Σαντορίνη: Εδαφική παραμόρφωση και ηφαιστειακή δραστηριότητα κατέγραψαν οι δορυφόροι σύμφωνα με το ΑΠΘ
Λίγες εβδομάδες μετά την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που επηρέασε τη Σαντορίνη για σχεδόν έναν μήνα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εξετάζει τα αίτια που ανάγκασαν πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί και τα σχολεία της περιοχής να κλείσουν.
Έρευνα ΑΠΘΤα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του ΑΠΘ, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων ραντάρ COSMO-SkyMed, σε συνεργασία με την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI), αποκαλύπτουν ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στο βόρειο τμήμα της καλδέρας της Σαντορίνης τον Ιούλιο του 2024.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε εδαφική παραμόρφωση που συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του 2024.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον Φεβρουάριο του 2025, καταγράφηκε νέα εδαφική παραμόρφωση που σχετίζεται με την τεκτονικο-ηφαιστειακή δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανύδρου.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρακολούθησης της Σαντορίνης, που είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης, το Εργαστήριο Παρατήρησης της Γης και Γεωχωρικών Εφαρμογών (EO.Lab) του ΑΠΘ και η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI) έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας.
Αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένωνΌπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ, η συνεργασία αυτή αφορά την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης από τα ραντάρ COSMO-SkyMed για την παρακολούθηση της εδαφικής παραμόρφωσης που συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η συμφωνία προβλέπει τη συστηματική παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης για τουλάχιστον δύο χρόνια, μέσω τακτικής λήψης και ανάλυσης των δεδομένων COSMO-SkyMed. Η παρακολούθηση αυτή θα ενισχύσει τις υπάρχουσες προσπάθειες του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), το οποίο ήδη χρησιμοποιεί δεδομένα από την αποστολή Copernicus Sentinel-1 για την παρακολούθηση του ηφαιστείου.
Η συνδυασμένη χρήση δεδομένων ραντάρ από διαφορετικές αποστολές αναβαθμίζει την παρακολούθηση του ηφαιστείου σε χρονική και χωρική κλίμακα.
Η αποστολή COSMO-SkyMed παρέχει μεγαλύτερη συχνότητα λήψης, επιτρέποντας πυκνότερη χρονική κάλυψη και βελτιώνοντας την ικανότητα εντοπισμού και ανάλυσης πρώιμων ενδείξεων παραμόρφωσης.
Η ASI συντονίζει τη λήψη νέων δορυφορικών εικόνων και παρέχει πρόσβαση σε αρχειοθετημένα δεδομένα, ενώ το ΑΠΘ ηγείται της επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων με τη μέθοδο της Συμβολομετρίας Ραντάρ (InSAR).
Σκοπός η καλύτερη κατανόηση των φαινιμένων στο νησίΗ συνεργασία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ενισχύει την παρακολούθηση των «γεωκινδύνων» και συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των γεωλογικών φαινομένων που επηρεάζουν περιοχές με πυκνή κατοίκηση, όπως η Σαντορίνη.
Επιπλέον, η συνδυασμένη χρήση δορυφορικών δεδομένων με τα επίγεια δίκτυα παρακολούθησης του ΙΜΠΗΣ, όπως το σεισμολογικό και το GNSS δίκτυο, συμβάλλει στη δημιουργία ενός πολυπαραμετρικού συστήματος που ενισχύει την ασφάλεια των κατοίκων και την επιστημονική κατανόηση της λειτουργίας του ηφαιστείου.
Οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων θα συμβάλλουν στην ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, διασφαλίζοντας την ασφαλή διαχείριση των γεωλογικών κινδύνων στην περιοχή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάσχα 2025: Χωρίς τράπεζες για 4 ολόκληρες ημέρες – Η ανακοίνωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές
- Τα άφησαν νηστικά - Με οξύ υποσιτισμό 6 παιδάκια από 6μηνων έως 6 ετών
- Πορτοσάλτε για Τέμπη: Χειραγωγήθηκε το 75% της κοινωνίας, με σκοπό να πέσει στα βράχια η πατρίδα μας
- Γιώργος Λιάγκας για Εύη Βατίδου: «Δεν καταλαβαίνω τις δηλώσεις της, έχει χωρίσει 18 χρόνια, τι κεφάλαιο κλείνει;»
- Αντιδράσεις για τη δήλωση Βελόπουλου που ανακάλεσε μετά από λίγο: «Αυτός δεν είναι πολιτικός. Είναι ντροπή με πόδια»
- Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Προσπαθούμε εγώ και η μητέρα της να είμαστε κοντά στο παιδί μας
- Κωνσταντοπούλου: για Τέμπη: Ξεκάθαρα υπήρξε μεταφορά λαθραίου περιεχομένου
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Παραμορφώθηκε το έδαφος - Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ
- Ελένη Μενεγάκη: Επιστρέφει στον ΑΝΤ1 μετά απο 20 χρόνια; - Όλο το ρεπορτάζ
- Χανιά: Άνδρας σε αμόκ απείλησε ψάλτη με σκερπάνι και επιτέθηκε με ύβρεις σε παπά και παπαδιά, γιατί του είχαν κάνει...μάγια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Βασίλης Μποτίνος: «Κόκκινη τορπίλη»
- Vasilis Botinos – The ‘Red Torpedo’
- Βασίλης Σπανούλης: Ο χρυσοδάκτυλος
- «Ταμπού» στο MEGA: Ο Έκτορας καυγαδίζει έντονα με την Πέρσα στο νέο επεισόδιο
- Vassilis Spanoulis – The ‘Goldfinger’
- Σαντορίνη: Εδαφική παραμόρφωση και ηφαιστειακή δραστηριότητα κατέγραψαν οι δορυφόροι σύμφωνα με το ΑΠΘ
- Αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε την επιβίβαση παραολυμπιονίκη με αμαξίδιο
- Συντάξεις: Δεν θα καταβληθούν νωρίτερα, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας
- Μητσοτάκης: Δεν έχει λογική η επιβολή δασμών σε λάδι, ελιές, φέτα – Θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Σαντορίνη: Εδαφική παραμόρφωση και ηφαιστειακή δραστηριότητα κατέγραψαν οι δορυφόροι σύμφωνα με το ΑΠΘ
- «Ταμπού» στο MEGA: Ο Έκτορας καυγαδίζει έντονα με την Πέρσα στο νέο επεισόδιο
- Βασίλης Μποτίνος: «Κόκκινη τορπίλη»
- Vasilis Botinos – The ‘Red Torpedo’
- Vassilis Spanoulis – The ‘Goldfinger’
- Βασίλης Σπανούλης: Ο χρυσοδάκτυλος
- Αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε την επιβίβαση παραολυμπιονίκη με αμαξίδιο
- Συντάξεις: Δεν θα καταβληθούν νωρίτερα, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας
- Μητσοτάκης: Δεν έχει λογική η επιβολή δασμών σε λάδι, ελιές, φέτα – Θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα
- Metlen: Αποκλειστική συνεργασία με γαλλική εταιρεία για τεθωρακισμένα οχήματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΔιαΝΕΟσις – Νέα ανάλυση: Τεχνολογία και ανάπτυξη στην Ελλάδα
- Ελλάδα: Αδιανόητο παρκάρισμα στη μέση του δρόμου - Έμειναν με το στόμα ανοιχτό οι περαστικοί
- Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τραϊμπέκα 2025: Ανοίγει αυλαία με το «Billy Joel: And So It Goes»
- Αποχώρησαν από την Προανακριτική ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση - Δεν προσήλθε η «Νίκη»
- Το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο ΕΣΥ
- Ο Γκάρι Τρεντ Τζούνιορ «καθάρισε» για τους Μπακς στη Νέα Ορλεάνη
- Θεσσαλονίκη: «Μπλόκο» στον Περιφερειακό – Κλείνει σε λίγη ώρα για 10 λεπτά
- Γιορτή για τους μικρούς αναγνώστες: Ο Δήμος Ελληνικού τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου