Πώς θα παίξει ο «Σουλτάνος» τα δυνατά του χαρτιά;

Χαιρετίστηκε ως στρατιωτική «πρωτιά» και επιστροφή στις αυτοκρατορικές δόξες του 16ου αιώνα, όταν το οθωμανικό ναυτικό, με επικεφαλής τον ναύαρχο Χαϊρεντίν «Κοκκινογένη» Μπαρμπαρόσα, κυριαρχούσε στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Ενα επιθετικό drone TB3 βάρους ενός τόνου απογειώθηκε πριν από λίγες ημέρες από ένα τουρκικής κατασκευής αεροπλανοφόρο και, ύστερα από μια σύντομη αποστολή, προσγειώθηκε με ασφάλεια στο κατάστρωμα πτήσης – η πρώτη φορά που ένα αυτοκινούμενο όχημα πέτυχε ένα τέτοιο κατόρθωμα οπουδήποτε, ισχυρίστηκε ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του προέδρου Ερντογάν και πρόεδρος της Baykar, της μεγαλύτερης εταιρείας drone της Τουρκίας.

«Κάποτε κυβερνούσαμε τις θάλασσες. Σήμερα εσείς ως απόγονοι του Μπαρμπαρόσα ανοίξατε τις πόρτες σε έναν νέο κόσμο», είπε στο πλήρωμα του TCG Anadolu.

Ο στρατός της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε καλό δρόμο, γράφουν οι «Financial Times»,  «ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη φαίνεται πρόθυμη να παραβλέψει την τελευταία δημοκρατική οπισθοδρόμηση του ισχυρού προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή χρειάζεται έναν καλά οπλισμένο σύμμαχο για να προστατεύσει τη νοτιοανατολική πλευρά της από τον ρωσικό ρεβανσισμό».

«Εχει γίνει σαφές ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την Τουρκία… ειδικά με την αμυντική της βιομηχανία», είπε ο Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες και μόλις προχθές, στην Αττάλεια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τον επιβεβαίωσε, πλέκοντάς του το εγκώμιο και λέγοντας: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας απίστευτος ηγέτης εντός του ΝΑΤΟ και κάποιος που χαίρει πραγματικού σεβασμού από τους συναδέλφους του».

Και πρόσθεσε ότι «θα ήταν πιο ωφέλιμο για όλους αν οι χώρες της ΕΕ ήταν ανοιχτές σε πρωτοβουλίες για την παραγωγή αμυντικής βιομηχανίας με ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ».

Ευρωπαίος διπλωμάτης το ανέφερε αυτό στους «Financial Times» μαζί με τη διαπίστωση ότι ο ρόλος της Τουρκίας «ως χώρας καταδικασμένης σε στρατηγική σημασία» σημαίνει την αναβάθμισή της αλλά και την ενίσχυση του προέδρου Ερντογάν, σε μια εποχή τόσων αλλαγών. Αυτό φάνηκε και από τις εξελίξεις σχετικά με τη Συρία.

Κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ο Τραμπ ανακοίνωσε ξαφνικά ότι προτίθεται να άρει τις κυρώσεις στη Συρία και την επόμενη ημέρα συνάντησε τον πρώην τζιχαντιστή και νυν πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ-Σάραα.

«Παρών» στη συνάντηση μέσω βιντεκλήσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – «ο τούρκος πρόεδρος μου είπε ότι ο Αλ-Σάραα είναι καλό, σκληρό παιδί. Μαχητής», ανέφερε ο Τραμπ. Στο Ισραήλ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου άρχισε να μην αισθάνεται καλά.

Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική και διπλωματική επιρροή της Τουρκίας, ο Ερντογάν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια τριμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας και ίσως και των ΗΠΑ.

Η συνάντηση μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε και να περιορίστηκε σε διαπραγμάτευση αντιπροσωπειών, όμως όπως γράφουν οι «New York Times» «ο Ερντογάν είναι ένας από τους λίγους ηγέτες, παγκοσμίως, που μπορούσαν να προσφερθούν να φιλοξενήσουν μια τέτοια σύνοδο. Αλλωστε όλα τα χρόνια της σύρραξης στην Ουκρανία, κατόρθωσε να παραμείνει ένας «επιτήδειος ουδέτερος» παρέχοντας στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο και ταυτόχρονα μην επιβάλλοντας κυρώσεις στη Μόσχα».

Το στρατιωτικό βάρος της Τουρκίας, το οποίο ο Ερντογάν βλέπει ως τρόπο για την επανέναρξη των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ, είναι αδιαμφισβήτητο, παρατηρούν οι «Financial Times».

Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, που μόλις φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, προσκαλείται πλέον τακτικά σε αμυντικές συναντήσεις της ΕΕ.

«Υπάρχει όρεξη για στενότερη συνεργασία με την Αγκυρα… και για το άνοιγμα ορισμένων ακόμη διαδικασιών και καναλιών», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ένδειξη των αλλαγών που τελούνται τον τελευταίο καιρό. Ο νέος γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δείχνει να συναινεί και να εξετάζει την πώληση Eurofighter στην Αγκυρα.

Keywords