Πώς η Μόσχα κατέληξε να αγοράζει drones από το Ιράν
Η χρήση ιρανικών drones από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία καταδεικνύει δύο πράγματα: Πρώτον τον σημαντικότερο ρόλο της Τεχεράνης στην παραγωγή αυτών και δεύτερον, ορισμένες ελλείψεις στη ρωσική βιομηχανία των drones.
Διαβάστε επίσης: Τουρκικά ΜΜΕ: Υποβρύχια drone «θα ακούν το Αιγαίο»
Το Ιράν παρέδωσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία φέτος το καλοκαίρι,
Έχουν αναγνωριστεί δύο μοντέλα με διαφορετικές χρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Επεισόδιο στη Συρία: Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος απέφυγε στο παρα πέντε σύγκρουση με drones των ΗΠΑ
«Το Shahed 136 είναι ένα αρκετά μεγάλο drone αυτοκτονίας, αρκετά μεγάλου μεγέθους, χαμηλού κόστους κατασκευής. Φτάνει στον στόχο του χρησιμοποιώντας συντεταγμένες GPS, που εισάγονται πριν από την απογείωση. Στη συνέχεια πετά αυτόνομα, αρκετά χαμηλά, χτυπώντας έναν στόχο που είναι απαραίτητα σταθερός μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά», εξηγεί ο Πιέρ Γκρασέρ, Γάλλος ερευνητής που συνεργάζεται με το κέντρο Sirice στο Παρίσι.
Αλλά υπάρχει και «το Mohajer-6, το οποίο έχει παρόμοια λειτουργία και μέγεθος παρόμοιο με το τουρκικό Bayraktar TB-2», εξηγεί ο Βίκραμ Μιτάλ, καθηγητής στην αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία Westpoint.
Το Mohajer-6 «είναι η ρωσική απάντηση στο TB-2 της Ουκρανίας», το διάσημο οπλισμένο drone MALE (μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής) που προμηθεύει η Τουρκία και το οποίο επίσης διακρίθηκε στα χέρια αζέρικων δυνάμεων στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας το 2020, τόνισε ο Ζαν-Κριστόφ Νοέλ, Γάλλος ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri).
Ανάρτηση του NEXTA για επίθεση με drone στο ΚίεβοAccording to preliminary information, #BilaTserkva, #Kyiv region was attacked with kamikaze drones.
A total of about 6 arrivals were heard. pic.twitter.com/NFfwMBJUxZ
— NEXTA (@nexta_tv) October 5, 2022
Ποια είναι η αποτελεσματικότητα;«Όπως όλα τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πολύ αποτελεσματικά όταν ο αντίπαλος δεν έχει τα μέσα να προστατευτεί ή να προβεί σε αντίποινα», υπογραμμίζει ο Νοέλ.
«Μεγάλο μέρος της αρχικής τους επιτυχίας θα προέλθει από το γεγονός ότι είναι ένα νέο όπλο σε αυτό το σκηνικό πολέμου. Οι Ουκρανοί θα τα αναχαιτίσουν, θα τα διαλύσουν και θα αναπτύξουν συστήματα κατά των drones. Προτού συμβεί αυτό, θα είναι αποτελεσματικά», είπε ο Μιτάλ.
Έως τότε, οι Ουκρανοί μπορούν να προσπαθήσουν να τα καταρρίψουν με φορητά αντιαεροπορικά συστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή συστοιχίες εξοπλισμένες με ραντάρ τη νύχτα. Μπορούν επίσης να προσπαθήσουν – αλλά ο ελιγμός δεν είναι εύκολος – να προκαλέσουν παρεμβολές στο σήμα GPS για να παρεμποδίσουν τα Shahed 136 που δεν είναι εξοπλισμένα για να συνεχίσουν προς τον στόχο τους σε αυτήν την κατάσταση.
Σχετικά με αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, «η χρήση τους είναι ένα μέτρο οικονομίας για τη Ρωσία, γιατί εξοικονομεί πολύτιμους πυραύλους κρουζ, που κοστίζουν 1,5 έως 2 εκατομμύρια» αμερικανικά δολάρια, υπενθυμίζει ο Γκρασέρ.
«Το βασικό τους ελάττωμα είναι ότι μπορούν να χτυπήσουν μόνο σταθερούς στόχους», επισημαίνει. «Αυτό αποτελεί μικρή απειλή για τα αναπτυσσόμενα στρατεύματα. Αυτή η άφιξη των drones δεν θα πρέπει επομένως να αλλάξει την πορεία της μάχης».
