Πολιτική κόντρα για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους και τα Τέμπη

Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά τη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων με την αντιπολίτευση να ζητάει την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία.

Στο στούντιο της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», βρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Λιάκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,

Παναγιώτης Δουδωνής οι οποίοι μίλησαν για τη δολοφονία της 28χρονης αλλά και για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Ήταν ένα περιστατικό που μας σόκαρε όλους. Δεν πάει όμως η ΕΛ.ΑΣ να έχει κάνει μεγάλο έργο και δεν πρέπει να αδικούμε όλους αυτούς τους αστυνομικούς που είναι στο πεδίο της μάχης και στο κομμάτι των υπηρεσιών και από την άλλη εγκυμονεί ο κίνδυνος να μην δείξουμε κάτι στα θύματα που χρειάζονται να πηγαίνουν σε αυτές τις δομές», είπε αρχικά ο κ. Λιάκος.

«Δεν χρειάζεται ο μηδενισμός, πρέπει να δείξουμε στήριξη σε αυτές τις υπηρεσίες. Γίνεται προσπάθεια για την εκπαίδευση των αστυνομικών. Το 2019 παραλάβαμε τμήματα και υπηρεσίες που είχαν πολλά προβλήματα. Πλέον τα τμήματα έχουν στελεχωθεί περισσότερο. Έχει μειωθεί η μικροεγκληματικότητα, έχουν μπει αστυνομικοί σε καταυλισμούς, έχει περιοριστεί το παρεμπόριο. Είδαμε όμως και ακραία περιστατικά», προσέθεσε.

«Έχουν επιστρέψει 1.500 αστυνομικοί στα τμήματα από άτομα που φύλασσαν. Γίνεται εκπαίδευση», είπε ακόμα ο κ. Λιάκος.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννούλης που έκανε λόγο για ζήτημα που τείθεται σε λάθος βάση και όπως είπε έχει τη ρίζα του σε στερεότυπα της πατριαρχικής οικογένειας.

«Πιστεύω θέτουμε το ζήτημα σε λάθος βάσεις. Δεν είναι θέμα μόνο αστυνομικής διαχείρισης και δράσης αλλά γενναιότητας και ειλικρίνειας. Το χέρι του γυναικοκτόνου το ‘οπλίζει’ η αδυναμία μας από τη Μεταπολίτευση και μετά να σπάσουμε την ρίζα των στερεότυπων της πατριαρχικής οικογένειας όπου μεγαλώνει τα παιδιά με την αντίληψη ότι ‘η γυναίκα είναι κτήμα του άντρα’», είπε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για λόγους συμβολισμού ζητώ την παραίτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη. Τόσα χρόνια μεγαλώνουμε τα παιδιά ότι το αγόρι είναι κάτι διαφορετικό από το κορίτσι, ότι μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα, ότι το κορίτσι είναι μιας ειδικής κατηγορίας άνθρωπος», προσέθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον όρο γυναικοκτονία. «Ο όρος γυναικοκτονία δεν αλλάζει κάτι στο θέμα της ποινής της απώλειας ζωής  αλλά γυναικοκτονία είναι η κατάληξη του ξυλοδαρμού, της έμφυλης βίας, για την οποία δεν έχουμε δομές και είναι όλα υποστελεχωμένα και κρίνουμε την ΕΛ.ΑΣ. Στη Θεσσαλονίκη αποψίλωσαν όλα τα Α.Τ. για να βάλουν τροχονόμους, που έχει γίνει η πόλη Κηφισός με το Fly over. Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί που διορίστηκαν από την κερκόπορτα του ρουσφετιού, είναι παροπλισμένοι και κόβουν την εξέλιξη εκπαιδευμένων αστυνομικών που θέλουν να επιστρέψουν στις οργανικές θέσεις τους και δεν μπορούν».

Από την πλευρά του ο κ. Δουδωνής ανέφερε πως, «ο όρος γυναικοκτονία, έχει να κάνει με την καταγραφή και την τυποποίηση του εγκλήματος. Πέρα από την τυποποίηση έχουμε ένα θέμα ότι όπου έχουμε έμφυλη βία έχουμε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά την επιμέτρηση της ποινής, όπου υπάρχει πλαίσιο ποινής. Είχαμε αλλαγές στον Π/Κ που τις έκανε μόνος του, και αυστηροποίησε τα πάντα εκτός από αυτό. Τα υπηρεσιακά σχέδια είναι πεπαλαιωμένα».

Πολιτική κόντρα και για τα Τέμπη

Οι τρεις πολιτικοί διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους και για την υπόθεση των Τεμπών. Για το κατηγορητήριο που δεν καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο  κ. Γιαννούλης σημείωσε πως, «το ότι ο κ. Καραμανλής ήξερε ότι έχουν επιδεινωθεί τα πράγματα και ότι είμαστε σε σοβαρό κίνδυνο να γίνει δυστύχημα βάσει της επιστολής του κ. Τσαλίδη (σ.σ. διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ). Αυτό θέλουμε να διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να αφήσει τον κ. Καραμανλή να είναι υποψήφιος στις εκλογές».

Ο κ. Δουδωνής τόνισε: «Πρέπει να δοθεί η εικόνα ότι δεν μένει κάτι στη σκιά στα Τέμπη. Η ΝΔ επικαλείται το Σύνταγμα, ότι μας σταματάει. Ποιο σύνταγμα επικαλείται; Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ψεύδος. Η ΚΟ της ΝΔ σταματάει κάθε έρευνα όταν κάνεις αίτημα για προανακριτική και την απέρριψε ως προδήλως αβάσιμη. Αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κατηγορητήριο δεν βγάζει νόημα. Ως ΠΑΣΟΚ θέλουμε να εξαντληθεί κάθε θεσμικό μέσο για να πάνε οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη. Πολιτικά πρόσωπα πάνε στη Δικαιοσύνη διά της Βουλής. Άρα αν δεν συμφωνήσει η Βουλή δεν προχωράει το θέμα. Δεν προχωράει το θέμα γιατί δεν θέλει η ΝΔ».

Ο κ. Λιάκος συμπλήρωσε πως, «Αν έρθει κατηγορητήριο που στοιχειοθετείται γιατί να μην πάει στη δικαιοσύνη πολιτικό πρόσωπο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα