ΠΑΟΚ: Ντρκούσιτς έστω και αργά

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός του ΠΑΟΚ για το κέντρο της άμυνας βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή του, καθώς οι «ασπρόμαυροι» προχωρούν στην προσθήκη ενός ακόμη κεντρικού αμυντικού.

Στόχος ήταν να καλυφθούν πλήρως τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά τις αποχωρήσεις των Κεντζιόρα, Λόβρεν και Βολιάκο και να διαμορφωθεί από την αρχή η γραμμή των στόπερ. Από την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου, το πλάνο προέβλεπε τρεις ουσιαστικά προσθήκες.

Οι δύο πρώτες πραγματοποιήθηκαν με την απόκτηση των Αρίτζ

Ελουστόντο και Παντελή Χατζηδιάκου, ενώ απέμενε μία ακόμη κίνηση για να ολοκληρωθεί το παζλ. Ο παίκτης που επιλέχθηκε είναι ένας παλιός γνώριμος του Δικεφάλου, ο Βάνια Ντρκούσιτς.

Με οψιόν αγοράς

Οι διαπραγματεύσεις του ΠΑΟΚ με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης είχαν θετική κατάληξη, με τις δύο ομάδες να καταλήγουν σε οριστική συμφωνία για τον δανεισμό του 26χρονου σλοβένου διεθνούς στόπερ. Στο deal περιλαμβάνεται παράλληλα οψιόν αγοράς, την οποία οι «ασπρόμαυροι» θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν το επόμενο καλοκαίρι.

Το όνομα του Ντρκούσιτς δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ. Ο Σλοβένος είχε φτάσει κοντά στη μετακίνησή του στην Τούμπα κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, χωρίς όμως τότε οι συζητήσεις να οδηγηθούν σε συμφωνία. Αυτή τη φορά τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν, οι επαφές προχώρησαν και ο διεθνής αμυντικός ετοιμάζεται πλέον για τη Θεσσαλονίκη έστω και με έξι μήνες «καθυστέρηση».

Με την προσθήκη του Ντρκούσιτς, ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά ολοκληρώνει τις κινήσεις του στους στόπερ και μπορεί να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες μεταγραφικές προτεραιότητες.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται πλέον η απόκτηση μέσου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η αναζήτηση στην επίθεση. Για τη θέση του σέντερ φορ έχουν ξεχωρίσει τρεις περιπτώσεις, τις οποίες αξιολογεί ο Αλέσιο Λίσι πριν ληφθεί η τελική απόφαση.

Ανοδική πορεία

Ο Βάνια Ντρκούσιτς έχει διαγράψει ανοδική πορεία την τελευταία τριετία, φτάνοντας από το Σότσι στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και καθιερώνοντας παράλληλα την παρουσία του στην εθνική Σλοβενίας. Γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου 1999, ο σλοβένος κεντρικός αμυντικός αγωνίζεται κυρίως ως δεξιός στόπερ. Η σεζόν 2023/24 ήταν ιδιαίτερα γεμάτη για τον ίδιο στο Σότσι. Κατέγραψε 23 συμμετοχές στο ρωσικό πρωτάθλημα και πέτυχε δύο γκολ, αποτελώντας βασικό στέλεχος της αμυντικής γραμμής. Συνολικά ολοκλήρωσε την παρουσία του στον σύλλογο με 66 παιχνίδια και τέσσερα τέρματα.

Το καλοκαίρι του 2024 αποτέλεσε σημείο καμπής στην καριέρα του. Ο Ντρκούσιτς είχε ενεργό ρόλο με τη Σλοβενία στο Euro 2024 και οι εμφανίσεις του ανέβασαν τις μετοχές του στην ευρωπαϊκή αγορά. Ακολούθησε η μεταγραφή του στη Ζενίτ, η οποία τον απέκτησε από το Σότσι, πριν τον παραχωρήσει δανεικό στον Ερυθρό Αστέρα.

Στη Σερβία κατέγραψε εννέα συμμετοχές και ένα γκολ στο πρωτάθλημα, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου, ενώ συνολικά η παρουσία του στον Ερυθρό Αστέρα έφτασε τα 12 παιχνίδια. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Ζενίτ και άρχισε σταδιακά να αποκτά μεγαλύτερο ρόλο.  Τη σεζόν 2024/25 είχε επτά εμφανίσεις στο ρωσικό πρωτάθλημα με τη Ζενίτ, όμως το 2025/26 ο χρόνος συμμετοχής του αυξήθηκε αισθητά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta, έφτασε τις 28 συμμετοχές και τα 1.622 αγωνιστικά λεπτά στη ρωσική Premier League, χωρίς γκολ ή ασίστ.   Παράλληλα, έχει εξελιχθεί σε σταθερή επιλογή της εθνικής Σλοβενίας. Το 2024 κατέγραψε 11 διεθνείς συμμετοχές ως βασικός και άλλες δύο ως αλλαγή, ενώ το 2025 αγωνίστηκε σε εννέα παιχνίδια. Τα στοιχεία των ευρωπαϊκών προκριματικών αποτυπώνουν και το αγωνιστικό του προφίλ: υψηλό ποσοστό σωστών μεταβιβάσεων, που φτάνει το 87,67%, 32 ανακτήσεις μπάλας και 13 τάκλιν σε έξι 90λεπτα.

Πρόκειται για έναν δεξιοπόδαρο στόπερ που επιχειρεί να συνδυάσει δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες με ασφάλεια στην πρώτη πάσα και συμμετοχή στην ανάπτυξη από χαμηλά.  Στα 26 του χρόνια πλέον, ο Ντρκούσιτς διαθέτει παραστάσεις από Ρωσία, Σερβία, Champions League και εθνική ομάδα, έχοντας περάσει την τελευταία τριετία από το επίπεδο του βασικού στο Σότσι σε εκείνο ενός διεθνούς στόπερ που διεκδικεί σταθερό ρόλο σε μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Ρωσίας.

«Πετάει» για Βρυξέλλες

Στο αγωνιστικό, ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την εν Ελλάδι προετοιμασία του για την αναμέτρηση με την Αντερλεχτ. Ο Δικέφαλος θα αναχωρήσει απόψε με προορισμό τις Βρυξέλλες εκεί που το απόγευμα η ομάδα θα προπονηθεί και ο Αλέσιο Λίσι θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ιταλός τεχνικός δεν υπολογίζει στον τιμωρημένο Παντελή Χατζηδιάκο, που έχει αντικρίσει από μια κίτρινη κάρτα σε κάθε ένα από τα τρία πρώτα ματς του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Europa League. Στο μέτωπο των τραυματιών, οι Αλι και Ντεσπόντοφ ακολούθησαν χθες ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο, ενώ ο Μεϊτέ συνέχισε το πρόγραμμα αποκατάστασής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα