Παπαδήμος στο Ρόιτερς: «Η Ελλάδαδεν θα κάνει στάση πληρωμών»

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός των προσεχών ημερών», τόνισε.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν επίσης αισιόδοξος σχετικά με τις παράλληλες διαπραγματεύσεις με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Διεθνούς
Ευρωπαϊκού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι συμφωνία αναμένεται σύντομα και για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν σε αντάλλαγμα προκειμένου να χορηγήσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την τρόικα έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, το αργότερο. Ελπίζω νωρίτερα παρά αργότερα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς γιατί άφησε μια ήρεμη ακαδημαϊκή καριέρα για το ηράκλειο έργο του να ηγηθεί της Ελλάδας σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ο κ. Παπαδήμος είπε: «Έπρεπε να συμβάλω στις προσπάθειες της χώρας να υπερβεί την κρίση». Στην ερώτηση «εάν το μετάνιωσε», απάντησε: «Μόλις πάρεις την απόφαση, δεν κοιτάς πίσω».

Ζητούν και επίτροπο προϋπολογισμού

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά να παραχωρήσει η Ελλάδα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας για θέματα είσπραξης φόρων και δαπανών σε «επίτροπο προϋπολογισμού» της ευρωζώνης προκειμένου να χορηγηθεί στη χώρα μας το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δις ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο της σχετικής πρότασης, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times.

Το γερμανικό αυτό σχέδιο μοιράστηκε αργά χθες το βράδυ σε αξιωματούχους των υπουργείων οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το σχέδιο των γερμανών ο ευρωπαίος επίτροπος θα έχει τη δύναμη να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα προϋπολογισμού, εάν οι αποφάσεις αυτές δεν συμβαδίζουν με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς δανειστές.

Πρόοδος για το «κούρεμα»

Την πεποίθηση ότι «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος σε τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), εξέφρασαν στελέχη του επιτελείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου και του κ. Βενιζέλου, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν και σήμερα Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χαρακτήριζαν τα πράγματα «πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα», καθώς η διαβούλευση για το PSI συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση. Εξέφραζαν, πάντως, αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τη χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα