Περί πολιτικής αλλαγής
Το πολιτικό σύστημα που εγκαθιδρύθηκε με το Σύνταγμα του 1975, έπειτα από 50 χρόνια, εμφανίζει κραυγαλέα συμπτώματα παρακμής και αποσύνθεσης. Κομματοκρατία συνώνυμη της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, πελατοκρατία συνώνυμη της ρουσφετολογίας είναι οι παθογένειες που διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Εχουν οδηγήσει πολιτική και πολιτικούς στην πλήρη απαξίωση. Εχουν απομακρύνει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους από τις εκλογικές διαδικασίες. Εχουν εκθρέψει το τέρας του δεξιού και αριστερού αντισυστημισμού.
Εχω προτείνει τέσσερις βασικές τομές:
Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Η κατάργηση του σταυρού δεν απομακρύνει τον βουλευτή από την εκλογική του περιφέρεια. Αντίθετα, τον καθιστά ενεργό για τα προβλήματα των πολιτών συνολικά και όχι των πελατών.
Ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού. Το επιτάσσει η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Το επιβάλλει το πρωτοφανές φαινόμενο των 64 μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Αναβάθμιση του κοινοβουλίου ως θεσμικό αντίβαρο του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος καθώς και του ρόλου και status του βουλευτή. Ο βουλευτής πρέπει να γίνει ελεγκτής της χρηστής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αντί να παρεμβαίνει ρουσφετολογικά.
Κόμματα πολιτών και όχι πελατών. Τα κόμματα οφείλουν να λειτουργούν δαπάναις των μελών τους και όχι των φορολογουμένων με ελαχιστοποίηση της κρατικής επιχορήγησης. Σήμερα η ίδρυση κόμματος αποτελεί επικερδή μπίζνα.
Οι πρόσφατες προτάσεις του Πρωθυπουργού με τις οποίες προτείνονται μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200-250, καθιέρωση ασυμβίβαστου βουλευτή και υπουργού, και εφαρμογή του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού συστήματος που προβλέπει μονοεδρικές περιφέρειες και περιφέρειες με λίστα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανοίγει επιτέλους ο διάλογος για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Η χώρα χρειάζεται πράγματι «πολιτική αλλαγή». Οχι «για να φύγει ο Μητσοτάκης και να πάει η ΝΔ στην αντιπολίτευση», όπως φαντασιώνεται η αντιπολίτευση. Χωρίς να είναι σε θέση να προτείνει ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση θα τους αντικαταστήσουν. Η κοινωνία που βρίσκεται μπροστά από τα κόμματα απαιτεί αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου PRC, ένα θηριώδες ποσοστό 83% πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές ή και πλήρη ανατροπή. Το ίδιο όμως ποσοστό πιστεύει ότι η αλλαγή δεν είναι εφικτή. Γιατί κανένα κόμμα και κανένας βουλευτής δεν πρόκειται να συναινέσουν. Πράγματι, μέσα στο κλίμα τοξικότητας, αρνητισμού και σκανδαλολογίας που καλλιεργεί η αντιπολίτευση, η αναζήτηση διαλόγου και συναίνεσης είναι ματαιοπονία.
Διάλογος με την κοινωνία και συναίνεση των πολιτών είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να επιδιωχθούν. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξη της αλλαγής του πολιτικού συστήματος στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και με την πρόσκληση της κοινωνίας να επικυρώσει ή να απορρίψει προσδίδοντας πλειοψηφία 180 εδρών στη ΝΔ που απαιτεί η υπερψήφιση του νέου Συντάγματος. Είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία θα ανταποκριθεί.
Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος είναι πρώην υπουργός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απαγόρευση για 5 καλλυντικά προϊόντα - Ποια είναι, γιατί ανακαλούνται
- Ελεύθερη η 25χρονη μητέρα του ανήλικου που έμεινε μόνος στο σπίτι και πετούσε αντικείμενα στον δρόμο
- «Σε οριακό σημείο η λειτουργία του νοσοκομείου – Τρεις αναισθησιολόγοι παραιτούνται χωρίς πιθανή αντικατάσταση»
- Χώρισαν Προκόπης Αγαθοκλέους–Μαρίνα Μανδρή: «Ουδέποτε δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να θυσιάσω τα παιδιά μου για την επιτυχία»
- Όταν ο 89χρονος είχε πάει στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και είχε μιλήσει στις κάμερες
- O Άδωνις απαντά στο viral βίντεο με την ειδικευόμενη γιατρό: «Καμία υπερεργασία»
- Τεράστια σμήνη από μέδουσες έως 20 μέτρα βάθος στον Κόλπο της Τεργέστης, δείτε βίντεο από drone
- Βίντεο: "Πνίγηκε" ο Ευβοϊκός από καφέ και μωβ μέδουσες
- Eurovision 2026: Στην 3η θέση των στοιχημάτων η Ελλάδα – Μεγάλο φαβορί για τη νίκη
- Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θέλει 4ήμερη εργασία – Μείωση ωρών, με ίδιο μισθό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Φώντας Μπαραλιάκος: «Το επιτελικό κράτος έχει ευθύνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Nα λείπει η αφ’ υψηλού κριτική
- Πράσινο ομόλογο από την Alpha Bank
- Πάντειο Πανεπιστήμιο : Διεθνές Συνέδριο για τον Τύπο, την Πολιτική Λογοδοσία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Δημοκρατία
- Περί πολιτικής αλλαγής
- ΕΕ: Η Meta κρίθηκε ένοχη για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία ανηλίκων
- Γιατί η μία πλευρά της Γης ψύχεται πιο γρήγορα από την άλλη
- Από τα Στενά ξεκινά το ναυάγιο της Ευρώπης
- Ραγδαίες εξελίξεις στην Καλαμάτα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική για τον νεκρό στο στάβλο – Βρέθηκε το όπλο
- Το «εγώ» της ντροπής
- ΠΑΣΟΚ: Το αίτημα για Εξεταστική και το «όπλο» της μομφής
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Περί πολιτικής αλλαγής
- Η αφύπνιση των μεσαιωνικών φαντασμάτων
- «Ο άρτος ημών ο επιούσιος» εις τα σκουπίδια
- Προπονήθηκε στην Ισπανία ο ΠΑΟΚ πριν την «μάχη» με την Μπιλμπάο
- e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική διαδικασία για δηλώσεις μεταβολής στοιχείων ασφάλισης ΑΠΔ
- Πάντειο Πανεπιστήμιο : Διεθνές Συνέδριο για τον Τύπο, την Πολιτική Λογοδοσία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Δημοκρατία
- Διπλό ντιλ από AKTOR – Συμφωνίες για LNG και ρεύμα
- Πρόβλημα στον Άρη με Μεντίλ
- Κρήτη: Μεθυσμένος άνδρας επιτέθηκε με λοστό σε τουριστά και τον έστειλε στο νοσοκομείο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί απομάκρυναν τον φοιτητή που πετούσε αντικείμενα από το μπαλκόνι του – ΒΙΝΤΕΟ
- Συνταγή για τέλεια φασολάκια λαδερά -Κλασικά και αγαπημένα
- Βίντεο σοκ από Αυστραλία: Η στιγμή που συνετρίβη μικρό αεροσκάφος σε υπόστεγο αεροδρομίου
- Φαλάσαρνα: Προσπάθησαν να ανοίξουν παράνομα δρόμο προς την παραλία που ανήκει σε περιοχή Natura [εικόνες και βίντεο]
- Ο Πιτ Χέγκσεθ για πρώτη φορά στο Κογκρέσο, για τον πόλεμο στο Ιράν
- «The Spacesuit»: Βανέσα Κίρμπι και Λιούις Πούλμαν στο νέο sci-fi θρίλερ της Κίτι Γκριν
- Καρέλια: Ταμείο-μαμούθ 845,8 εκατ. ευρώ και μέρισμα 40,3 εκατ.
- «Σε οριακό σημείο η λειτουργία του νοσοκομείου – Τρεις αναισθησιολόγοι παραιτούνται χωρίς πιθανή αντικατάσταση»
- Αλεξία Κεφαλά: Αποκαλύπτει απόπειρα απαγωγής του FY - «Τον έβαλαν βίαια σε ένα αυτοκίνητο»



