Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις καταρρακτώδεις βροχές η Νέα Υόρκη

Οι καταρρακτώδεις τροπικές καταιγίδες που πλήττουν τις βορειοανατολικές ΗΠΑ προκάλεσαν χάος στη Νέα Υόρκη και ορισμένες παρέλυσαν περιοχές της πολιτείας, καθώς είχαν σαν αποτέλεσμα δυσκολίες στις μετακινήσεις των πολιτών και παρέλυσαν δρόμους, αεροδρόμια αλλά και το μετρό της πόλης.

Μέσα σε λίγες ώρες έβρεξε τόσο πολύ που κεντρικές οδικές αρτηρίες κυρίως στο Μπρούκλιν μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ

και στο εμβληματικό Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν έβρεξε σε μία ώρα όσο δεν είχε βρέξει εδώ και σχεδόν 80 χρόνια.

Καταρρακτώδεις βροχές παρέλυσαν τη Νέα Υόρκη

Μάλιστα η κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κάθι Χόκουλ, κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τη Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ και την κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, λόγω «των ακραίων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται», όπως έγραψε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

I am declaring a State of Emergency across New York City, Long Island, and the Hudson Valley due to the extreme rainfall we’re seeing throughout the region.

Please take steps to stay safe and remember to never attempt to travel on flooded roads.

— Governor Kathy Hochul (@GovKathyHochul) September 29, 2023

Μάλιστα καλεί τους πολίτες να διατηρηθούν ασφαλείς και να μην προσπαθήσουν να διασχίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές. «Σας παρακαλώ, κάνετε ό,τι πρέπει για να παραμείνετε ασφαλείς και να θυμάστε, ποτέ μην επιχειρήσετε να κυκλοφορήσετε σε πλημμυρισμένους δρόμους», τόνισε η Χόκουλ. Παράλληλα εκατομμύρια πολίτες έλαβαν προληπτικά μηνύματα να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να προστατευτούν ανεβαίνοντας σε υψηλότερα σημεία.

Καταρρακτώδεις βροχές στη Νέα Υόρκη

Εντελώς μπλοκαρισμένοι δρόμοι

Σε φωτογραφίες και πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία στους πλημμυρισμένους δρόμους. Κάποιοι από αυτούς είναι εντελώς μπλοκαρισμένοι, με το νερό να φτάνει μέχρι τα παράθυρα των οχημάτων.

Πολλοί σταθμοί του πολυδαίδαλου δικτύου του μετρό της πόλης πλημμύρισαν εν μέρει και ορισμένες γραμμές διέκοψαν τη λειτουργία τους στο Μπρούκλιν, όπως η G, που συνδέει την περιοχή αυτήν με το Κουίνς. «Εξακολουθούμε να αντλούμε νερά από τις γραμμές σε σταθμούς του Μπρούκλιν και του Μανχάταν», ανέφερε η διεύθυνση του μετρό στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ.

View this post on Instagram

A post shared by The Independent (@the.independent)

Το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια ανακοίνωσε ότι όλες οι προσβάσεις προς τον τερματικό σταθμό Α «είναι επί του παρόντος κλειστές». Προβλήματα παρατηρούνται και στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy στο Κουίνς καθώς για περισσότερο από μία ώρα μέχρι τις 10 το πρωί της Παρασκευής έπεσαν περίπου τρία εκατοστά βροχής. Μάλιστα από τα μεσάνυχτα στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης έπεσαν 10 εκατοστά βροχής σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Η μόνη χρονιά που η πόλη είχε βιώσει πιο βροχερό Σεπτέμβριο στην ιστορία της ήταν το 1882

Παρέλυσε η Νέα Υόρκη από τις καταρρακτώδεις βροχές

Από την κακοκαιρία παρατηρούνται καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο το οποίο ενημερώνει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους, καθώς λόγω των καιρικών φαινομένων υπάρχει αναστάτωση και καθυστερήσεις.

Weather conditions have caused JFK Airport flight disruptions. Please check with your airline to determine the status of your flight. pic.twitter.com/eF04HuaDwv

John F. Kennedy Airport (@JFKairport) September 29, 2023

Σύμφωνα με την ΟμοσπονδιακήΔιεύθυνση Αεροπορία καθυστερήσεις υπάρχουν σε τρία αεροδρόμια: στο LaGuardia, στο John F. Kennedy και στο Newark Liberty

Το συνολικό ποσοστό βροχής που έπεσε συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια στο Μπρούκλιν.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι καταιγίδες οφείλονται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού. Οι αρχές της Πολιτείας αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία το φαινόμενο, ιδίως μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίντα, τον Σεπτέμβριο του 2021, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παγιδεύτηκαν σε υπόγεια σπιτιών που είχαν μετατραπεί σε διαμερίσματα.

Καταρρακτώδεις βροχές στη Νέα Υόρκη επηρέασαν εκατομμύρια κατοίκους

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία σε τρεις ώρες το πρωί της Παρασκευής στο Μπρούκλιν έπεσαν περισσότερα από 11 εκατοστά βροχής. Μάλιστα το συνολικό ποσοστό βροχής που έπεσε στην περιοχή συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια.

Παρόμοια εικόνα και στο Μανχάταν όπου στο Σέντραλ Παρκ σε μία ώρα έπεσαν πέντε εκατοστά βροχής, στη δεύτερή πιο βροχερή ώρα εδώ και 80 χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιματικού γραφείου της πόλης, Ροχίτ Αγκαρουάλα, «η καταιγίδα δυνάμωσε μετά τις 7 το πρωί. Μεταξύ 8:00-9:00 το πρωί στο Brooklyn Navy Yard (γειτονιά του Μπρούκλιν) έπεσαν 6.5 εκατοστά βροχής σε μία ώρα».

Μάλιστα όπως εξήγησε σε αυτά τα ποσοστά βροχής που έπεσαν οφείλονται και τα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς το αποχετευτικό σύστημα της Νέας Υόρκης έχει σχεδιαστεί για να δέχεται περίπου 4.5 εκατοστά βροχής την ώρα, «έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι μέρος του Μπρούκλιν έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα γι’ αυτό».

Υπάλληλοι της πολιτείας προσπαθούν να κάνουν απάντληση υδάτων

Ο δεύτερος πιο βροχερός Σεπτέμβριος στην ιστορία

Μέχρι τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής στην πόλη της Νέας Υόρκης είχαν πέσει 34.9 εκατοστά νερού τον τελευταίο μήνα. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία ότι πρόκειται για τον πιο βροχερό Σεπτέμβριο εδώ και 140 χρόνια.

Το μόνο έτος που η πόλη είχε βιώσει πιο βροχερό Σεπτέμβριο στην ιστορία της ήταν το 1882 όταν και είχαν πέσει 42.8 εκατοστά νερού.

Εκατομμύρια πολίτες επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία

Δύο χρόνια μετά από τότε το 1884 είχε καταγραφεί ο πιο άνυδρος Σεπτέμβριος στην ιστορία όταν είχαν πέσει μόλις 0.5 εκατοστά βροχής σε όλο τον Σεπτέμβριο

Keywords
Τυχαία Θέματα