Ψηφοδέλτια ΝΔ: Το παρασκήνιο της απόσυρσης Καλογιάννη και πώς πήρε το «χρίσμα» ο Σεϊταρίδης

Χωρίς αιφνιδιασμό για το Μαξίμου και τη γαλάζια έδρα της Πειραιώς, όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, αποσύρεται από τον κοινοβουλευτικό βίο ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή αλλά και στην τρικομματική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Η σχετική δήλωση του Καλογιάννη και το «ευχαριστώ» του κόμματος έγιναν σε συνεννόηση με το

Μαξίμου, όπως επιμένουν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό και σε κάθε περίπτωση ήρθαν τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση των νέων υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ ανά την επικράτεια.

Κοινώς, όλα έγιναν με τρόπο που θα ελαχιστοποιούσε το ενδεχόμενο να ανοίξει δρόμος σε… εσωτερικούς ψιθύρους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα στη ΝΔ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος ο Καλογιάννης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ζήτησε να μην συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο, έχοντας ενημερώσει «έγκαιρα για τις σκέψεις του», σύμφωνα με τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο ραντάρ της ΝΔ βρισκόταν εξάλλου προς αξιοποίηση ο γιαννιώτης Γιούρκας Σεϊταρίδης, πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική ομάδα το 2004, ο οποίος ανακοινώθηκε τελικά επίσημα ότι «θα συστρατευτεί στην κοινή προσπάθεια για μια Ελλάδα σύγχρονη και ευρωπαϊκή, δίνοντας τη μάχη των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου». Ο Σεϊταρίδης εξελέγη το 2019 δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων).

Τα νέα πρόσωπα

Το ψηφοδέλτιο Ιωαννίνων, όπου θα δώσουν κανονικά τη μάχη οι υπόλοιπη νυν βουλευτές, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και η Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, συμπληρώνεται με τον Σεϊταρίδη που καλύπτει την κενή θέση του Καλογιάννη καθώς και με τρία νέα πρόσωπα: την επιχειρηματία Ελισάβετ Εξάρχου, την αρχαιολόγο – βυζαντινολόγο Αντωνία Κόρτζη και τον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Κωνσταντόπουλο.

Τα Ιωάννινα είναι μία από τις πιο κρίσιμες για τον προεκλογικό σχεδιασμό της ΝΔ περιφέρειες. Εκεί είχε βρεθεί προ ημερών ο Μητσοτάκης (με τον Καλογιάννη να δίνει το παρών στην πρωθυπουργική περιοδεία) ενώ το στοίχημα της γαλάζιας παράταξης είναι, όχι απλώς να διατηρήσει τις δυνάμεις του 2019, αλλά να τις ενισχύσει.

Τις προκλήσεις για το γαλάζιο στρατόπεδο πιστοποιεί και το αποτέλεσμα της τελευταίας αναμέτρησης. Το 2019 ο Μητσοτάκης κατάφερε να επικρατήσει στα Ιωάννινα οριακά (με περίπου μία ποσοστιαία μονάδα) έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Οι απόδημοι και το… νερό

Σε ό,τι αφορά τον Καλογιάννη, η τελευταία ανάρτησή του στα social media χθες αφορούσε την ψήφο των Ελλήνων των εξωτερικού. Πρόκειται συγκεκριμένα για μια κάρτα που έχει φτιάξει η ΝΔ ώστε να καλεί τους απόδημους να κάνουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα apodimoi.gog,gr ώστε να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο της μόνιμης διαμονής του.

Σε ό,τι αφορά ττις τελευταίες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του, ο Καλογιάννης, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νερό, είχε καλέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να επανεξετάσει το θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διατηρώντας επιφυλάξεις για το μέτρο αλλά και αναγνωρίζονται θετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα κάνει απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου του και επισκέψεις σε όλους τους δήμους του νομού Ιωαννίνων, εκφράζοντας βεβαιότητα για την εκλογική νίκη της ΝΔ. «Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τη ΝΔ, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά στον ευρωπαϊκό δρόμο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον μόνο που εξασφαλίζει ευημερία και πρόοδο για τους συμπολίτες μας», δήλωσε. Η ΝΔ έκανε λόγο για μια πολιτική διαδρομή «που υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με ηθικές αξίες και ιδεολογικές αρχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα