην περιοχή αλλά την τελευταία στιγμή, όπως και χθες, ο άνεμος άλλαξε πορεία και έτσι ο κίνδυνος απομακρύνθηκε από το συγκεκριμένο χωριό.

Σε εξέλιξη νέα δασική #πυρκαγιά στην περιοχή Τραχήλι του δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια πλησίον των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 5, 2019

Την ίδια στιγμή σε ορισμένες περιοχές οι άνεμοι φτάνουν ακόμη και τα εννιά μποφόρ γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις κινήσεις από την πλευρά των πυροσβεστών. Αναζωπυρώσεις έχουμε την τελευταία ώρα και στο χωριό Θαρούνια όπου και χθες δοκιμάζονταν χωρίς όμως η φωτιά να πλησιάσει τα σπίτια.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη από καπνούς και έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση ιδιαίτερα για τους κατοίκους που έχουν σοβαρά προβλήματα.

Πολλαπλά τα μέτωπα

Πέρα από το νέο μέτωπο στο Τραχήλι, συνολικά υπάρχουν τρεις πυρκαγιές με τουλάχιστον οκτώ μέτωπα – κάποια βρίσκονται σε ύφεση, ενώ άλλα συνεχίζουν να κατακαίουν δασικές εκτάσεις σε δύσβατα κυρίως σημεία.

«Η μάχη είναι σε εξέλιξη. Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή. Μιλάμε για τρεις φωτιές με οκτώ μέτωπα» υπογράμμισε νωρίτερα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο οποίος βρίσκεται από τη νύχτα στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, από τα οκτώ μέτωπα τα έξι είναι σε καλή κατάσταση, καθώς οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία τους. Τα δύο μέτωπα στον Γαβαλά «θέλουν ακόμη πολλή προσοχή» τόνισε ο ίδιος.

Γύρω στις 4 το απόγευμα, οι κάτοικοι στο χωριό Δάφνη Αυλωναρίου ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς έβλεπαν τις φλόγες να έχουν πλησιάσει τα όρια του χωριού τους και οι καπνοί να έχουν καλύψει ακόμη και τα σπίτια τους. Λίγο αργότερα, την προέλαση της φωτιάς ανέκοψαν τα εναέρια μέσα.

Επιπλέον, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις διαρκείς αναζωπυρώσεις στα προηγούμενα ενεργά μέτωπα που κατακαίνε από χθες εκτάσεις του δήμου Κύμης – Αλεβερίου, στην Κεντρική Εύβοια και εξακολουθούν να απειλούν το χωριό Γαβαλάς.

Ανησυχητικό είναι και το πύρινο μέτωπο που έχει κατεύθυνση προς Λάττα και Αγ. Λουκά Αλιβερίου.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί αναζωπύρωση και στα Μανίκια, όπου υπάρχει πύρινο μέτωπο από χθες.

Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι σπρώχνουν το σύννεφο στάχτης και καπνού προς τη Χαλκίδα με τις Αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες. Η οσμή καμένου ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι πολύ έντονη ενώ, σε συνδυασμό με τον καύσωνα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, δημιουργείται ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τον οργανισμό.

Σύλληψη 64χρονου για εμπρησμό

Όπως όλα δείχνουν, η αιτία και των τριών πυρκαγιών στην περιοχή ανάμεσα σε Κύμη και Αλιβέρι στην Εύβοια ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη την Πέμπτη, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, ένας 64χρονος Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης της αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15, το μεσημέρι.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας. Καθώς ήταν ημέρα για την οποία υπήρχε προειδοποίηση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς με σαφείς προειδοποιήσεις και απαγορεύσεις για θερμές εργασίες εν υπαίθρω, θα κρίνει ο Εισαγγελέας αν θα αποδοθεί κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια ή πρόθεση.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

«Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη χθες, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, 64χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θάνος Καρακάντζας μιλώντας στο One Channel έκανε λόγο για ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο, όπως είπε, η πυρκαγιά ευνοείται από αυτούς που τη στροβιλίζουν εξαιτίας του ότι μπροστά είναι το Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα το μεγάλο μέτωπο είναι σε ύφεση και μειώνεται ο κίνδυνος να περάσει η πυρκαγιά στο χωριό, στο οποίο μάλιστα δεν υπάρχουν κάτοικοι. Διευκρίνισε δε, πως τα διαμερίσματα από τα οποία έχει περάσει η πυρκαγιά δεν κινδύνεψαν.

Εκτός ελένχου το μέτωπο στην περιοχή Κρεμαστού στην Εύβοια.

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την καταγραφή της καταστροφής

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ενημέρωση και κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η  Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Εύβοιας (Δήμος Κύμης-Αλιβερίου), προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση πάνω από το χωριό Αυλωνάρι.

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται δωρεάν.

Στο νοσοκομείο πέντε άτομα

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, πέντε πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, έχοντας αναπνευστικά προβλήματα. «Πέντε άτομα έχουν διακομισθεί με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει πάντως το πρωί της Παρασκευής πως οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας η κατάσταση της υγείας των άλλων δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα