Σχέδιο για επαναπατρισμό νέων

Στον επαναπατρισμό τουλάχιστον 150.000 νέων – που έφυγαν από τη χώρα μας όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση από το 2010 και εντεύθεν – και διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και προσόντα, στοχεύει η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «Rebrain Greece» που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από το νέο έτος. Η πλατφόρμα όπως έχει γράψει ο ot.gr βρίσκεται ήδη στην πρώτη φάση της λειτουργίας της με πλειάδα εταιρειών να αναρτά τις αγγελίες πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Σχεδόν διπλάσιες τιμές

Το μοτίβο των αυξήσεων συνεχίζεται και τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο που δημοσιεύει ο Οργανισμός

Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας (ΟΚΑΑ), την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 η χονδρική τιμή των μήλων (επικρατούσα τιμή) ήταν αυξημένη από 30% (ποικιλία Fuji) έως 84,6% (ποικιλία Granny Smith) σε σχέση με πέρυσι. Η επικρατούσα τιμή στα μήλα Granny Smith ήταν στον ΟΚΑΑ στο 1,20 ευρώ το κιλό από 0,65 ευρώ πέρυσι. Στα αχλάδια (κρυστάλλια) οι τιμές χονδρικής την ίδια μέρα εμφανίζονται αυξημένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, με την επικρατούσα τιμή στο 1,40 ευρώ το κιλό (1 ευρώ το κιλό πέρυσι), ενώ στα μανταρίνια (κλημεντίνες) η αύξηση συγκριτικά με πέρυσι ήταν 25% (στο 1 ευρώ το κιλό από 0,80 ευρώ πέρυσι).

Ανεβάζει ταχύτητα

Με ταχύτητα κινούνται οι διαδικασίες για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των φορέων του αγροτικού τομέα και των επαγγελματιών στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η άμεση ολοκλήρωση των αξιολογήσεων των αιτήσεων ενίσχυσης για όλες τις δράσεις των υποέργων που έχουν προκηρυχθεί. Δεδομένου ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν με τους πόρους του Ταμείου αναμένεται να καλύψουν σημαντικό μέρος της ανάγκης για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο παραγωγής και να παρέχουν σημαντικά εργαλεία στους παραγωγούς, το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Scope: Αλλο η Ελλάδα

Τις συνέπειες ενός πιθανού σοκ στην τιμή του πετρελαίου εξετάζει για την ευρωζώνη ο οίκος αξιολόγησης Scope, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάπτυξη, να αυξήσει τον πληθωρισμό και να θέσει σε δοκιμασία τις αξιολογήσεις. Σύμφωνα με τον οίκο, μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, εάν αυτό είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, οδηγώντας σε περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να μετριαστούν οι νέες αυξήσεις του πληθωρισμού και, επομένως, σε ασθενέστερη ανάπτυξη.

Αυτή η αλληλουχία των επιπτώσεων όμως, όπως εκτιμά η Scope, δεν θα επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα, η οποία πιθανότατα θα αποδειχθεί πιο ανθεκτική από την Ιταλία σε ένα σενάριο υψηλότερου πληθωρισμού. Μάλιστα, ο οίκος διαβεβαιώνει πως δεν αναμένει ότι η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας θα κινδυνεύει ακόμη και σε ένα δυσμενές στασιμοπληθωριστικό σενάριο.

Πρόταση για τα ενοίκια

Μια τολμηρή φορολογική παρέμβαση, που θα φέρει δεκάδες χιλιάδες σπίτια στην αγορά, προτείνουν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων. Σε ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ στην Πάτρα ο Στράτος Παραδιάς, αφού ζήτησε για άλλη μια φορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, πρότεινε την τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος, για κατοικίες που ήταν κενές το 2023 και κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης που θα ενοικιαστούν ως κύρια κατοικία για τουλάχιστον μία τριετία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ η ρύθμιση θα προκαλέσει την άμεση και μαζική επανένταξη στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων κενών αλλά και ανακαινισμένων κατοικιών σε όλη τη χώρα, χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα στο υπουργείο Οικονομικών, αφού θα αφορά μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες. Παρόμοια ρύθμιση είχε προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ και υιοθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 15μηνο διάστημα Οκτωβρίου 1999 – Δεκεμβρίου 2000 και λύθηκε το στεγαστικό πρόβλημα που προέκυψε από τον σεισμό της Πάρνηθας στις 7 Σεπτεμβρίου 1999.

Keywords
Τυχαία Θέματα