Πώς τα κέντρα δεδομένων… στραγγίζουν τις πιο ξηρές περιοχές του κόσμου
Η Amazon, η Microsoft και η Google λειτουργούν κέντρα δεδομένων (data centers) που χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού σε ορισμένες από τις πιο ξηρές περιοχές του κόσμου και κατασκευάζουν πολλά περισσότερα, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ερευνών SourceMaterial και την εφημερίδα «Guardian».
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να δεσμεύεται να τους υποστηρίξει, οι τρεις τεχνολογικοί γίγαντες σχεδιάζουν εκατοντάδες
«Το ζήτημα του νερού θα γίνει κρίσιμο», τονίζει η Λορίνα Παλάζι, ιδρύτρια της Ethical Tech Society.
«Η ανθεκτικότητα από την άποψη των πόρων θα είναι πολύ δύσκολη για αυτές τις κοινότητες».
Απαντώντας σε ερωτήσεις της SourceMaterial και του «Guardian», εκπρόσωποι της Amazon και της Google υπερασπίστηκαν τις επενδύσεις τους, λέγοντας ότι λαμβάνουν πάντα υπόψη τη λειψυδρία. Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα κέντρα δεδομένων, οι τεράστιες αποθήκες που περιέχουν δικτυωμένους διακομιστές που χρησιμοποιούνται για την απομακρυσμένη αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, καθώς και από εταιρείες πληροφορικής για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, χρησιμοποιούν νερό για ψύξη.
Η ανάλυση της SourceMaterial εντόπισε 38 ενεργά κέντρα δεδομένων που ανήκουν στις τρεις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε μέρη του κόσμου που αντιμετωπίζουν ήδη λειψυδρία, καθώς και 24 ακόμη υπό ανάπτυξη.
Οι τοποθεσίες των κέντρων δεδομένων αποτελούν συχνά μυστικά του κλάδου. Αλλά χρησιμοποιώντας τοπικά ειδησεογραφικά δελτία και πηγές του κλάδου, όπως το Baxtel και το Data Center Map, η SourceMaterial συνέταξε έναν χάρτη 632 κέντρων δεδομένων, είτε ενεργών είτε υπό ανάπτυξη, (μεταξύ αυτών και το υπό ανάπτυξη κέντρο που προγραμματίζεται στην Αττική, στα Σπάτα) τα οποία ανήκουν στις Amazon, Microsoft και Google.
Δείχνει ότι τα σχέδια αυτών των εταιρειών περιλαμβάνουν αύξηση 78% στον αριθμό των κέντρων δεδομένων που κατέχουν παγκοσμίως, καθώς το cloud computing και η τεχνητή νοημοσύνη προκαλούν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αποθήκευση, με προγραμματισμένες κατασκευές στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.
Σε μέρη του κόσμου όπου το νερό είναι άφθονο, η υψηλή κατανάλωση νερού των κέντρων δεδομένων είναι λιγότερο προβληματική, αλλά το 2023 η Microsoft γνωστοποίησε ότι το 42% του νερού της προερχόταν από «περιοχές με έλλειψη νερού», ενώ η Google ανακοίνωσε ότι το 15% της κατανάλωσης νερού της προερχόταν από περιοχές με «υψηλή λειψυδρία».
Τώρα, αυτές οι εταιρείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ορισμένες από τις πιο άνυδρες περιοχές του κόσμου.
«Δεν είναι τυχαίο ότι κατασκευάζουν σε ξηρές περιοχές, καθώς τα κέντρα δεδομένων πρέπει να κατασκευάζονται στην ενδοχώρα, όπου η χαμηλή υγρασία μειώνει τον κίνδυνο διάβρωσης μετάλλων, ενώ το θαλασσινό νερό προκαλεί επίσης διάβρωση εάν χρησιμοποιηθεί για ψύξη», διευκρινίζει η Παλάζι.
«Το σύννεφό σου στεγνώνει το ποτάμι μου»Τα τρία προτεινόμενα νέα κέντρα δεδομένων της Amazon στην περιοχή της Αραγωνίας στη βόρεια Ισπανία – το καθένα δίπλα σε ένα υπάρχον κέντρο δεδομένων της Amazon – έχουν άδεια χρήσης περίπου 755.720 κ. μ. νερού ετησίως, ποσότητα αρκετή περίπου για την άρδευση 576 στρεμμάτων καλαμποκιού, μιας από τις κύριες καλλιέργειες της περιοχής.
ΕρημοποίησηΜεταξύ αυτών, τα νέα κέντρα δεδομένων της Amazon στην περιοχή της Αραγωνίας προβλέπεται να χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση καταναλώνει σήμερα ολόκληρη η περιοχή.
Εν τω μεταξύ, η Amazon τον Δεκέμβριο ζήτησε από την περιφερειακή κυβέρνηση άδεια να αυξήσει την κατανάλωση νερού στα τρία υπάρχοντα κέντρα δεδομένων της κατά 48%. «Χρησιμοποιούν υπερβολικά πολύ νερό. Χρησιμοποιούν υπερβολικά πολλή ενέργεια», λέει η Ορόρα Γκόμεθ της ομάδας εκστρατείας Tu Nube Seca Mi Río – στα ισπανικά σημαίνει «Το σύννεφό σου στεγνώνει το ποτάμι μου» – η οποία ζήτησε μορατόριουμ για τα νέα κέντρα δεδομένων στην Ισπανία λόγω λειψυδρίας.
Με το 75% της χώρας να κινδυνεύει ήδη από ερημοποίηση, ο συνδυασμός της κλιματικής κρίσης και της επέκτασης των κέντρων δεδομένων «φέρνει την Ισπανία στα πρόθυρα της οικολογικής κατάρρευσης», τονίζει η Παλάζι.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φαράγγι Νέδας: Από 25 μέτρα έπεσε το άτυχο 4χρονο παιδί – Πώς συνέβη το δυστύχημα
- Μαγνητική τομογραφία (MRI): 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
- Νέδα: «Το παιδί έπεσε από ύψος 25 μέτρων» – Τι λέει μάρτυρας για την τραγωδία με τον 4χρονο
- Γρηγόρης Αρναούτογλου σε Ναταλία Γερμανού: «Είδα αυτό που είπατε πριν και με έθιξε»
- Γενετική επιμειξία, το μυστικό της επιτυχίας των αρχαίων Φοινίκων
- Το Κατάρ θα δωρίσει στον Τραμπ ένα Boeing 747 αξίας $400 εκατ. – Θα το μετατρέψει σε προεδρικό και θα το κρατήσει
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ: Απίστευτα πράγματα στη Βαρκελώνη – Εξι γκολ σε ένα ημίχρονο
- ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση Φάμελλου – Παππά για το «πραξικόπημα» Κασσελάκη
- Η υπέροχη μάνα που στάθηκε στη σκέψη μου
- Ουκρανία: Πρόταση Πούτιν για συνάντηση με Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη – «Πρώτα η κατάπαυση του πυρός», λέει ο Ουκρανός Πρόεδρος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αυτισμός: Τι οδήγησε στην αύξηση των διαγνώσεων
- Είχαν γνώση οι καλοί φύλακες
- Ποιοι και γιατί στηρίζουν τη Ζωή
- Πώς τα κέντρα δεδομένων… στραγγίζουν τις πιο ξηρές περιοχές του κόσμου
- Νέα Σμύρνη: «Πάλευε να τον σώσει από τα ναρκωτικά» – Το οικογενειακό δράμα πίσω από την τραγωδία
- Τραγωδία στην Ηλεία – Νεκρό το 4χρονο αγόρι που έπεσε σε χαράδρα στη Νέδα – Τραυματίστηκε ο πατέρας του
- Νοσηλεύτρια στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει στη ζωή γατάκι που είχε πέσει σε φρεάτιο
- Τενερίφη – ΑΕΚ 73-77: Πήρε το… λάθος ματς η Ένωση
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος για την εθνικιστική εγκληματική οργάνωση, ελεύθεροι άλλοι 11
- Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος μπασκετμπολίστας της Μονακό
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πώς τα κέντρα δεδομένων… στραγγίζουν τις πιο ξηρές περιοχές του κόσμου
- Ποιοι και γιατί στηρίζουν τη Ζωή
- Αυτισμός: Τι οδήγησε στην αύξηση των διαγνώσεων
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος για την εθνικιστική εγκληματική οργάνωση, ελεύθεροι άλλοι 11
- Νέα Σμύρνη: «Πάλευε να τον σώσει από τα ναρκωτικά» – Το οικογενειακό δράμα πίσω από την τραγωδία
- Τενερίφη – ΑΕΚ 73-77: Πήρε το… λάθος ματς η Ένωση
- Νοσηλεύτρια στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει στη ζωή γατάκι που είχε πέσει σε φρεάτιο
- Είχαν γνώση οι καλοί φύλακες
- Τραγωδία στην Ηλεία – Νεκρό το 4χρονο αγόρι που έπεσε σε χαράδρα στη Νέδα – Τραυματίστηκε ο πατέρας του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζελένσκι: Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη – Ελπίζω ότι οι Ρώσοι δεν θα αναζητήσουν δικαιολογίες
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ένα μέλος της Εθνικιστικής Νεολαίας – Την Τρίτη απολογούνται δύο άτομα
- Χαμάς και ΗΠΑ σε επαφές για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
- Προανακριτική για Τέμπη: Ανοιχτή κόντρα Σπίρτζη - Κόκκαλη στον ΣΥΡΙΖΑ
- Ο Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον Πούτιν στην Τουρκία - Τι ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος
- Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη
- Ζελένσκι: «Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη» – Ραγδαίες εξελίξεις
- Νέο τελεσίγραφο Τραμπ στον Ζελένσκι: «Κάντε τη συνάντηση τώρα!»
- Ελληνική Λύση: Να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι επέτρεψαν στους Πακιστανούς να διαδηλώσουν στο κέντρο της Ομόνοιας
- Ιράν: Το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου "δεν είναι διαπραγματεύσιμο"