Όλα τα σενάρια για την κυβέρνησή του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για ακόμα μία προεδρική θητεία που θα τον κρατήσει στην εξουσία της Τουρκίας για περισσότερα από 25 χρόνια και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη στα ΜΜΕ της Τουρκίας σήμερα Τρίτη άρχισαν να διαρρέουν λίστες με τα ονόματα των υπουργών με κάποια κορυφαία στελέχη από την τελευταία κυβερνητική θητεία του Ερντογάν να μένουν εκτός κάδρου ή υποβαθμίζονται.

Η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή το Σάββατο και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κυβερνητικό σχήμα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), Ομέρ Τσελίκ μόλις ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), τρεις μέρες αργότερα θα ανακοινωθεί η σύνθεση του επόμενου τουρκικού συμβουλίου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η σύνθεση είναι διαφορετική ανάλογα με το τουρκικό μέσο που διαρρέει τη λίστα, καθώς τα ονόματα που μετέδωσε το δίκτυο Fox Haber είναι διαφορετικά από τη λίστα της εφημερίδας Yeniçağ.

Ωστόσο, απαντώντας σε δημοσιογράφους ο Ομέρ Τσελίκ απέφυγε να σχολιάσει τις φήμες και κράτησε «κλειστά τα χαρτιά του». «Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ενέχεται αποκλειστικά και εντελώς στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου μας. Δεν θα ήταν σωστό να πω κάτι», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τα κοινά σημεία στις δύο λίστες

Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι το πιο κρίσιμο ίσως υπουργείο στην Τουρκία το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το όνομα που παίζει είναι του Τζεβντέτ Γιλμάζ, αντιπρόεδρου του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος ήταν ήδη αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα και θα είναι ο επόμενος «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας, έχοντας το δύσκολο έργο να βγάλει τη χώρα από την κρίση την ώρα που η λίρα καταρρέει συνεχώς.

Άλλο κοινό σημείο που έχουν οι δύο λίστες είναι ο «παραγκωνισμός» του Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος στη μία λίστα απουσιάζει εντελώς, ενώ στην άλλη αναλαμβάνει θέση αντιπρόεδρου.

Όσον αφορά τον Μεχμέτ Σιμσέκ το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για το υπουργείο Οικονομικών και στις δύο λίστες αναφέρεται ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αίσθηση προκαλεί πάντως πως και από τις δύο λίστες απουσιάζει το όνομα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και το γεγονός ότι «αναβαθμίζεται» ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, που φέρεται να αναλαμβάνει κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Στη μία λίστα αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και στην άλλη του υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης και από τις δύο λίστες προκύπτει πως ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα θα έχει και ο θείος του Ατζούν Ιλίτζαλι, Μουσταφά Ιλίτζαλι που αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επιπλέον στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει ο Φαχρετίν Κοτζά που σύμφωνα με τη μία λίστα παραμένει στο υπουργείο Υγείας και στην άλλη αναλαμβάνει αντιπρόεδρος στο κυβερνητικό σχήμα. Οι δύο λίστες συμφωνούν και στο όνομα του υπουργού Παιδείας που αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα είναι ο Ερχάν Αφγιοντζού.

Yeni bakanlar listesi sızdı! Listede çok konuşulacak değişiklikler varhttps://t.co/lWnKwR8xTe pic.twitter.com/vceIRWEepi

— Yeniçağ (@Gazete_Yenicag) May 30, 2023

Τέλος αναβαθμίζεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η μοναδική γυναίκα του κυβερνητικού σχήματος που υπάρχει και στις δύο λίστες, η Κουμπρά Γκιουράν Γιγιτμπασί που από υφυπουργός στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει υπουργός.

Οι βασικές διαφορές

Οι κομβικές διαφορές που έχουν οι δύο λίστες είναι πως σύμφωνα με τη λίστα του Fox Haber είναι πως στο υπουργείο Άμυνας διατηρείται ο Χουλουσί Ακάρ, ενώ σύμφωνα με τη Yeniçağ, θα το αναλάβει ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού ξηράς πλέον μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve yeni Bakanlar listesi için böyle bir liste dolaşıyor bakalım doğru mu?
İlerleyen günlerde göreceğiz… pic.twitter.com/rAuaSlCPQ3

— Mehmet Yetim (@mehmetyetim63) May 30, 2023

Επίσης διαφορά υπάρχει και στο υπουργείο Εξωτερικών που σύμφωνα με τη Yeniçağ αναλαμβάνει ο Ιμπραήμ Καλίν, ενώ όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην άλλη λίστα το αναλαμβάνει ο Χακάν Φιντάν.

Διαφοροποίηση υπάρχει και στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς στη λίστα του Fox Haber το αναλαμβάνει ο κυβερνήτης Άγκυρας, Βασίπ Σαχίν.

Τέλος από τη λίστα του Fox Haber για την κυβέρνηση Ερντογάν λείπει το όνομα του υποψηφίου που κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Σινάν Ογάν, που στη λίστα της Yeniçağ αναλαμβάνει υπουργός Μετανάστευσης και Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών.

Αναλυτικά η λίστα του Fox HaberΑντιπρόεδρος: Μεχμέτ ΣιμσέκΑντιπρόεδρος: Μουσταφά ΒαράνκΑντιπρόεδρος: Σουλεϊμάν ΣοϊλούΥπουργός Δικαιοσύνης: Φατίχ ΣαχίνΥπουργός Μετανάστευσης και Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών: Μεχμέτ ΓκιουλούογλουΥπουργός Οικογένειας: Κουμπρά Γκιουράν ΓιγιτμπασίΥπουργός Εργασίας: Μεχμέτ Σελίμ ΜπαγλίΥπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης: Μουτάτ ΚουρούμΥπουργός Εξωτερικών: Χακάν ΦιντάνΥπουργός Ενέργειας και Εθνικών Πόρων: Αλπαρσλάν ΜπαϊρακτάρΥπουργός Νεότητας και Αθλητισμού: Αμπντουλάχ ΕρένΥπουργός Οικονομικών: Τζεβντέτ ΓιλμάζΥπουργός Εσωτερικών: Βασίπ ΣαχίνΥπουργός Παιδείας: Ερχάν ΑφγιοντζούΥπουργός Εθνικής Άμυνας: Χουλουσί ΑκάρΥπουργός Υγείας: Φαχρετίν ΚοτζάΥπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Ναΐλ ΟλπάκΥπουργός Γεωργίας: Ιμπραήμ ΓιουμακλίΥπουργός Εμπορίου: Αμπντουλάχ Νετζάτ ΚοτζέρΥπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Μουσταφά ΙλίτζαλιΑναλυτικά η λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα YeniçağΑντιπρόεδρος: Φαχρετίν ΚοτζάΑντιπρόεδρος: Μεχμέτ ΣιμσέκΥπουργός Δικαιοσύνης: Μουσταφά ΣεντόπΥπουργός Εργασίας: Ρουχί ΕρσόιΥπουργός Εξωτερικών: Ιμπραήμ ΚαλίνΥπουργός Υγείας: Κιοκσάλ ΧαμζάογλουΥπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης: Μεχμέτ ΟζχασεκίΥπουργός Ενέργειας και Εθνικών Πόρων: Μελίχ Χαν ΜπιλγκίνΥπουργός Νεότητας και Αθλητισμού: Ενές ΕμίνογλουΥπουργός Οικονομικών: Τζεβντέτ ΓιλμάζΥπουργός Εσωτερικών: Χακάν ΦιντάνΥπουργός Παιδείας: Ερχάν ΑφγιοντζούΥπουργός Εμπορίου: Ριφάτ ΧισαρτζικλιόγλουΥπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Τεμέλ ΚοτίλΥπουργός Γεωργίας: Ιμπραήμ ΓιουμακλίΥπουργός Εθνικής Άμυνας: Ουμίτ ΝτουντάρΥπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Μουσταφά ΙλίτζαλιΥπουργός Πολιτισμού: Μουσταφά ΝτεστιτζίΥπουργός Τουρισμού: Μεντερές ΤουρέλΥπουργός Οικογένειας: Κουμπρά Γκιουράν ΓιγιτμπασίΥπουργός Δασοκομίας και Υδάτων: Μεχμέτ Ακίφ ΜπαλτάΥπουργός Μετανάστευσης και Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών: Σινάν Ογάν
Keywords
Τυχαία Θέματα