Ομοφωνία με πολλές διαφωνίες!

«Ομοφωνία» με πολλές διαφωνίες είχε πετύχει για το δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο νυκτερινό Υπουργικό Συμβούλιο λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του στις Κάννες, όπου αναγκάστηκε να συμφωνήσει με το τελεσίγραφο των κ.κ Μέρκελ και Σαρκοζί.
Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να στηρίξει την πρόταση για το δημοψήφισμα και αυτό να αφορούσε τη νέα δανειακή σύμβαση και όχι την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή την παραμονή της στο ευρώ, όπως και να επισπευσθεί (το συντομότερο δυνατό) η διεξαγωγή του. Αν και η κυβέρνηση μιλάει για ομοφωνία υπέρ του δημοψηφίσματος, εντούτοις υπήρξε σαφής διαφωνία υπουργών (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης) για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα τη νέα δανειακή σύμβαση. Αν υπάρχει ένα στοιχείο από τη συνεδρίαση που πρέπει να επισημανθεί, εκτός από τις αναφορές του Πρωθυπουργού περί κατεστημένων συμφερόντων που τον πολεμούν και οι οποίες ουσιαστικά προδιαγράφουν το ιδεολογικοπολιτικό περίγραμμα της αντιπαράθεσης όπως την εννοεί, είναι η δυναμική εμφάνιση του πόλου των τριών υπουργών, οι οποίοι:n Εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση με προσδιορισμένους ρόλους (η Αννα Διαμαντοπούλου έθεσε το διαδικαστικό θέμα της λήψης της απόφασης, ο Ανδρέας Λοβέρδος τη στρατηγική διάσταση του δημοψηφίσματος και ο Γιάννης Ραγκούσης ανέλυσε την πολιτική παράμετρο της απόφασης).n Δήλωσαν ευθέως ότι διαφωνούν με την απόφαση.n Αφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι λειτουργούν συλλογικά.Ο πόλος των τριών υπουργών, που συγκεντρώνει ήδη την αποδοχή αρκετών βουλευτών - είναι κοινό μυστικό ότι ο καθένας τους χωριστά συναντάται εδώ και καιρό με αριθμό βουλευτών - εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει να παρεμβαίνει στη ρευστή κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, που περιέγραψε το πολιτικό στίγμα του δημοψηφίσματος καθιστώντας σαφές ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, πολύ σημαντική χαρακτηρίστηκε η παρέμβαση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δεν διαφώνησε με το δημοψήφισμα αλλά προέβαλε επιφυλάξεις όπως επίσης ο Μ. Παπαϊωάνου, ο Π. Γερουλάνος, ο Γ. Κουτρουμάνης και ο Στ. Λαμπρινίδης. Το μπλοκ των υποστηρικτών του Πρωθυπουργού εμφανίστηκε ενισχυμένο με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του δημοψηφίσματος (υπέρ τάχθηκαν ακόμη οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης, Χρ. Παπουτσής αλλά και αρκετοί αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συγκληθεί άμεσα (μάλλον τη Δευτέρα) προκειμένου να συζητήσει - και ενδεχομένως και να αποφασίσει - σχετικά με την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα. Η απόφαση να συγκληθεί η ΚΟ εντάσσεται εμφανώς στην προσπάθεια αποφόρτισης της έντασης που προκάλεσε στο εσωτερικό της η απόφαση για το δημοψήφισμα, ενώ το γεγονός ότι αναγγέλθηκε πα
Keywords
Τυχαία Θέματα