Όμιλος ΑΒΑΞ: Ολοκλήρωση σταθμού παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 4.650 MW στην πόλη Bismayah του Ιράκ

Η «νέα πόλη» του Ιράκ, Bismayah, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη, απέκτησε ένα έργο πνοής με ελληνική σφραγίδα. Μέσα σε διάστημα μόλις 30 μηνών – χρόνος ρεκόρ για έργο τέτοιου μεγέθους – ο Όμιλος ΑΒΑΞ κατάφερε να παραδώσει την τελευταία φάση του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας συνολικής ισχύος 4.650MW, δηλαδή το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή ανάκαμψη

και αυτονομία των κρατών έχει μετατραπεί σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ ο τομέας των υποδομών αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις, η παράδοση της 3ης Φάσης του Σταθμού, ισχύος 1.650MW, έπειτα και από την ολοκλήρωση επίσης από την ΑΒΑΞ της 2ης Φάσης, ισχύος 1.500MW, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ- Φάση 3.Απόδειξη τεχνογνωσίας

Πιο αναλυτικά, στη διάρκεια του 2022, ο Όμιλος ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον φορέα υλοποίησης Mass Group Holding την 3η Φάση του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου. Το στάδιο αυτό, περιλάμβανε τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή (EPC) και την παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey) ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, ο οποίος αξιοποιεί τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου.

Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας και της υπευθυνότητας της ΑΒΑΞ, η Διεύθυνση του Τμήματος Ενεργειακών και Βιομηχανικών Έργων της οποίας ανέλαβε την εκτέλεση του έργου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο ο λεπτομερής σχεδιασμός (process & control) όσο και η πλειοψηφία των οικοδομικών και των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών μελετών του έργου διεκπεραιώθηκαν επιτυχώς in house, από έμπειρους έλληνες μηχανικούς της εταιρείας.

Από τον Όμιλο οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν επίσης η προμήθεια και η ασφαλής μεταφορά όλο του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στη Βαγδάτη, αλλά και όλες οι εργασίες ανέγερσης και κατασκευής, οι απαραίτητες δοκιμές και η έναρξη της λειτουργίας του Σταθμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σημεία αιχμής του, το έργο έφτασε να αριθμεί περισσότερους από 1.300 εργαζομένους, από τουλάχιστον 20 διαφορετικές εθνικότητες. Η αρμονική συνεργασία τους, σε ένα πολυπολιτισμικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, χάρη στην οποία το έργο μπόρεσε να παραδοθεί εμπρόθεσμα, ήταν αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού και φροντίδας για κάθε λεπτομέρεια εκ μέρους της αναδόχου, που είχε μάλιστα δημιουργήσει και διαχειριζόταν camp εντός του εργοταξίου για τη διαμονή τους στη διάρκεια των εργασιών.

Ξεπερνώντας τις προκλήσεις

Φυσικά, μέχρι την παράδοση του μεγαλύτερου ελληνικού ενεργειακού έργου στο εξωτερικό, η ΑΒΑΞ κλήθηκε να διαχειριστεί μια σειρά από προκλήσεις. Εκτός από εκείνες που χαρακτηρίζουν ούτως ή άλλως ένα τόσο εκτεταμένο έργο, ωστόσο, η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη και με τις ιδιαιτερότητες της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνταν, αλλά και με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τον πλανήτη.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που κλήθηκε να υπερπηδήσει η ΑΒΑΞ για την έγκαιρη παράδοση ενός τεχνολογικά εξελιγμένου έργου σε ένα δυναμικό περιβάλλον όπως είναι αυτό του Ιράκ, αφορούσε στις ανατιμήσεις των υλικών ως αποτέλεσμα της γενικευμένης ενεργειακής κρίσης, ενώ και η διατήρηση ενός παγκοσμιοποιημένου κλίματος εργασίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Το εργατικό προσωπικό και τα στελέχη της ΑΒΑΞ διέμεναν σε όλη τη διάρκεια των εργασιών σε μια ειδικά διαμορφωμένη έκταση εντός των ορίων του έργου, τα μέτρα φύλαξης της οποίας είχαν αναπτυχθεί σε συνεργασία με διεθνείς, καταρτισμένες και έμπειρες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ διέθεταν τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, χώρους υγειονομικής πρόληψης, άθλησης και αναψυχής και κατάφεραν να αποτελέσουν ένα ιδανικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον εργασίας.

Ακόμη πιο προσεκτικούς χειρισμούς απαίτησε από την εταιρεία το ξέσπασμα της πανδημίας, με την αναγκαστική απομόνωση των εργαζομένων του εργοταξίου κατά την περίοδο του lockdown στο Ιράκ, σε πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν σε όλο τον πλανήτη μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Για να διασφαλίσει την ορθή διαχείριση της κατάστασης, η ΑΒΑΞ απευθύνθηκε σε εξειδικευμένους φορείς υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συνδρομή των οποίων κατάφερε να ξεπεράσει το πρωτοφανές σε δυναμική και μέγεθος εμπόδιο και να ολοκληρώσει το έργο επιτυχώς χωρίς κάποια σημαντική χρονική καθυστέρηση. Στα μέτρα που έλαβε ο Όμιλος συγκαταλέγονται η εγκατάσταση στον χώρο διαμονής του εργατικού προσωπικού ειδικών μονάδων απολύμανσης, υγειονομικού ελέγχου Covid-19, ανάρρωσης ή/και απομόνωσης, αλλά και η εξασφάλιση της δυνατότητας εμβολιασμού εντός του εργοταξίου, η πρόσληψη επιπλέον υγειονομικού προσωπικού αποκλειστικά για τις ανάγκες του εργοταξίου, η εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων υγιεινής, διαμονής και σίτισης και η διαρκής επικοινωνίας και υποστήριξη στο ανθρώπινο δυναμικό.

Πρωταγωνιστής των υποδομών

Με την έγκαιρη και επιτυχή παράδοση, ο Όμιλος ΑΒΑΞ συνέβαλε καθοριστικά στην οικοδόμηση της ενεργειακής αυτονομίας του Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα απέδειξε ότι παραμένει πρωταγωνιστής στους τομείς των υποδομών, των κατασκευών και της ενέργειας, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η υλοποίηση του Σταθμού επιβεβαίωσε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του στα μεγάλα έργα και δικαίωσε την επιμονή του στην ανάπτυξη των εργαζομένων του, την άρτια κατάρτισή τους, αλλά και την ευθυγράμμιση με τις σύγχρονες κοινωνικές, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα