ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο λογαριασμός «μεγαλώνει»

Περισσότερα από 400.000 ευρώ έχουν κοστίσει στην ΑΕΚ οι πειθαρχικές ποινές που συνδέονται με ευρωπαϊκούς αγώνες από το καλοκαίρι του 2025.

Λέιζερ, κλειστοί διάδρομοι και ρίψεις αντικειμένων οι παραβάσεις που επαναλαμβάνονται.

Στις 900.000 ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός εάν προστεθεί και η κύρωση των 500.000 ευρώ για το Squad Cost Rule.

Η ΑΕΚ έχει

επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, όμως μαζί με τις προκρίσεις, τα μεγάλα παιχνίδια και τα σημαντικά έσοδα έχει δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερα βαρύς πειθαρχικός λογαριασμός προς την UEFA. Από το καλοκαίρι του 2025 μέχρι σήμερα, οι χρηματικές ποινές που έχουν καταγραφεί για ευρωπαϊκά παιχνίδια της AEK ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ. Ο αριθμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος εάν προστεθεί η ανεξάρτητη οικονομική κύρωση των 500.000 ευρώ που επέβαλε η UEFA στην ΑΕΚ για παραβίαση του Squad Cost Rule. Ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνάει τις 900.000 ευρώ.

Η αρχή με τη Χάποελ

Το πρώτο μεγάλο «χτύπημα» ήρθε στο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής πορείας της σεζόν 2025-26 και στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Στην αναλυτική καταγραφή που δημοσιεύθηκε τότε, οι ποινές έφταναν συνολικά τις 106.000 ευρώ: 25.000 ευρώ για πυροτεχνήματα, 50.000 ευρώ για χρήση λέιζερ, 10.000 ευρώ για μετάδοση μηνύματος που δεν συνάδει με αθλητική διοργάνωση, 16.000 ευρώ για κλειστούς διαδρόμους και 5.000 ευρώ για ανεπαρκή έλεγχο φιλάθλων.

Το οικονομικό, όμως, δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Η UEFA ενεργοποίησε προηγούμενη ποινή που βρισκόταν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να κλείσει το βόρειο πέταλο της Νέας Φιλαδέλφειας για ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι. Παράλληλα επιβλήθηκε νέα ποινή μερικού κλεισίματος με αναστολή.

Στη ρεβάνς με τη Χάποελ, που πραγματοποιήθηκε σε ουδέτερη έδρα, η ΑΕΚ δέχθηκε άλλα 30.000 ευρώ: 10.000 ευρώ για μήνυμα που δεν κρίθηκε κατάλληλο για αθλητική διοργάνωση και 20.000 ευρώ για καθυστερημένη έναρξη του αγώνα. Έτσι μόνο τα δύο παιχνίδια με τη Χάποελ δημιούργησαν οικονομική επιβάρυνση 136.000 ευρώ.

Άλλα 86.000 ευρώ με την Άντερλεχτ

Ακολούθησε η ρεβάνς με την Άντερλεχτ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η UEFA κατέγραψε πέντε διαφορετικές παραβάσεις και ο λογαριασμός έφτασε τις 86.000 ευρώ. Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν 30.000 ευρώ για πυροτεχνήματα, 18.000 ευρώ για χρήση λέιζερ, 18.000 ευρώ για κλεισμένους δημόσιους διαδρόμους, 17.500 ευρώ για μη επιτρεπόμενο μήνυμα και δυσφήμηση της UEFA και 2.500 ευρώ για είσοδο στον αγωνιστικό χώρο.

Και πάλι η υπόθεση δεν σταμάτησε στα χρήματα. Η UEFA ενεργοποίησε την ποινή κλεισίματος εξέδρας που βρισκόταν σε αναστολή, ενώ επέβαλε και νέα ποινή μερικού κλεισίματος για έναν ακόμη ευρωπαϊκό αγώνα, επίσης με διετή αναστολή.

Αμπερντίν και Σάμροκ: άλλα 42.000 ευρώ

Στη League Phase του Conference League ο λογαριασμός συνέχισε να μεγαλώνει. Στο ΑΕΚ – Αμπερντίν 6-0 της 23ης Οκτωβρίου 2025, η UEFA επέβαλε στην Ένωση πρόστιμο 16.000 ευρώ για χρήση λέιζερ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στο ΑΕΚ – Σάμροκ Ρόβερς 1-1, προστέθηκαν άλλα 26.000 ευρώ. Τα 18.000 ευρώ αφορούσαν ξανά χρήση λέιζερ και τα υπόλοιπα 8.000 ευρώ παρεμπόδιση των δημόσιων διαδρόμων. Μόνο αυτά τα δύο παιχνίδια κόστισαν επομένως στην ΠΑΕ ΑΕΚ 42.000 ευρώ.

 Φλωρεντία: Άλλα 30.000 ευρώ

Στο εκτός έδρας ματς με τη Φιορεντίνα, στις 27 Νοεμβρίου η ΑΕΚ πέτυχε ένα τεράστιο «διπλό», χάρη στο γκολ του Γκατσίνοβιτς. Ο λόγος; Ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο! Η ποινή αυτή γνωστοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ποινή απαγόρευσης εισιτηρίων για εκτός έδρας ματς με διετή αναβολή, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω!

Άλλα 26.000 ευρώ με την Κραϊόβα

Ούτε το τελευταίο παιχνίδι της League Phase με την Κραϊόβα πέρασε χωρίς οικονομικές συνέπειες. Για το ΑΕΚ – Κραϊόβα 3-2 της 18ης Δεκεμβρίου 2025 η UEFA επέβαλε δύο πρόστιμα στην ΑΕΚ. Το πρώτο ήταν 18.000 ευρώ για χρήση λέιζερ και το δεύτερο 8.000 ευρώ για παρεμπόδιση των δημόσιων διαδρόμων. Σύνολο: 26.000 ευρώ. Πρόκειται μάλιστα για δύο παραβάσεις που εμφανίζονται επανειλημμένα στις αποφάσεις της UEFA για τα παιχνίδια της ΑΕΚ.

Συν 18.000 ευρώ με την Τσέλιε

Ο λογαριασμός της σεζόν 2025-26 δεν σταμάτησε εκεί. Στο εντός έδρας ΑΕΚ – Τσέλιε για τη φάση των νοκ άουτ, η UEFA επέβαλε ακόμη 18.000 ευρώ για παρεμπόδιση των δημόσιων διαδρόμων. Έτσι, μέχρι το τέλος εκείνης της ευρωπαϊκής πορείας, το συνολικό ποσό είχε ήδη ανέβει σημαντικά.

Νέα σεζόν, άλλα 81.000 ευρώ

Κάπως έτσι φτάνουμε στη σεζόν 2026-27. Οι τελευταίες αποφάσεις που έγιναν γνωστές στις 29 Σεπτεμβρίου επιβαρύνουν την ΑΕΚ με ακόμη 81.000 ευρώ για τα δύο πρώτα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της νέας περιόδου.

Για το ΑΕΚ – Λέφσκι Σόφιας 4-0 επιβλήθηκαν συνολικά 45.000 ευρώ. Τα 20.000 ευρώ αφορούν την παρεμπόδιση των διόδων διέλευσης των θεατών, 5.000 ευρώ ζητήματα ασφαλείας της φιλοξενούμενης ομάδας, 2.000 ευρώ πυροτεχνήματα και 18.000 ευρώ χρήση λέιζερ.

Στο ΑΕΚ – ΛΑΣΚ 1-0 οι δύο γνωστές πλέον παραβάσεις εμφανίστηκαν ξανά. Η UEFA επέβαλε 18.000 ευρώ για παρεμπόδιση των διόδων και άλλα 18.000 ευρώ για χρήση λέιζερ. Σύνολο για τη ΛΑΣΚ 36.000 ευρώ και μαζί με τα 45.000 της Λέφσκι, 81.000 ευρώ μέσα σε δύο παιχνίδια.

Οι ποινές εξέδρας

Εδώ υπάρχουν τρεις διαφορετικές ιστορίες. Μετά τη Χάποελ, η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με κλείσιμο του βόρειου πετάλου για έναν αγώνα και επιβλήθηκε νέα ποινή μερικού κλεισίματος με διετή αναστολή.

Στο ΑΕΚ – Άντερλεχτ, λόγω των πυροτεχνημάτων, ενεργοποιήθηκε η αναστολή: οι θύρες 19, 21, 23 και 25 έκλεισαν στο επόμενο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι, με την Αμπερντίν. Παράλληλα επιβλήθηκε νέα ποινή μερικού κλεισίματος για έναν αγώνα με διετή αναστολή.

Τέλος στην αναμέτρηση Φιορεντίνα – ΑΕΚ, εκτός από τα 30.000 €, επιβλήθηκε και απαγόρευση πώλησης εισιτηρίων στους οπαδούς της ΑΕΚ για έναν εκτός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα, με διετή αναστολή για ρίψη αντικειμένων. Επειδή αυτό το ματς έγινε τον Δεκέμβριο του 2025, η ΑΕΚ είναι θα είναι στα ραντάρ της UEFA μέχρι το Δεκέμβριο του 2027!

Το Cost Control

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί μία εντελώς διαφορετική υπόθεση. Στον συνολικό λογαριασμό υπάρχει και μία διαφορετική υπόθεση, η οποία δεν σχετίζεται με τη συμπεριφορά των φιλάθλων ή τη διεξαγωγή συγκεκριμένου αγώνα. Η ΑΕΚ έχει τιμωρηθεί και με 500.000 ευρώ στο πλαίσιο του οικονομικού ελέγχου της UEFA για παράβαση που αφορά το Squad Cost Ratio. Η συγκεκριμένη κύρωση πρέπει να διαχωρίζεται από τις πειθαρχικές ποινές των αγώνων, καθώς πρόκειται για διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο. Το ποσό όμως θα βγει από τα ταμεία της ΠΑΕ…

Keywords
Τυχαία Θέματα