Πέθανε ο άνθρωπος που έκανε γνωστό τον τόνο Rio Mare

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Ιταλίας, ο Τζόζεφ Τζο Νίσιμ, ο άνθρωπος που έκανε γνωστές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο μάρκες προϊόντων όπως ο τόνος Rio Mare, το απορρυπαντικό Omino Bianco, τα Neutro Roberts, Vetril, ή Simenthal.

Ο ζωή του Νίσιμ ήταν περιπετειώδης, όσο και οι εποχές που έζησε κι ανδρώθηκε. Εβραίος της Θεσσαλονίκης, ξέφυγε από τις ναζιστικές διώξεις των Εβραίων στην Ελλάδα

κατατασσόμενος στον βρετανικό στρατό, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέληξε στο μέτωπο της Ιταλίας.

Μετά τον πόλεμο επέλεξε να παραμείνει στην Ιταλία ιδρύοντας μία εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών, που σήμερα αποτελεί τον μεγάλο όμιλο Bolton. Ο Νίσιμ θεωρείται ως ο πρωτοπόρος του 'μάρκετινγκ' προωθώντας στην αγορά μάρκες τροφίμων και άλλα προϊόντα που σήμερα κυριαρχούν στην Ιταλία (ο όμιλός του έχει το 44% των πωλήσεων), αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εταιρεία του, με βάση το Μιλάνο, παράγει και διανέμει περίπου 50 διαφορετικά προϊόντα και έχει παρουσία σε 139 χώρες, με 45 γραφεία και 12 δικές της εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Στη μεγάλη τούτη γκάμα περιλαμβάνονται όχι μόνον διατροφικά προϊόντα, αλλά και καλλυντικά και άλλα προϊόντα ομορφιάς, απορρυπαντικά, έως κόλλες. Η εταιρεία του έχει ένα ευρύ δίκτυο διανομής σε σουπερμάρκετ, φαρμακεία και εμπορικά κέντρα.

Ο Νίσιμ διέμενε στο Μιλάνο και κατείχε σημαντική θέση στην εβραϊκή κοινότητα της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, ενώ στήριζε ενεργά τις τέχνες, χρηματοδοτώντας το θέατρο Franco Parenti και το Μνημείο της Σοά. Ο γιός του Γκαμπριέλε είναι επικεφαλής του δικτύου των μνημείων «Κήποι των Δικαίων» ενάντια στις γενοκτονίες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα