Ρόμπαϊ : «Με αλληλεγγύη θα αντιμετωπιστεί η κρίση, που ξεπερνάει τα κράτη»

«Τα κράτη δεν θα πρέπει να αποτελούν τη μόνη αρχή λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της ευρωζώνης» δήλωσε σε ομιλία του στο Λουβέν, στο Βέλγιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, ασκώντας, κεκαλυμμένα κριτική στο δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα, μια κοινή νομισματική πολιτική, αφήνοντας την ίδια ώρα όλα τα υπόλοιπα στα ενδιαφερόμενα κράτη.
Όμως αυτήν την εμπειρία είχαμε. Χρειαζόμαστε μια συνοχή στις πολιτικές και στους θεσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε κατά την ομιλία του.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο Ρομπάι χαιρέτισε εξάλλου τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία προχώρησε στην επαναγορά χρέους των κρατών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μια κρίση περιοριζόμενοι στην εφαρμογή μεθόδων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πρέπει να είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε μη-συμβατικές μεθόδους, οι οποίες δεν συναντώνται στα εγχειρίδια της οικονομίας» σημείωσε.

«Αυτό που έκανε η ΕΚΤ έπρεπε να γίνει για να σωθεί η ίδια η ευρωζώνη. Αυτό που μετράει είναι ο στόχος. Τα μέσα δεν αποτελούν αυτοσκοπό» υπογράμμισε.

Ο βαν Ρόμπαϊ ζήτησε επίσης να υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης.

«Η αλληλεγγύη είναι καθήκον, όχι μόνον δικαίωμα. Στους κόλπους της ευρωζώνης αυτό αποτελεί εφεξής ζήτημα ανάγκης και επιβίωσης» σημείωσε.

«Η κρίση ζητεί μια πιο μεγάλη οικονομική ολοκλήρωση και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό σημαίνει μια απώλεια κυριαρχίας για όλον τον κόσμο, όχι μόνον για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες» κατέληξε.

Κι ενώ τα περισσότερα κράτη της ευρωζώνης τάσσονται υπέρ της πρότασης Σαρκοζί για την ενίσχυσης της ΕΚΤ και του EFSF η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμένει να αντιτίθεται λέγοντας ότι δεν το προβλέπουν οι συνθήκες κι αν αυτό συμβεί θα έχει μόνον καταστροφικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και κανένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στην επίλυση της κρίσης.

Ωστόσο, οι αγορές 10 ετών ιταλικών ομολόγων κατάφεραν να «ρίξουν» τα επιτόκια δανεισμού κάτω από το 7% και πολλοί ευρωσκεπτικιστές αρχίζουν να αναθεωρούν τις απόψεις τους βλέποντας τη λύση των «ευρωομολόγων» ως αντίδοτο στην κούρσα των επιτοκίων δανεισμού που οδηγεί πολλές χώρες, ακόμη και την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γαλλία σε δεινή θέση.

Ισπανία και Γαλλία αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους για να διατηρήσουν τη ρευστότητα ενώ πιέζουν για ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του μηχανισμού στήριξης EFSF στον δανεισμό των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με την κρίση χρέους βυθίζουν στην ύφεση, τη μία μετά την άλλη, τις χώρες της ευρωζώνης.

Σε «ελεύθερη πτώση» τα χρηματιστήρια

Με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 104,72 μονάδες, σε ποσοστό 1,23%, και διαμορ
Keywords
Τυχαία Θέματα