Ρήγματα και δελφίνοι εν αναμονή

Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εδώ και μερικές μέρες έχει στον πυρήνα του και την ηγεσία του κόμματος. Εν αναμονή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και, αργότερα μέσα στον μήνα, της Κεντρικής Επιτροπής, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος συνεχίζουν να τοποθετούνται δημόσια πάνω στην πρόταση Κωνσταντινόπουλου για επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή ηγεσίας, στο πλαίσιο ενός αναγκαίου «restart» του κόμματος. Στον κύκλο των παρεμβάσεων που τοποθετούν στο κάδρο των ευθυνών για το αποτέλεσμα

τον Νίκο Ανδρουλάκη μπαίνει και ο Χάρης Καστανίδης: «Οταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος τη φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του, εάν δεν το κάνει τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται», σχολίασε ο πρώην υπουργός, ο οποίος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος – του οργάνου που πολύ πιθανώς την ερχόμενη Τετάρτη να κληθεί να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα της αλλαγής ηγεσίας, την ώρα που στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν πως δική τους πρόθεση είναι να τηρηθεί «κατά γράμμα» το καταστατικό.

Και όσο στην ηγετική ομάδα προβληματίζονται για την εικόνα που δείχνει το κόμμα τις τελευταίες μέρες (και, όπως επισημαίνουν, για το γεγονός πως τέτοιου είδους εσωκομματικές αντιπαραθέσεις πιθανώς να απογοητεύουν τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν), εμφανή σημάδια για άμεσες ανακοινώσεις προθέσεων δεν υπάρχουν. Ολες οι πλευρές ετοιμάζονται για τη μάχη των οργάνων, η οποία θα διεξαχθεί τουλάχιστον σε δύο φάσεις, σε επίπεδο Πολιτικού Συμβουλίου και σ’ αυτό της Κεντρικής Επιτροπής. Και τα δύο «ελέγχονται» από την κομματική πλειοψηφία, ωστόσο στα χέρια των μειοψηφιών υπάρχει και το χαρτί του έκτακτου συνεδρίου. Χωρίς όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, πάντως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ούτε την αντίδραση Ανδρουλάκη και την πιθανότητα να σηκώσει το γάντι.

Εν δυνάμει υποψήφιοι

Τα πρόσωπα που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο εν δυνάμει υποψηφίου αντιπάλου, πάντως, βαίνουν μειούμενα.

Μανώλης Χριστοδουλάκης

Ο τέως γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Αν. Αττικής, Μ. Χριστοδουλάκης, δεν ήταν ποτέ εκ των αγαπημένων της σημερινής ηγεσίας. Η τυπική ψυχρότητα επιβαρύνθηκε με την παρουσία του βουλευτή στην εκδήλωση με Τεμπονέρα – Αχτσιόγλου.

Ο Χριστοδουλάκης δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημόσια για το αποτέλεσμα – πληροφορίες αναφέρουν πως συμφωνεί με την επίσπευση των διαδικασιών και εξετάζει το ενδεχόμενο να δηλώσει «παρών», αλλά δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του.

Παύλος Γερουλάνος

«Στόχος μας ήταν να γίνουμε δεύτερο κόμμα. Αυτό το είχε θέσει ο πρόεδρος που είχε πει ότι αν είμαστε τρίτο κόμμα θα είναι πολιτική ήττα»: η τελευταία δήλωση του Παύλου Γερουλάνου (Open) συνάδει με τις προηγούμενες, όμως την πολιτική αποτίμηση των εκλογών ο πρώην υπουργός θα την κάνει στη συνεδρίαση των οργάνων.

Παρότι ο Γερουλάνος τονίζει ότι δεν βάζει μπροστά την προσωπική του φιλοδοξία, είναι ένας εξ αυτών που φέρεται έτοιμος για την εσωκομματική κάλπη, εφόσον αυτή προκύψει.

Χάρης Δούκας

Αλλος ένας από αυτούς που δεν έχουν μιλήσει μετά την κάλπη είναι ο Χάρης Δούκας. Ο δήμαρχος Αθηναίων συνεχίζει τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις για τον δήμο της πρωτεύουσας, ωστόσο το όνομά του ψιθυρίζεται κατά κόρον τις τελευταίες μέρες μεταξύ των στελεχών από όλα τα στρατόπεδα.

«Αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων θα ήθελα ο δήμαρχός μου να εκπληρώσει τη θητεία του», ανέφερε σχολιάζοντας τα σενάρια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα