Ώρα μηδέν για τους τεχνολογικούς κολοσσούς: Πώς έχασαν 8 τρις σε ένα έτος
Εδώ και πολλά χρόνια, οι εταιρείες που άντεχαν στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις ήταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Όμως από ότι φαίνεται και οι εταιρείες αυτές αγγίξαν το όριο τους, καθώς πλέον ο αριθμός των απολύσεων μεγαλώνει, και τα έσοδα μικραίνουν.
Ενδεικτικά, καμία από τις 15 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ δεν κατάφερε να έχει κέρδη το 2021. Για παράδειγμα, η Microsoft έχει χάσει περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει συρρικνωθεί κατά πάνω από 70% από τα υψηλά της, εξαλείφοντας πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία φέτος. Συνολικά, οι επενδυτές έχουν χάσει περίπου 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την πτώση 12 μηνών του Nasdaq.
Επιβράδυνση των δημόσιων εγγραφώνΟι δημόσιες εγγραφές φέτος επιβραδύνθηκαν σταδιακά μετά από χρόνια εμβλημάτων το 2020 και το 2021, όταν οι εταιρείες ξεπέρασαν την πανδημία και επωφελήθηκαν από έναν αναδυόμενο κόσμο απομακρυσμένης εργασίας και παιχνιδιού και μιας οικονομίας γεμάτη με κρατικά κεφάλαια
Η Ρίβιαν έχει υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή της, αφού έφτασε σε ανώτατο όριο αγοράς άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Renaissance IPO ETF, ένα καλάθι νέων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ, υποχώρησε 57% τον περασμένο χρόνο.
Στερεύουν οι προτάσεις για προσλήψειςΠριν από λίγο καιρό, οι κυνηγοί ταλέντων στην Amazon, θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα από 700.000 $ σε έναν διπλωματούχο μηχανικό ή διευθυντή έργου. Στην εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Roblox, ένας μηχανικός ανώτατου επιπέδου θα μπορούσε να βγάλει 1,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Levels.fyi. Η εταιρεία λογισμικού παραγωγικότητας Asana, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο το 2020, δεν είχε ποτέ κέρδος, αλλά πρόσφερε σε μηχανικούς αρχικούς μισθούς έως και 198.000 $, σύμφωνα με τα δεδομένα βίζας.
Αυτές οι μέρες τελείωσαν το 2022, καθώς Cisco, Meta, Amazon και Twitter έχουν συνολικά απολύσει σχεδόν 29.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει ο ιστότοπος Layoffs.fyi. Σε ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας, οι περικοπές ανέρχονται σε πάνω από 130.000 εργαζόμενους.
Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότεραΛόγω της κρίσης και της συνεχιζόμενης πτώσης των εσόδων, ξεκίνησε η μέθοδος αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα. Εταιρείες όπως η Affirm, Afterpay (εξαγοράστηκε από την Block, πρώην Square) και η Klarna της Σουηδίας εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια και τα διακριτικά εισοδήματα που τροφοδοτούνταν από πανδημίες για να πραγματοποιήσουν αγορές υψηλής ποιότητας, όπως το Peloton.
Το Affirm βγήκε στο χρηματιστήριο τον Ιανουάριο του 2021 και η τιμή του κορυφώθηκε σε πάνω από 168 $ περίπου 10 μήνες αργότερα. Το Affirm αναπτύχθηκε γρήγορα στις πρώτες μέρες της πανδημίας Covid-19, καθώς οι επωνυμίες και οι έμποροι λιανικής έδιναν αγώνα για να διευκολύνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν ηλεκτρονικά.
Μέχρι τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το αγοράστε τώρα, η πληρωμή αργότερα ήταν παντού, από το Amazon μέχρι το Urban Outfitters. Οι πελάτες είχαν υπερβολική εξοικονόμηση τρισεκατομμυρίων. Η Affirm κατέγραφε καθαρό ποσοστό εξόφλησης περίπου 5%.
Το Affirm έχει πέσει 92% από το υψηλό του. Οι χρεώσεις κορυφώθηκαν το καλοκαίρι σε σχεδόν 12%. Η Klarna, η οποία είναι ιδιωτική, είδε την αποτίμησή της να μειώνεται κατά 85% σε έναν γύρο χρηματοδότησης τον Ιούλιο, από 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μεγαλώνουν στον τεχνολογικό κλάδο οι απολύσεις
Οι αυξήσεις των επιτοκίων και το υψηλό ενεργειακό κόστος έχουν προκαλέσει κύμα περικοπών θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό τομέα. 800 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν περικόψει 1.200 θέσεις εργασίας μόνο κατά την διάρκεια του 2022.
Μόνο τον Οκτώβριο έγιναν περισσότερες από 9.500 απολύσεις στον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο. Από κοντά και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει είτε να περικόπτουν δραστηριότητες είτε να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους σε άλλες αγορές, προκειμένου να επιβιώσουν του υψηλού ενεργειακού κόστους που «κατατρώει» την κερδοφορία τους. Επιπλέον, οι επενδυτές ασκούν πίεση για τη μείωση του κόστους, κατηγορώντας τις εταιρείες ότι έχουν υπερδιογκωθεί και πως καθυστερούν να ανταποκριθούν στα σημάδια της επιβράδυνσης.
