Αντίστροφη μέτρηση για τη λαμπερή απονομή των Οσκαρ 2019

Στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ στρέφονται τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) τα βλέμματα των απανταχού σινεφίλ για την απονομή των φετινών βραβείων Όσκαρ.

Οι φάκελοι σφραγίστηκαν, το κόκκινο χαλί στρώθηκε και τα χρυσά αγαλματίδια καλογυαλίστηκαν, περιμένοντας τους… νέους κατόχους τους για φέτος.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα μάθουμε την τελική επιλογή των σχεδόν 7.900 μελών της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών

Τεχνών και Επιστημών.

Τα φετινά βραβεία έχουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, λόγω της παρουσίας του έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργου Λάνθιμου, με την ταινία του «The Favourite» που είναι υποψήφιοι για Όσκαρ σε 10 κατηγορίες.

Φέτος τα προγνωστικά πάντως είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένα.

Με δέκα υποψηφιότητες η καθεμιά, οι ταινίες «Ρόμα» και «The Favourite» («Η Ευνοούμενη»), μια πλασματική δεύτερη ανάγνωση της μοναρχίας της Βασίλισσας Άννας της Αγγλίας από τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, θεωρούνται σίγουρα φαβορί.

Ο Τιμ Γκρέι, που παρακολουθεί τα κινηματογραφικά βραβεία για το περιοδικό Variety, θεωρεί ότι θα κερδίσει το «Green Book»: η πραγματική ιστορία ενός κλασικού μαύρου πιανίστα που περιοδεύει στον αμερικανικό νότο, σύμβολο των φυλετικών διακρίσεων τη δεκαετία του 1960.

«Ωστόσο δεν θα στοιχημάτιζα χρήματα σ’ αυτό. Με οκτώ υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, η καθεμιά έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά καμιά δεν αποσπά ομοφωνία».

Εκτός όμως από την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, το «The Favourite» είναι υποψήφιο και σε άλλες εννέα κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής: καλύτερης σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, καλύτερου μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, κοστουμιών, α’ γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν και διπλή υποψηφιότητα β’ γυναικείου ρόλου για τις Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις.

Πώς δημιουργούνται οι υποψηφιότητες;

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους επιλέγονται από τα μέλη του επαγγελματικού τους κλάδου: οι ηθοποιοί ψηφίζουν για τους ηθοποιούς, οι σκηνοθέτες για τους σκηνοθέτες. κ.λπ.

Σε ορισμένες κατηγορίες, όπως αυτές της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας ή ταινιών κινουμένων σχεδίων, οι υποψηφιότητες εξετάζονται από ειδική επιτροπή.

Όλα τα μέλη από όλους τους κλάδους μπορούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία για την καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Πώς επιλέγονται οι νικητές;

Οι σχεδόν 7.900 εκλογείς μετέχουν όλοι στις ψηφοφορίες για να ορίσουν τους νικητές.

Στις 23 από τις 24 κατηγορίες, κερδίζει αυτός που αποσπά τις περισσότερες ψήφους.

Η «καλύτερη ταινία», το μεγαλύτερο βραβείο των ‘Οσκαρ αποτελεί την εξαίρεση. Από το 2009, η κατηγορία αυτή διέπεται από ένα ιδιόρρυθμο και σύνθετο τρόπο «προτιμησιακής» ψηφοφορίας πολλών γύρων.

«Στοίχημα» η φετινή τελετή

Ένα τολμηρό στοίχημα φέτος, είναι να περιοριστεί στις τρεις ώρες ένα πολύωρο θέαμα, του οποίου το κοινό κάθε χρόνο που περνά μειώνεται όλο και περισσότερο.

«Δεν βρήκαν ακόμη την απάντηση στην κρίσιμη ερώτηση που παραμένει ήδη από την πρώτη τηλεοπτική αναμετάδοση το 1953: θα είναι μια τελετή για την παρουσίαση του βραβείου κάθε κατηγορίας ή ένα ψυχαγωγικό θέαμα;», τονίζει ο Τιμ Γκρέι.

Από πλευράς ψυχαγωγίας, οι οργανωτές επέλεξαν το θέαμα να ανοίξουν δύο αρχικά μέλη των Queen, τα οποία θα συνοδεύσει στο τραγούδι ο ‘Άνταμ Λάμπερτ.

Η Lady Gaga και ο Μπράντλεϊ Κούπερ θα ερμηνεύσουν μαζί το τραγούδι τους «Shallow» που είναι υποψήφιο για Οσκαρ, ενώ ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ θα υποστηρίξει το «All the Stars», το τραγούδι του από την ταινία «Μαύρος Πάνθηρας».

Όσον αφορά τον Γιώργο Λάνθιμο, το προγνωστικά δεν… ευνοούν ιδιαίτερα την «Ευνοούμενη».

Πόσα Όσκαρ θα κατακτήσει;

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, η δημιουργία του έλληνα σκηνοθέτη βρίσκεται στην τρίτη θέση των προγνωστικών, πίσω από το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, και το «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι.

Όσον αφορά το «Ρόμα» είναι λογικό να θεωρείται φαβορί, αφού έχει λάβει και το Χρυσό Λέοντα, στο Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά πριν λίγες ημέρες και τα δυο κορυφαία βραβεία BAFTA για την καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία.

Σε απόσταση και χωρίς να… απειλούν ακολουθούν το «Blackklansman» του Σπάικ Λι, «A Star Is Born» του Μπράντλεϊ Κούπερ, «Μαύρος Πάνθηρας», του Ράιαν Κούγκλερ, «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ και το «Vice» του Άνταμ ΜακΚέι.

Στην κατηγορία του Πρώτου Γυναικείου Ρόλου, το μεγάλο φαβορί ακούει στο όνομα Γκλεν Γκλόουζ, της ταινίας «Η Σύζυγος». Ωστόσο από κοντά βρίσκεται και η πρωταγωνίστρια του Λάνθιμου Ολίβια Κόλμαν, που κάνει την ερμηνεία της ζωής της.

Ως ενδιαφέρουσα λογίζεται και η περίπτωση της Μελίσα ΜακΚάρθι, για το «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;»

Όσον αφορά στον Δεύτερο Γυναικείο Ρόλο, καμία από τις πρωταγωνίστριες του Λάνθιμου, Ρέιτσελ Βάις και Έμα Στόουν, δεν δείχνουν ικανές να στερήσουν το αγαλματίδιο από την Ρετζίνα Κινγκ του «If Beale Street Could Talk», ενώ υπάρχει πάντα και η Έιμι Άνταμς του «Vice» η οποία είναι δεύτερο φαβορί.

Στην κατηγορία τις Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ο Αλφόνσο Κουαρόν δείχνει πως… έχει ήδη κατακτήσει το αγαλματίδιο. Η απόσταση από τον δεύτερο Σπάικ Λι είναι μεγάλη και αν μπορεί να γίνει η έκπληξη αυτή θα έρθει μόνο από τον Λάνθιμο ή τον Πάβελ Παβλικόφσκι με τον «Ψυχρό Πόλεμο». Ωστόσο, ο Κουαρόν δύσκολα θα χάσει…

Για το Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου «Η Ευνοούμενη» δείχνει να είναι το απόλυτο φαβορί, αν και δεν απέχει πολύ το «Πράσινο Βιβλίο».

Όπως και στην κατηγορία των Κοστουμιών η «Ευνοούμενη» θεωρείται το φαβορί και όχι άδικα, μιας και τα ρούχα της ταινίας ήταν εντυπωσιακά.

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα σενάρια για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη στην κατηγορία του Καλύτερου Μοντάζ, αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από το «Vice» και το «Bohemian Rhapsody».

Φαβορί, επίσης, δείχνει πως θα είναι ο Γιώργος Λάνθιμος και στην κατηγορία της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης με το «Black Panther» και το «Ρόμα» που ακολουθούν, να μην δείχνουν ικανά να απειλήσουν.

Τέλος το όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας δείχνει και πάλι «κλειδωμένο» από το «Ρόμα». Το «A Star Is Born» και ο «Ψυχρός Πόλεμος» ακολουθούν και πολύ πίσω βρίσκεται η «Ευνοούμενη».

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποδόσεων των στοιχηματικών εταιριών, ο Γιώργος Λάνθμος με την «Ευνοούμενη» αναμένεται να κατακτήσει τρία αγαλματίδια.

Όλες οι υποψηφιότητες:ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑBlack PantherBlacKkKlansmanBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star Is BornViceΑ’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣChristian Bale, ViceBradley Cooper, A Star Is BornWillem Dafoe, At Eternity’s GateRami Malek, Bohemian RhapsodyViggo Mortensen, Green BookΑ’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣYalitza Aparicio, RomaGlenn Close, The WifeOlivia Colman, The FavouriteLady Gaga, A Star Is BornMelissa McCarthy, Can You Ever Forgive Me?Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣMahershala Ali, Green BookAdam Driver, BlacKkKlansmanSam Elliott, A Star Is BornRichard E. Grant, Can You Ever Forgive Me?Sam Rockwell, ViceΒ’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣAmy Adams, ViceMarina de Tavira, RomaRegina King, If Beale Street Could TalkEmma Stone, The FavouriteRachel Weisz, The FavouriteΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝIncredibles 2Isle of DogsMiraiRalph Breaks The InternetSpider-Man: Into The Spider-VerseΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑCold WarThe FavouriteNever Look AwayRomaA Star Is BornΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑThe Ballad of Buster ScruggsBlack PantherThe FavouriteMary Poppins ReturnsMary Queen of ScotsΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑSpike Lee, BlacKkKlansmanPaweł Pawlikowski, Cold WarYorgos Lanthimos, The FavouriteAlfonso Cuarón, RomaAdam McKay, ViceΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡFree SoloHale County This Morning, This EveningMinding the GapOf Fathers and SonsRBGΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣBlack SheepEnd GameLifeboatA Night at The GardenPeriod. End of SentenceΜΟΝΤΑΖBlacKkKlansmanBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookViceΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑCapernaumCold WarNever Looks AwayRomaShopliftersΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ HAIR STYLINGBorderMary Queen of ScotsViceΜΟΥΣΙΚΗBlack PantherBlacKkKlansmanIf Beale Street Could TalkIsle of DogsMary Poppins ReturnsΤΡΑΓΟΥΔΙ“All The Stars,” Black Panther“I’ll Fight,” RBG“The Place Where Lost Things Go,” Mary Poppins Returns“Shallow,” A Star Is Born“When A Cowboy Trades His Spurs For Wings,” The Ballad Of Buster ScruggsΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗBlack PantherThe FavouriteFirst ManMary Poppins ReturnsRomaΚΑΛΥΤΕΡΟ ANIMATION ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣAnimal BehaviourBaoLate AfternoonOne Small StepWeekendsΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣDetainmentFauveMargueriteMotherSkinΗΧΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖBlack PantherBohemian RhapsodyFirst ManA Quiet PlaceRomaΗΧΟΣBlack PantherBohemian RhapsodyFirst ManRomaA Star Is BornΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕAvengers: Infinity WarChristopher RobinFirst ManReady Player OneSolo: A Star Wars StoryΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟThe Ballad Of Buster ScruggsBlacKkKlansmanCan You Ever Forgive Me?If Beale Street Could TalkA Star Is BornΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟThe FavouriteFirst ReformedGreen BookRomaVice
Keywords
Τυχαία Θέματα