Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Έτοιμες για έναρξη διαλόγου Αθήνα και Άγκυρα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποκλιμάκωση της έντασης από τη γειτονική χώρα.
Όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στην έναρξη διερευνητικών επαφών για τα διμερή θέματα που προκαλούν εντάσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι ο επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης.
Σχετικά με τον έμπειρο διπλωμάτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Όσον αφορά στο χρόνο έναρξης των επαφών σημείωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρξει αυτή η έμπρακτη αποκλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Πληροφορίες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 ΣεπτεμβρίουΠαράλληλα με τις διμερείς συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συζητηθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έπειτα από τα τελευταία γεγονότα και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις που ξεκίνησε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, «αναβλήθηκε» με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο.
Όπως αναφέρει το Politico, η σκέψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι η έκτακτη αυτή Σύνοδος Κορυφής να πραγματοποιηθεί στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου.
Μητσοτάκης: Να συμφωνήσουμε με Τουρκία, διαφορετικά ας πάμε στη ΧάγηΤην πρόθεση της Ελλάδας να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία για το ζήτημα της ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο, και εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο ειδικού φόρουμ, λίγο πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.
«Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την επιθετική πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Αρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως «δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία, αλλά έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδράμε. Εχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, όπου το καρότο και το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Ξέφυγε ο έλεγχος – Έχει… μολυνθεί όλη η Ελλάδα - Αυτή είναι η πικρή αλήθεια
- Προσοχή: Αυτά τα αλλαντικά ανακαλεί ο ΕΦΕΤ
- «Απαγόρευση κυκλοφορίας από 11 το βράδυ μέχρι 7 το πρωί στις πύλες εισόδου της χώρας»
- Στα 64 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στην Κρήτη
- Κορονοϊός - Ανατροπή: Ευκολότερη η μετάδοση στα σχολεία απ'όσο πιστεύαμε
- Σάλμα Χάγιεκ: Μετά τις αντιδράσεις «συμμορφώθηκε» - Από εκρηκτική γοργόνα στην πισίνα… πενθεί για την τραγωδία στη Βηρυτό
- Κορονοϊός: Κλίνες για ασθενείς με covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία – Οι νέες οδηγίες
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ: «Ο επιβάτης στο Λιανοκλάδι κατέβηκε επειδή δεν είχε εισιτήριο»
- Λάρισα: Στα 13 τα κρούσματα κορονοϊού στα δύο νοσοκομεία - Έκλεισαν κλινικές
- Ηλίας Μόσιαλος: Οι κατηγορίες πολιτών που αμφισβητούν τα μέτρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Μαρτίνς : Ο σφαγέας της Άρσεναλ έχει στο μάτι και τη Γουλβς
- Δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων - Ποιες περιοχές αφορά
- Μαρτυρία Ελληνίδας του Λιβάνου: Παντού υπήρχαν αιμόφυρτοι άνθρωποι
- Πανηγύρια παρά την έξαρση των κρουσμάτων – Τα δύο επικρατέστερα μέτρα ενόψει Δεκαπενταύγουστου
- Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Έτοιμες για έναρξη διαλόγου Αθήνα και Άγκυρα
- Έκρηξη στη Βηρυτό: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων
- Εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων: Πάνω από 400 παραβάσεις σε ένα εικοσιτετράωρο
- Στο Κάιρο ο Δένδιας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Αταλάντη
- Οι ευχές του Κούγια στην ΑΕΛ και οι… αιχμές για την κίνηση των επτά ΠΑΕ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Έτοιμες για έναρξη διαλόγου Αθήνα και Άγκυρα
- Στο Κάιρο ο Δένδιας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Αταλάντη
- Πανηγύρια παρά την έξαρση των κρουσμάτων – Τα δύο επικρατέστερα μέτρα ενόψει Δεκαπενταύγουστου
- Βηρυτός : «Στον δρόμο όλοι αιμορραγούσαν – Άγνωστοι με φρόντισαν σαν να ήμουν φίλη τους»
- Έκρηξη στη Βηρυτό: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων
- Οι ευχές του Κούγια στην ΑΕΛ και οι… αιχμές για την κίνηση των επτά ΠΑΕ
- Μαρτίνς : Ο σφαγέας της Άρσεναλ έχει στο μάτι και τη Γουλβς
- Δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων - Ποιες περιοχές αφορά
- Εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων: Πάνω από 400 παραβάσεις σε ένα εικοσιτετράωρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εξετάσεις εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία
- Πολίτης τιμήθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας για την ευσυνειδησία του
- ΑΠΟΕΛ: Συλλυπητήρια σε Τορναρίτη
- Αλίσα Μιλάνο: Συγκλονίζει η περιγραφή της για την περίοδο που νόσησε από κορονοϊό
- Η. Μόσιαλος: Δεν είμαστε στα πρόθυρα δεύτερου επιδημιολογικού κύκλου
- Η απόφαση της Ευρώπης, μια φιλοσοφία
- Το τέλος των φιλοδοξιών της Σαουδικής Αραβίας
- Μπορεί η μαύρη σοκολάτα να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά;
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός (video)
- Νεμέα: Μόλις του είπαν ότι έχει κορονοϊό… πήρε λεωφορείο και έφυγε για Αλβανία!