Πιο μυαλωμένοι νέοι οι Ιάπωνες

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουότερλου στο Οντάριο του Καναδά. Εθελοντές από τις δύο χώρες, διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων, μετείχαν στα τεστ της ομάδας του Ιγκορ Γκρόσμαν. Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους ειδικούς.
Σε ένα από τα τεστ που είχε στόχο να μετρήσει την ικανότητα συλλογισμού των εθελοντών, οι Αμερικανοί βελτιώθηκαν κατά 22% σε διάστημα 50 ετών. Οι Ιάπωνες
όμως, τόσο στα 25 τους όσο και στα 75 τους, είχαν το ίδιο σκορ: 51 στα 100. Αντίστοιχα, το σκορ των Αμερικανών κυμαινόταν από 45 έως 55 ανάλογα με την ηλικία.
ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡ. Στο τεστ της κατανόησης των διαπροσωπικών σχέσεων, οι Αμερικανοί πέτυχαν καλύτερα σκορ όσο αυξανόταν η ηλικία του εθελοντή. Στους Ιάπωνες, πάλι, ελαφρώς μεγαλύτερα σκορ είχαν οι νεότεροι.
Εξίσου εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα και στα τεστ της «διαπροσωπικής γνώσης και σύνεσης», στα οποία οι Ιάπωνες είχαν μεγαλύτερο σκορ από τους Αμερικανούς. Οι ειδικοί περίμεναν το αντίθετο, καθώς στην Ιαπωνία η δομή και η λειτουργία της κοινωνίας είναι προσανατολισμένες στο σύνολο, ενώ στην Αμερική στο άτομο.
Η ΕΡΕΥΝΑ. Οι επιστήμονες έκριναν τους συμμετέχοντες σε πέντε σημεία: «προθυμία εξεύρεσης ευκαιριών για να λύσουν διαφορές, προθυμία αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης, αναγνώριση των ορίων στην προσωπική γνώση, επίγνωση του ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο όψεις του ίδιου προβλήματος και εκτίμηση του γεγονότος ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science».
Keywords
Τυχαία Θέματα