«Σαφάρι» για ΙΧ χωρίς ασφάλιση και ΚΤΕΟ και με απλήρωτα τέλη
Τον νέο μηχανισμό άμεσων διασταυρώσεων στοιχείων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων αλλά και όσων δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ, στήνοντας παράλληλα μπλόκα σε διόδια, εθνικές
Με τα φορητά σκάνερ οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν επιτόπου τα οχήματα τα οποία ενώ έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ ότι βρίσκονται σε κατάσταση ακινησίας κυκλοφορούν στους δρόμους αλλά και τα οχήματα που θα είναι σταθμευμένα σε διαφορετικό σημείο από το αυτό το οποίο είχε δηλωθεί στη δήλωση ακινησίας.
Σύμφωνα με το νέο ποινολόγιο στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα που ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ανάλογα με την παράβαση, σε περίπτωση υποτροπής, ακόμα και τα 30.000 ευρώ ενώ προβλέπεται και αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος οδήγησης.
Τον επόμενο μήνα, αναμένεται να τρέξει η πρώτη αυτόματη διασταύρωση για τα οχήματα μέσω της νέας ψηφιακής βάσης δεδομένων, τα οποία έχουν αντληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου και τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων.
Παράλληλα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα οχήματα τα οποία ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία κυκλοφορούν ή έχουν κυκλοφορήσει στους δρόμους. Οι παραβάτες, ανάλογα με το είδος της παράβασης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα εξής πρόστιμα:
Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους. 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων. Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου. Ακίνητα ΙΧ… που κινούνταιΑκόμα πιο αυστηρά είναι τα πρόστιμα για τα οχήματα τα οποία έχουν δηλωθεί σε κατάσταση ακινησίας και συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.
Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει τα 30.000 ευρώ ενώ με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Και δεύτερος έλεγχοςΤρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, ο νόμος ορίζει ότι όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος. Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος), η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται.
Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του, προκειμένου να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και την παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που εξέδωσε τη σχετική πράξη. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου κατά περίπτωση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παραίτηση βόμβα κορυφαίου στελέχους της ΝΔ
- Έκλαιγαν όλοι στην παραλία: Νεκρά δύο παιδιά 9 και 12 ετών, θάφτηκαν στην άμμο ενώ έπαιζαν με τα κουβαδάκια τους
- Πήγε να προλάβει το φανάρι και σκοτώθηκε: Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο
- Κυμπουρόπουλος: Σήμερα γιορτάζω, γιατί είμαι ζωντανός - Η εννιάωρη δοκιμασία στο χειρουργείο
- Ανατροπή με Ποντένσε, Ολυμπιακό και Σαουδική Αραβία
- Δεν είναι μόνο ο Βόλος: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια και στις ακτές της Σμύρνης!
- Σε κτήμα με 130 καλεσμένους το γαμήλιο γλέντι Κασσελάκη – Τάιλερ: Η ευχή του πατέρα του προέδρου
- Φρικτός θάνατος για 19χρονο ψαρά: Καρχαρίας τον αποκεφάλισε και τον κατασπάραξε
- Elite: Πέθανε ο ηθοποιός Χούλιαν Ορτέγκα στα 41 του χρόνια
- Απίστευτο: Φύτρωσαν δένδρα σε ακαθάριστα φρεάτια στο Χαλάνδρι!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τραγωδία στην Αμοργό: Αυτή είναι η 57χρονη που έπεσε από γκρεμό μπροστά στην κόρη της
- Τραγωδία στο λούνα παρκ: «Όχι» της εισαγγελίας στον τεχνικό έλεγχο από την οικογένεια του 19χρονου
- Παραίτηση από κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ – Ζητά τη διαγραφή του από το κόμμα
- Γερμανία: Κόβει τα επιδόματα στους πρόσφυγες ο Σολτς μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν
- «Σαφάρι» για ΙΧ χωρίς ασφάλιση και ΚΤΕΟ και με απλήρωτα τέλη
- Σε κτήμα με 130 καλεσμένους το γαμήλιο γλέντι Κασσελάκη
- Χούθι: Νέο βίντεο από την επίθεση στο ελληνόκτητο «SOUNION» στην Ερυθρά
- Η Ολλανδία άναψε πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί F-16 πάνω από τη Ρωσία
- Φωτιά σε δασική έκταση στην Κοζάνη
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- «Σαφάρι» για ΙΧ χωρίς ασφάλιση και ΚΤΕΟ και με απλήρωτα τέλη
- Γερμανία: Κόβει τα επιδόματα στους πρόσφυγες ο Σολτς μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν
- Παραίτηση από κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ – Ζητά τη διαγραφή του από το κόμμα
- Τραγωδία στην Αμοργό: Αυτή είναι η 57χρονη που έπεσε από γκρεμό μπροστά στην κόρη της
- Σε κτήμα με 130 καλεσμένους το γαμήλιο γλέντι Κασσελάκη
- Φωτιά σε δασική έκταση στην Κοζάνη
- Τραγωδία στο λούνα παρκ: «Όχι» της εισαγγελίας στον τεχνικό έλεγχο από την οικογένεια του 19χρονου
- Χούθι: Νέο βίντεο από την επίθεση στο ελληνόκτητο «SOUNION» στην Ερυθρά
- Η Ολλανδία άναψε πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί F-16 πάνω από τη Ρωσία
- Αθήνα: Οδηγός ταξί πιάστηκε στα χέρια με τουρίστες – Ξύλο και ένταση για την αξία διαδρομής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η υποκρισία με αυτούς τους υπερήρωες
- Μάθε, παιδί μου, γράμματα από μεγάλους δασκάλους
- Αντικαρκινικό Θεσσαλονίκης: «Πράσινο φως» από τη διυπουργική επιτροπή για την κατασκευή του
- Ανατροπή με Ποντένσε, Ολυμπιακό και Σαουδική Αραβία
- Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες -Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει, έχουν πέσει σχεδόν 20.000 κεραυνοί
- Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ποιος είναι ο χορευτής με το ακρωτηριασμένο πόδι που μάγεψε στην τελετή έναρξης
- Μπορέλ: Στόχος στην ΕΕ να αναζητήσουμε λύση στο Κυπριακό μέσω πολιτικού διαλόγου
- Μπορέλ για Φιντάν: Ελπίζω να είναι το πρώτο βήμα για επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό