Πρόωρη σύνταξη έως 10 χρόνια νωρίτερα με «άγνωστη» ρύθμιση
Πρόωρη σύνταξη ακόμη και έως 10 χρόνια πριν από τα γενικά όρια ηλικίας δίνει και το 2026 η διαδοχική ασφάλιση, ένας θεσμός που ταλαιπωρεί το 60% των ασφαλισμένων με δύο ή περισσότερο Ταμεία, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των συντάξεων.
Η «άγνωστη» ρύθμιση για την πρόωρη σύνταξη αφορά όσους έχουν ασφαλιστικό χρόνο σε δύο ή περισσότερα πρώην Ταμεία και ανήκουν στους παλαιούς ασφαλισμένους, δηλαδή σε όσους είχαν πρωτοασφαλιστεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993. Προσοχή: βασική προϋπόθεση είναι ότι ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση παρατηρούν ότι η διαδοχική ασφάλιση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για χιλιάδες σφαλισμένους (και) το 2026.
Με σωστή αξιοποίηση μπορεί να μειώσει σημαντικά το όριο ηλικίας, προσφέροντας λύση σε όσους θεωρούσαν ότι θα συνταξιοδοτηθούν στα 67.
Το μέτρο επιτρέπει σε ασφαλισμένους που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις του τελευταίου φορέα τους να εξεταστούν με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις προηγούμενου Ταμείου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να ανοίξει ξανά τον φάκελό του και να διαπιστώσει ότι δεν είναι αναγκασμένος να περιμένει τα 62 ή τα 67, αλλά μπορεί να φύγει αρκετά νωρίτερα.
Η δυνατότητα αφορά κυρίως τους λεγόμενους «παλαιούς ασφαλισμένους», δηλαδή όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1992. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μισθωτοί με ένσημα στο ΙΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ, ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, αλλά και εργαζόμενοι με διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερους φορείς.
Η διαδικασία, όπως εφαρμόζεται το 2026, είναι τυπικά απλή αλλά ουσιαστικά απαιτεί προσοχή. Ο ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση στον τελευταίο φορέα ασφάλισής του και στη συνέχεια ο e-ΕΦΚΑ εξετάζει το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Μέσα από εσωτερική διαδικασία, επιλέγεται η πιο ευνοϊκή διάταξη συνταξιοδότησης, ακόμη και αν αυτή προέρχεται από προηγούμενο Ταμείο.
Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με όρους που ίσχυαν στο παρελθόν, πετυχαίνοντας σημαντική μείωση στο όριο ηλικίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η διαφορά μπορεί να φτάσει έως και τα 10 χρόνια. Για να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα της διαδοχικής ασφάλισης απαιτείται να έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας που προβλέπει ο ευνοϊκότερος φορέας ή να υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 300 την τελευταία πενταετία. Το βασικό πλεονέκτημα της διαδοχικής ασφάλισης είναι ότι δεν δεσμεύει τον ασφαλισμένο στα γενικά όρια ηλικίας.
Αντίθετα, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των προϋποθέσεων που ίσχυαν σε προηγούμενα Ταμεία. Ετσι, ακόμη και ένας μικρός αριθμός ενσήμων σε έναν φορέα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός. Για το ΙΚΑ και το Δημόσιο η ηλικία που μπορεί να υποβληθεί το αίτημα είναι από το 52ο έτος της ηλικίας, ενώ για τον ΟΑΕΕ από το 60ό κι έπειτα.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι με ένσημα σε περισσότερα από ένα Ταμεία περιμένουν πολλούς μήνες για την απονομή σύνταξης, εξαιτίας ελλείψεων στο μητρώο και έλλειψης προσωπικού στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, σήμερα όσοι ασφαλισμένοι έχουν διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή δύο Ταμεία και άνω) και εκτιμάται ότι καλύπτουν το 60% των συνταξιούχων, περιμένουν έως και δύο χρόνια για να λάβουν την κύρια σύνταξή τους!
Βασικές αιτίεςΤρεις είναι οι βασικές αιτίες των καθυστερήσεων:
1. Ανολοκλήρωτο ηλεκτρονικό μητρώο ασφαλισμένων. Δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή του ιστορικού εργασίας κάθε ασφαλισμένου.
2. Καθυστερήσεις στα λογισμικά υπολογισμού. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών παραμένει ελλιπής, με αποτέλεσμα μεγάλες αναμονές.
3. Ελλειψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ. Τα τελευταία χρόνια οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έχουν μειωθεί κατά 40%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο των αιτήσεων.
