Πολυανθεκτικά μικρόβια βρέθηκαν στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης
Ποιoς θα φανταζόταν ότι ένα αρχέγονο ακραίο περιβάλλον, όπως ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, θα μπορούσε να αποτελεί όαση για μικρόβια με πολυανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά; Αυτό αποκαλύπτει έρευνα ομάδας από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Scientific Reports του εκδοτικού ομίλου Nature, έδειξε ότι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά
Την τελευταία δεκαετία η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για τη διασπορά των πολυανθεκτικών μικροβίων και των επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία μολυσματικών ασθενειών. Η αύξηση έρχεται ως συνέπεια της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών σκευασμάτων, με τα περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια να έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Σύμφωνα όμως με τα νέα ευρήματα, οι μηχανισμοί ανθεκτικότητας είναι πολύ παλαιότεροι από ό,τι είχαμε φανταστεί.
Εδώ και μια δεκαετία η ερευνητική ομάδα ερευνά τη μικροβιακή ζωή στα πιο ακραία οικοσυστήματα της θάλασσας και συγκεκριμένα στα περιβάλλοντα του ενεργού Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Χρησιμοποιώντας για δειγματοληψίες το υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) του πλοίου «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, απομόνωσε μια σειρά βακτηρίων από την ενεργή περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος, σε βάθη 430 και 495 μέτρων, καθώς και από την επιφάνεια της θαλάσσιας στήλης νερού. Κατόπιν προχώρησε σε ανάλυση του γονιδιωματικού περιεχομένου τους και, με τη χρήση ενός μεγάλου αριθμού εργαλείων βιοπληροφορικής, εντόπισε μια σειρά γενετικών στοιχείων που σχετίζονται με ανθεκτικότητα σε στρεσογόνους παράγοντες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μικροοργανισμοί διαθέτουν αρχαίους μηχανισμούς στο γονιδίωμά τους, που τους προσδίδουν ανθεκτικότητα σε μια σειρά περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων, όπως υψηλών συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων και όξινων συνθηκών, συνθηκών που συναντώνται στον Κολούμπο. Οι γενετικοί αυτοί μηχανισμοί υπήρχαν πολύ πριν την ανακάλυψη και τη χρήση αντιβιοτικών από τους ανθρώπους.
Φαίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, πως είναι οι ίδιοι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται και προσδίδουν την ανθεκτικότητα απέναντι στα αντιβιοτικά. Τα βακτήρια που απομονώθηκαν από την ενεργή περιοχή του ηφαιστείου, διαθέτουν τα συγκεκριμένα γενετικά στοιχεία που τα μετατρέπουν σε πολυανθεκτικά απέναντι στα αντιβιοτικά.
Καυτό νερό και αέρια αναβλύζουν από υδροθερμικές «καμινάδες» γύρω από το ηφαίστειο
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ δρα Παρασκευή Πολυμενάκου, «το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος είναι πραγματικά ένας μικροβιακός παράδεισος που συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Η έρευνα που πραγματοποιούμε τα τελευταία χρόνια, έχει αποκαλύψει μια εντυπωσιακή μικροβιακή ποικιλότητα από τις υψηλότερες σε παγκόσμια κλίμακα, με πληθώρα εφαρμογών στην βιοτεχνολογία. Οι μικροοργανισμοί που ζουν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, γνωστοί και ως ακρόφιλοι, αποτελούν τους πρώτους αντιπροσώπους της ζωής στη Γη και η μελέτη τους μας φέρνει πιο κοντά στα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα που σχετίζονται με την ύπαρξη μορφών ζωής αλλού στον πλανήτη. Φαίνεται όμως επίσης ότι οι μικροοργανισμοί που φιλοξενούνται στον Κολούμπο, διαθέτουν τους κατάλληλους αυτούς μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν και στην αποκάλυψη των μυστικών που κρύβονται πίσω από την πολυανθεκτικότητα των μικροοργανισμών. Η γνώση αυτή θα μας βοηθήσει στο σχεδιασμό και την εύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης αυτού του τεράστιου προβλήματος που απειλεί την ανθρώπινη υγεία».
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ Παρασκευή Νομικού, η οποία συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα και μελετάει το ηφαίστειο εντατικά από το 2006, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο ηφαιστειακός κώνος του Κολούμπου έχει διάμετρο βάσης τριών χιλιομέτρων και σχηματίζει ένα κρατήρα διαμέτρου 1.700 μέτρων, ο οποίος υψώνεται από βάθος 504 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η υποθαλάσσια αυτή καλδέρα βρίσκεται σε ένα έντονα γεω-δυναμικό περιβάλλον, πολύ κοντά στην καλδέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η καλδέρα αυτή διαθέτει ένα πολύπλοκο υδροθερμικό σύστημα, με συνθήκες που ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο όριο, με θερμοκρασίες που σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζουν τους 220 βαθμούς Κελσίου και με την ύπαρξη πολυάριθμων πολυμεταλλικών καμινάδων που εκλύουν αέρια πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, δημιουργώντας ένα όξινο υδάτινο περιβάλλον.
Πραγματοποιώντας εξερευνητικές αποστολές με ωκεανογραφικά πλοία και χρήση τηλεκατευθυνόμενων ρομποτικών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας, σε συνεργασία με κορυφαίες επιστημονικές ομάδες στον κόσμο στη μελέτη ηφαιστείων, όπως του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και του ιταλικού INGV, συλλέγουμε και αναλύουμε υλικό από τα ακραία αυτά περιβάλλοντα και μελετάμε τους θαλάσσιους γεωκινδύνους, όπως σεισμούς, τσουνάμι, εκρήξεις και κατολισθήσεις. Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο αποτελεί για μας ένα μοναδικό φυσικό εργαστήριο και πρέπει να παρακολουθείται σε τακτική βάση με εξειδικευμένα επιστημονικά μηχανήματα θαλάσσιας τεχνολογίας, γιατί ως ζωντανός οργανισμός «αναπνέει» δίπλα στη Σαντορίνη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιοι γονείς με ανήλικο θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2021
- Σεισμός τώρα στο Αίγιο
- Φαίη Σκορδά σε Γιώργο Λιάγκα: Εγώ θα αποφασίσω πότε έρχεσαι!
- Άγριες Μέλισσες: Η Ελένη ξανά στη φυλακή
- Ένταση στο φοιτητικό συλλαλητήριο
- Γ. Γεωργαντάς στην ΕΡΤ: Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού
- Συγκλονισμένο το Hollywood! Θρήνος για την 38χρονη διάσημο ηθοποιό που πέθανε
- Ο Νίκος Ψαρράς έρχεται στην «Αγγελική» και φέρνει ανατροπές
- Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας - Ένταση και χημικά στο φοιτητικό συλλαλητήριο
- Σκάνδαλο στο Survivor 4: Αυτοί οι Μαχητές γνωρίζονταν πριν από το reality
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κοροναϊός : Συνεχίζονται οι ελεγχοι για τήρηση των μέτρων – 1.659 παραβάσεις και 22 συλλήψεις
- Ποιος θα είναι ο δικηγόρος του Τραμπ στη δίκη του στη Γερουσία
- Χειμώνιασε στην… Αραβική Άνοιξη
- Χρήστες του Twitter ζητούν το... κόψιμο του Τραμπ από το «Μόνος στο σπίτι ΙΙ»
- Μπακογιάννης για προσφυγικό - μεταναστευτικό: Υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που έχουν ξεπεράσει το όριο κορεσμού με πολλαπλές συνέπειες
- Ένταση μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Γεννηματά : Δέχομαι πόλεμο – Δεν έφαγα κανέναν Λοβέρδο
- Πολυανθεκτικά μικρόβια βρέθηκαν στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης
- Η Ελλάδα πηγαίνει στις διερευνητικές με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, λέει η κυβέρνηση
- Γιατί οι κροκόδειλοι μένουν ίδιοι από την εποχή των δεινοσαύρων;
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πολυανθεκτικά μικρόβια βρέθηκαν στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης
- Στο 2,3% ο αποπληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες έπεσαν οι τιμές
- Χρήστες του Twitter ζητούν το... κόψιμο του Τραμπ από το «Μόνος στο σπίτι ΙΙ»
- Επίθεση στον σταθμάρχη του Μετρό: Τι δείχνουν για τους δράστες τα νέα στοιχεία
- Παράταση σκληρού lockdown στην Κέλλη Φλώρινας και στο Παλαίκαστρο Σητείας
- Ταραντίλης : Καλύτερα τα δεδομένα τον τελευταίο μήνα – Πάνω από 100.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό των 85 ετών και άνω
- Γεννηματά : Δέχομαι πόλεμο – Δεν έφαγα κανέναν Λοβέρδο
- Ποιος θα είναι ο δικηγόρος του Τραμπ στη δίκη του στη Γερουσία
- Μπακογιάννης για προσφυγικό - μεταναστευτικό: Υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που έχουν ξεπεράσει το όριο κορεσμού με πολλαπλές συνέπειες
- Ένταση μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Μελέκ σκότωσε τον επί 12 χρόνια βασανιστή σύζυγό της και τώρα είναι στη φυλακή -Κύμα αλληλεγγύης στην Τουρκία
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, το χρέος και η «συζήτηση της επόμενης μέρας»
- Συρίγος: Σε πέντε συγκεκριμένα πανεπιστήμια οι αστυνομικοί
- Ταραντίλης: Πάμε στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με διάθεση να επιλυθεί το θέμα των θαλάσσιων ζωνών
- Πρωτοφανή τα υψηλά ποσοστά της Ν.Δ. μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης
- Τα μπακαλίστικα μαθηματικά του Βιερίνια
- Ν. Δένδιας: Για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα οι διερευνητικές με την Τουρκία (video)
- Πανεπιστημιακή αστυνομία: Σε ποια πανεπιστήμια θα μπουν αστυνομικοί
- Αιτωλοακαρνανία: Ζευγάρι βρέθηκε δεμένο στο σπίτι του - Νεκρός ο άνδρας, σε σύγχυση η σύζυγος
- Τους χρυσούς Ολυμπιονίκες της Ρομποτικής συνάντησε ο Μητσοτάκης