Προσωρινές συντάξεις : Η απόφαση για τους δικαιούχους, τα ποσά και τα όρια ηλικίας

Τους ασφαλισμένους που θα λάβουν τη νέα προσωρινή εθνική σύνταξη ανά Ταμείο, τις ανάλογες ηλικιακές προϋποθέσεις καθώς και την αίτηση που θα πρέπει να υποβάλουν στο gov.gr όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Πρόκειται για την απόφαση που δίνει αναλυτικές διευκρινίσεις

για τη διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης στους δικαιούχους και προσδιορίζει ποιοι τη δικαιούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις ανάλογα με τα όρια ηλικίας που ισχύουν και τα έτη ασφάλισης. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου προκειμένου οι προκαταβολές να δοθούν τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Πρόσωπα τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

Ισο με 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

Ισο με 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

Ισο με 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ασφάλισης ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

Οι προϋποθέσεις

Πρόσωπα τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στον e-ΕΦΚΑ πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους λαμβάνουν ποσό ίσο με 360 ευρώ, εφόσον συμπληρώνουν κατά τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης, και συγκεκριμένα:

α. Τα όρια ηλικίας του νόμου Κατρούγκαλου, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές.

β. Τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης που απαιτείται από τις ειδικές θεμελιωτικές διατάξεις σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης αυτοτελώς ή διαδοχικά.

γ. Τις ειδικές προϋποθέσεις που τίθενται στις ειδικές θεμελιωτικές διατάξεις, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές.

Ως ειδικές προϋποθέσεις νοούνται ενδεικτικά:

 η ανηλικότητα του τέκνου το πλήθος των τέκνων η πιστοποιημένη αναπηρία συζύγου, τέκνου ή αδελφούη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης με βάση τις διατάξεις βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Η αίτηση

Η χορήγηση της προκαταβολής έναντι σύνταξης γίνεται κατόπιν υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ), με τη συμπλήρωση ειδικού πεδίου προς αυτόν τον σκοπό, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι κατά τον χρόνο υποβολής συντρέχουν οι προϋποθέσεις και όπου δηλώνονται οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η πρόσβαση του αιτούντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Τaxisnet).

Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μέχρι την έναρξη ισχύος του μέτρου υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήματος στον e-ΕΦΚΑ που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ).

Keywords
Τυχαία Θέματα