Πάντως, το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται ότι εντός του έτους θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων. Κι αυτό γιατί προς το φθινόπωρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση 56 εκατ. σελίδων χαρτώου αρχείου του ΕΦΚΑ, που σήμερα βρίσκεται σε κούτες και προέρχεται από 28 τέως φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Η ψηφιοποίηση του αρχείου ενσήμων του ΕΦΚΑ θα αποτελέσει και την απαρχή της λειτουργίας του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Φορέα και θα συμβάλει στην άμεση απονομή των συντάξεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίντεο ντοκουμέντο από την πτώση της γυναίκας στα Μετέωρα (Σκληρές εικόνες)
- Καρκίνος παχέος εντέρου: Προφύλαξη με ελληνικό τρόφιμο που έχει αντικαρκινική δράση
- Το deal 100 εκατ. ευρώ του Μαρινάκη, ο πανικός του ΠΑΟΚ και οι… βόμβες του Ηλιόπουλου
- Λιανός σε Αρναούτογλου: «Ό,τι είπες εσύ το πρωί, το είπε ο Μητσοτάκης μετά από 7 ώρες»
- Τραγωδία στα Μετέωρα: Νεκρή γυναίκα που έπεσε σε βράχους
- Το δράμα του Τσιτσιπά και η «χαμένη γενιά» του τένις
- Αναστάτωση στην κάθοδο του Κηφισού: Ανήλικοι βγήκαν στην λεωφόρο με ηλεκτρικά πατίνια
- Μετέωρα: Γυναίκα έπεσε από το βράχο της μονής του Αγίου Στεφάνου
- ΗΠΑ: Πράκτορες της ICE συνέλαβαν τη σύζυγο στρατιώτη λίγες μέρες μετά τον γάμο τους
- Νέους εκτοξευτές πυραύλων με μηνύματα για τον «Χίτλερ» Τραμπ παρουσιάζουν οι Φρουροί της Επανάστασης, δείτε βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- «Μαύρες τρύπες» στο διάγγελμα Μητσοτάκη
- Υποκλοπές: Η δικογραφία «σπάει στα δύο» – Ξεκινούν τέσσερις νέες έρευνες
- Χτυπήθηκε το νησί Χαργκ, το «πετράδι» του Ιράν
- Ελλάδα: Στους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ
- «Ξεχάστε το σβήσιμο κλήσεων»: Το τελεσίγραφο Μητσοτάκη για τους παραβάτες του ΚΟΚ
- Παιδοψυχολόγος
- Ασυμβίβαστο… Aπό άλλον πλανήτη
- «Πρώτη με στιγμάτισε η ΕΡΤ» – Τι λέει ο Γιώργος Κακούσης για την εμπλοκή του στην υπόθεση Παναγόπουλου
- Στέλνουν στον Αρειο Πάγο την έρευνα για την κατασκοπεία
- Artemis II: iPhone 17 Pro Max και Nutella «ταξιδεύουν» στη Σελήνη και γίνονται viral (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πρόωρη σύνταξη έως 10 χρόνια νωρίτερα με «άγνωστη» ρύθμιση
- Φεύγετε για Πάσχα; Αυτός είναι ο λογαριασμός για 4 άτομα οδικώς και σε νησί
- Άρση
- Υποκλοπές: Η δικογραφία «σπάει στα δύο» – Ξεκινούν τέσσερις νέες έρευνες
- Ηγετικές ασθένειες
- «Ξεχάστε το σβήσιμο κλήσεων»: Το τελεσίγραφο Μητσοτάκη για τους παραβάτες του ΚΟΚ
- Διεθνής Ομοσπονδία Πιλότων: Οι κυβερνήτες να αποφασίζουν αν θα πετούν πάνω από εμπόλεμες ζώνες
- Υποκλοπές: Νέα έρευνα από τον Άρειο Πάγο για το αδίκημα της κατασκοπείας
- Ιταλικά ΜΜΕ: Η Μελόνι σε selfie με ύποπτο για μαφία, «συκοφαντία» απαντά η πρωθυπουργός
- Ι. Λαμπρόπουλος για Intellexa: Καμία προμήθεια ή χρήση παράνομου λογισμικού από τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ουγγαρία σε τροχιά σύγκρουσης: Η εκλογή που ενώνει Τραμπ–Ρωσία και διχάζει την Ευρώπη
- Άννα Βίσση: Ο Νικόλας Ραπτάκης ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας τους
- Ιρανικά ΜΜΕ: ΗΠΑ και Ισραήλ χτύπησαν το νησί Χαργκ, τον κύριο ενεργειακό κόμβο του Ιράν
- Βουλή-ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεδριάζει η επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών
- Σαρακοστιανή ομελέτα χωρίς αυγά!
- Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί σήμερα βάφουμε κόκκινα αυγά
- Ανδρουλάκης: Πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές - Βαθιά διεφθαρμένη η κυβέρνηση
- ΔΥΠΑ: Έως 15 Απριλίου αιτήσεις για προσλήψεις ανέργων με πλήρη επιδότηση
- Νέα έρευνα για τις υποκλοπές: Στον Άρειο Πάγο η δικογραφία – Ποιοι θα ελεγχθούν για κατασκοπεία
- ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνη για τα περί «μεθόδευσης» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας: «Πολιτικοί απατεώνες χωρίς όρια...»