Σε ανοιχτή επιστολή προς την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google και του YouTube, ο επενδυτής Κρίστοφερ Χον ζήτησε να γίνουν περικοπές σε υπαλλήλους και μισθούς. Η Alphabet, έγραψε ο Χον, έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη με τα κόστη και να περικόψει τις απώλειες από πρότζεκτ όπως εκείνο της εταιρείας αυτόνομων οχημάτων, Waymo. Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει μικρότερη ανοχή σε μεγάλες δαπάνες για high-tech στοιχήματα- όπως η εικονική πραγματικότητα ή τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα- που μπορεί να μην αποδώσουν βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, επενδυτές θεωρούν ότι οι υψηλοί μισθοί και τα προνόμια που απολαμβάνουν κάποιοι σε αυτό τον κλάδο είναι μη βιώσιμα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έξαλλος ο Αλεξάνδρου με την Τούνη: Το ρεύμα την τελευταία φορά ήρθε 800 ευρώ!
- Μουντιάλ 2022: «Χρονοταξιδιώτης» αποκαλύπτει τον νικητή – Έδειξε και… πλάνα από το ζευγάρι του τελικού
- Για "ρατσιστικό λέξιλόγιο" του Νικηφόρου Βρεττάκου στα Θρησκευτικά του Δημοτικού κάνουν λόγο γονείς - Η απάντηση του Υπουργείου
- Μεξικό: Μωρό γεννήθηκε με σπάνια τριχωτή ουρά 5 εκατοστών
- Σάκης Αρναούτογλου: Πότε θα χτυπήσουν οι καταιγίδες την Αττική
- Οι επόμενοι που φεύγουν μετά τον Αβιλά – Η «μαύρη λίστα» στον Ολυμπιακό
- Έπαιζε με… δεινοσαυράκι στη γραμματεία ο Αντετοκούνμπο!
- Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση με τη χρήση κάλπης «βάζει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό
- Έπεσε το… ρεύμα στο Βραζιλία – Ελβετία
- Δούκισσα Νομικού: Οικογενειακή απόδραση στο Λονδίνο- Υπέροχες φωτό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κάθειρξη έως και 15 έτη για τον 26χρονο που χτύπησε θανάσιμα την Έμμα
- Ντόμινο εξελίξεων μετά την κατάρρευση της FTX
- FT: Η εβδομάδα των Παθών για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά
- Έφοδος στην κατάληψη Μundo Nuevo-Προσαγωγές και συλλήψεις
- Οργάνωση σχεδίαζε κατάλυση του πολιτεύματος και απαγωγή του Γερμανού υπουργού Υγείας
- Επεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα
- Ερντογάν Συρία: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας
- «Θα βρείτε επιτέλους το θάρρος;» – Πέμπτη ερώτηση Τσίπρα προς Μητσοτάκη για τις υποκλοπές
- Ξεκίνησε η έρευνα για «το κλουβί της τιμωρίας» στη δομή του Βολού
- Πρώην εργαζόμενος της «Κιβωτού» επιβεβαίωσε τις κακοποιητικές συμπεριφορές
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ερντογάν Συρία: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας
- Έφοδος στην κατάληψη Μundo Nuevo-Προσαγωγές και συλλήψεις
- Οργάνωση σχεδίαζε κατάλυση του πολιτεύματος και απαγωγή του Γερμανού υπουργού Υγείας
- Πρόεδρος Ρουμανίας: «Να ενισχύσει την ανατολική πτέρυγα το ΝΑΤΟ»
- Ντόμινο εξελίξεων μετά την κατάρρευση της FTX
- Ξεκίνησε η έρευνα για «το κλουβί της τιμωρίας» στη δομή του Βολού
- «Θα βρείτε επιτέλους το θάρρος;» – Πέμπτη ερώτηση Τσίπρα προς Μητσοτάκη για τις υποκλοπές
- Επεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα
- FT: Η εβδομάδα των Παθών για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η αυστριακή κυβέρνηση κλείνει ιστορική εφημερίδα!
- Χιλιαδού: Η παραλία της Εύβοιας υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Τοποθεσίας
- Μητσοτάκης: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο
- 20 χρόνια από το «Κλείσε τα μάτια» η Ιωάννα Παππά είναι ίδια!
- Σάκης Αρναούτογλου: Πότε θα χτυπήσουν οι καταιγίδες την Αττική
- Μουντιάλ 2022, Βραζιλία - Ελβετία 1-0: Στους «16» με ιστορική επίδοση
- Κιβωτός: Πρώην εργαζόμενος επιβεβαίωσε κακοποιητικές συμπεριφορές
- Κρητικόπουλο τραγουδά Ερωτόκριτο στη δεξίωση της βάφτισής του
- Γερμανία: Σχεδίαζαν πραξικόπημα και απαγωγή του υπ. Υγείας