Αποτελεί αυτό παραδοχή ρωσικής αποτυχίας;Γιατί η Ρωσία, ένας από τους κύριους παραγωγούς όπλων στον κόσμο, να αγοράζει από το Ιράν;
«Το υπουργείο Άμυνας έχει αναπτύξει κατάλληλες τακτικές και τεχνικές προδιαγραφές για drones. Και οι περισσότεροι (Ρώσοι) κατασκευαστές, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές», δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος συνταγματάρχης Ιγκόρ Ιχτσούκ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS.
Ο Πιέρ Γκρασέρ, από την πλευρά του, θυμίζει ότι υπάρχει αδυναμία στη ρωσική βιομηχανική δομή. «Η STC, η οποία κατασκευάζει τα drones Orlan (σ.σ. αναγνωριστικά), ανακοίνωσε ότι απασχολεί πλέον εργαζόμενους σε τρεις βάρδιες που εναλλάσσονται ανά οκτώ ώρες ώστε η κατασκευάστρια εταιρία να λειτουργεί όλο το 24ωρο. Ομως δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό. Όπως στη γραμμή του μετώπου, το πρόβλημα της Ρωσίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό», εξηγεί.
Πέρα από αυτή τη δυσκολία, η Ρωσία δεν είχε σχεδιάσει στο οπλοστάσιό της drones αυτοκτονίας μεγάλης εμβέλειας όπως το Shahed 136, αλλά διέθετε «μοντέλα με μειωμένη αυτονομία (μέγιστη 40 χλμ)», προσθέτει.
Όσον αφορά τα οπλισμένα drones MALE, «το γεγονός της παραλαβής ιρανικών Mohajer-6 αποτελεί επίσης παραδοχή βιομηχανικής αποτυχίας», διευκρινίζει ο ερευνητής. «Υποτίθεται ότι έχουν υλικά σε αυτό το εύρος (…). Αυτό σημαίνει ότι (η ρωσική βιομηχανία) δεν μπορεί να συμβαδίσει».
Η Ουκρανία έχει απαλλοτριώσει ιρανικά dronesUkraine hijacked and landed an Iranian Mohajer-6 drone, complete with munitions. Yoink! pic.twitter.com/22U6Rf7vcF
— Andrew Perpetua (@AndrewPerpetua) October 3, 2022
«Οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα, όπως η Covid, η οποία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», είπε ο Μιτάλ.
Οι Ρώσοι «δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε δυτικά τεχνολογικά εξαρτήματα και οι προσπάθειές τους να αναπτύξουν αυτόν τον τύπο συσκευής ήταν ανεπιτυχείς», εξηγεί Νοέλ. Ακόμα κι αν εφαρμόζουν εναλλακτικές. Για παράδειγμα, ζητήστε από έναν Ρώσο διπλωμάτη να αγοράσει συστήματα πλοήγησης οπουδήποτε στον κόσμο σε ένα κατάστημα αερομοντελισμού. «Τα ανταλλακτικά θα σταλούν στη συνέχεια στη Ρωσία με διπλωματικό σάκο», εξηγεί ο Γκρασέρ.
Είναι το Ιράν αντίπαλος της Άγκυρας στην αγορά drones;«Υπάρχει αναμφίβολα μια μορφή κούρσας μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας στο τμήμα των φθηνών drones για να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους», εκτιμά ο Μιτάλ.
«Η κορυφή της αγοράς καταλαμβάνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ», υπενθυμίζει η Μαριάν Ρενό, ειδική σε θέματα αεροναυπηγικής και drones.
«Τα τουρκικά drones είναι κατώτερα, αλλά είναι πιο αξιόπιστα από τα ιρανικά drones που φαίνεται να στερούνται υψηλής ακρίβειας», προσθέτει.
«Το Ιράν έχει ήδη πελάτες για αυτά τα drones στη Μέση Ανατολή» με τους συμμάχους του, από την Υεμένη και τον Λίβανο έως το Ιράκ, τονίζει ο Νοέλ.
«Αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον πιθανών πελατών περιορίζουν πολύ έντονα τον αριθμό των υποψηφίων που θα ήθελαν να εξοπλιστούν με τέτοιο εξοπλισμό», συμπληρώνει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κολωνός: «Έπεσε από τα σύννεφα» η σύζυγος του 53χρονου- «Σε παρακαλώ, μην πας να τον καταγγείλεις»
- Νέος κίνδυνος να ακινητοποιηθούν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα - Δεν είναι η τιμή στα καύσιμα
- Θεσσαλονίκη: Πατέρας δύο παιδιών ο αστυνομικός που αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του όπλο
- Κολωνός: Η γυναίκα του 53χρονου μου έλεγε «μην το καταγγείλεις, να σταματήσει η κατρακύλα», υποστηρίζει η μητέρα της 12χρονης
- Κολωνός: Τα στοιχεία πολλών από τους 213 «πελάτες» θα γνωστοποιηθούν, λέει η δικηγόρος της οικογένειας της 12χρονης
- Βέροια: Απίστευτο περιστατικό – Είδαν αυτοκίνητο να προσγειώνεται στην κουζίνα τους
- Κλιμακώνει η Ρωσία ― Οι Ουκρανοί ξανά στα καταφύγια, φόβοι για νέες επιθέσεις
- Ερντογάν: Να καλέσει η ΕΕ την Ελλάδα σε διμερή διάλογο με την Τουρκία
- Τουρκία: Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση για το μνημόνιο με τη Λιβύη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Πολωνία: «Φύγετε από τη Λευκορωσία» – Ξεκίνησαν να ελέγχουν τα καταφύγια πολέμου
- Τηλεοπτική «βόμβα»: Τέλος ο «Εκατομμυριούχος» λόγω… «Ράδιο Αρβύλα»
- Η Τουρκία πρέπει να προσφύγει σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για την ελληνική απειλή, υποστηρίζει ο Τζιχάτ Γιαϊτζί
- Οι ΗΠΑ στραγγαλίζουν τεχνολογικά την Κίνα με απαγόρευση εξαγωγών
- Πατέρας δύο παιδιών ο αστυνομικός που αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του όπλο
- Κλέλια Ρένεση: «Φταίμε και εμείς που η 12χρονη βασανίστηκε με αυτόν τον φριχτό τρόπο»
- Μητσοτάκης: Καμπανάκι κινδύνου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων η εξάρτηση από το διαδίκτυο
- Τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας φοβάται ο Λουκασένκο
- Πώς η Μόσχα κατέληξε να αγοράζει drones από το Ιράν
- Τέσσερα χρόνια μετά, κατέληξε άλλη μια εγκαυματίας από το Μάτι - Δεν πρόλαβε να ζητήσει δικαίωση
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πώς η Μόσχα κατέληξε να αγοράζει drones από το Ιράν
- Τέσσερα χρόνια μετά, κατέληξε άλλη μια εγκαυματίας από το Μάτι - Δεν πρόλαβε να ζητήσει δικαίωση
- Πατέρας δύο παιδιών ο αστυνομικός που αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του όπλο
- Μητσοτάκης: Καμπανάκι κινδύνου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων η εξάρτηση από το διαδίκτυο
- Τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας φοβάται ο Λουκασένκο
- Κλέλια Ρένεση: «Φταίμε και εμείς που η 12χρονη βασανίστηκε με αυτόν τον φριχτό τρόπο»
- Η Τουρκία πρέπει να προσφύγει σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για την ελληνική απειλή, υποστηρίζει ο Τζιχάτ Γιαϊτζί
- Τηλεοπτική «βόμβα»: Τέλος ο «Εκατομμυριούχος» λόγω… «Ράδιο Αρβύλα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φώτης Σεργουλόπουλος: Εύχομαι οι άνδρες να ανακαλύψουμε τη γυναικεία μας πλευρά κάποια στιγμή
- ΠΑΣΟΚ : Δεν συνέτρεχε κανένας λόγος εθνικής ασφαλείας για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη
- Η θέση της Αθήνας για τα 12 μίλια: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων -Βίντεο
- Οι Florence and the Machine στο EJEKT Festival 2023
- Περίπατο στην Πάτρα έκανε ο Ολυμπιακός 61-87 τον Απόλλωνα
- Μαρουσάκης: Έρχονται βροχές σε 5 περιοχές - Προσοχή αύριο Τρίτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πολιτικές αλλά και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών
- Τουρκία: Ο Ερντογάν καλεί σε διάλογο «με βάση το Διεθνές Δίκαιο»
- Πρεμιέρα για έναν «Musa»
- Ρωσία: Πώς κατέληξε να αγοράζει drones από το Ιράν